Aaron Gekoski / WWF-US
nieuwsbrief

Waarom is duurzaam geproduceerde palmolie beter? Hoe zit dat?

Het is de meestgebruikte plantaardige olie en het zit waarschijnlijk in heel veel producten die bij jou thuis liggen: palmolie. Maar wist je dat de palmolie-industrie superslecht is voor de natuur?

Wat is Palmolie?

Koop jij een pak koekjes in de supermarkt, dan staat er waarschijnlijk op de verpakking dat er palmolie inzit. In meer dan de helft van de samengestelde producten die je in de supermarkt vindt, zit palmolie verwerkt. Het is dan ook de meestgebruikte plantaardige olie. Goed voor het inkomen van boeren in onder andere Zuidoost-Azië. Maar helemaal niet goed voor de natuur!

Ontbossing

Omdat de vraag naar palmolie zo groot is, moet er op aarde ruimte gemaakt worden voor het aanleggen van palmolieplantages. Daarvoor worden bossen gekapt. En dat is slecht nieuws! Want samen met de bossen, verdwijnt ook de biodiversiteit in dat gebied. 

  • 1

    Vooral de orang-oetan in Borneo en Sumatra heeft het zwaar. Doordat er zoveel bomen gekapt worden, heeft het dier nauwelijks nog plek om te wonen. 

  • 2

    Ook zorgt het omzetten van bossen in palmolieplantages voor een grote uitstoot van CO2. Dit draagt bij aan de klimaatopwarming.

  • 3

    Daarnaast gaat de uitbreiding van palmolieplantage ten koste van lokale gemeenschappen. Die worden van hun land verjaagd of moeten werken onder slechte omstandigheden.

Wat doet WWF?

Maar WWF komt in actie! Het doel is om de wereldwijde ontbossing voor het jaar 2030 te stoppen. Het is onder andere de bedoeling dat de stijgende vraag naar palmolie niet meer ten koste gaat van bossen en andere natuurlijke gebieden, dat mensenrechten worden gerespecteerd en dat er bij overtredingen straffen komen. Daarom stimuleert WWF het gebruik van duurzame palmolie, waarvoor geen bos is gekapt.

Wat jij kunt doen?

Check voordat je boodschappen gaat doen of je favoriete merken al duurzame palmolie gebruiken!