Petteri Hautamaa
Dolfijn

Waarom zijn rivieren belangrijk?

Stel je voor: je bent een trekvis. Een Europese steur in dit geval. Je leven bestaat uit lekker zwemmen in het zoute zeewater, het vinden van voedsel en het maken van nieuwe babysteurtjes. En dan opeens bots je tegen een dam.

Overal ter wereld kom je rivieren tegen. Het zijn een soort wegen, maar dan van water. Ze stromen van een hoger naar een lager gebied. Bijvoorbeeld vanuit de bergen naar de zee. Soms zijn ze meters diep en vaak zitten ze boordevol met leven. Ze zijn het thuis van veel diersoorten en ook mensen kunnen niet zonder rivieren. Er varen schepen doorheen, waardoor we voedsel en spullen van plek naar plek brengen. Én miljoenen mensen in Nederland zouden geen kraanwater hebben zonder rivieren!

Zie je de video niet? Accepteer dan eerst de cookies

Vissende beren

Voor bruine beren in Alaska (Noord-Amerika) zijn rivieren ook belangrijk. Beren eten zalm. Dat zijn sterke trekvissen die tegen de stroming van de rivier inzwemmen om bij hun paaigronden te komen (delen in de rivier waar ze zich voortplanten). Soms moeten ze, bijvoorbeeld bij een watervalletje, zelfs een stukje uit het water springen. Hap! Een mooi makkelijk maaltje voor de beren.

De lepelaar lepelt

Een stoere vogel die echt niet zonder water kan. Ze leven en broeden graag in de delta’s. Daar zijn ze dicht bij hun favoriete voedsel: vis en andere waterdieren zoals garnalen en waterinsecten. Kun jij bedenken waarom de lepelaar zo heet?

Meeuw op Bliek, close-up Gert Huijzers

Spot de vogels op Bliek

Het kleine eilandje Bliek, op het Haringvliet, is het thuis voor heel veel broedvogels. Het eiland is in 2018 aangelegd.  Op Bliek brengen vogels zoals de kluut, visdief, dwergstern en kokmeeuw hun jongen groot. Omdat je er niet zelf naartoe kan, hebben we er een camera opgehangen! 

Zo kun je alle bijzondere vogels en hun baby's van dichtbij bekijken! Check: https://www.vogelbescherming.nl/beleefdelente/bliek