WWF-Indonesia / Supriyanto

Ruzie tussen mensen en dieren

Ruzie tussen mensen en dieren noemen we mens-dier conflicten.  Op veel plekken in Afrika en Azië leven mensen en dieren dichtbij elkaar in de natuur. Daardoor kunnen ze last van elkaar krijgen. Gelukkig zijn daar ook genoeg oplossingen voor.

Ruzies tussen mensen en wilde dieren komen overal voor. Van de olifanten in China die boerderijen plunderen voor voedsel en water, tot een krokodil in Burundi die mensen doodt tot een wolf die schapen pakt in Nederland.
Dieren komen dichtbij mensen, omdat hun leefgebied steeds kleiner wordt of omdat er weinig voedsel te vinden is.

Een boer is natuurlijk niet blij als een olifant zijn gewas opeet. Soms schiet de boer de olifant dan dood of vergiftigt hem. 

De oplossing

Onze wildlife expert Christiaan
legt je uit hoe we ruzie
tussen mensen en dieren op kunnen lossen.

Dit soort ruzies tussen mensen en wilde dieren is voor een aantal diersoorten één van de belangrijkste bedreigingen. Jaarlijks gaan alleen al in India 400 mensen dood door olifanten en worden zo'n 100 olifanten die de oogst hebben vernield, gedood.

Gelukkig kunnen we er iets aan doen!

Help jij mee dieren te beschermen?

Ben jij gek op wilde dieren en wil je ze graag beschermen? Word dan Ranger! Want samen komen we op voor de natuur én wilde en bedreigde dieren, zoals de reuzenpanda, de tijger en de olifant.

Ja, ik wil Ranger worden