naturepl.com / Lynn M. Stone / WWF
ontbossing

Koning van het tropisch woud De jaguar

Kom in actie voor de jaguar

Check de tips van Niek en Janouk!

Naar de actietips

Jaguar paspoort

 • Status Bijna bedreigd
 • Leefgebied Midden- en Zuid-Amerika
 • Lengte 110 tot 180 cm
 • Gewicht 50 tot 130 kilo
 • Favo eten Van tapir tot kever

Het is moeilijk te geloven; zo'n stoer dier dat bijna bedreigd wordt. Hij is de koning van het tropisch woud, supersterk en superstoer. Lees hier alles over deze Amerikaanse prachtkat. En kom in actie om zijn koninkrijk te redden.

40 soorten

Er bestaan veertig soorten wilde katten en de jaguar is er daar één van. Na de tijger en de leeuw is het de grootste kat. Hij is zwaarder gebouwd dan de panter, waar hij trouwens wel veel op lijkt. Op een foto en in een dierentuin kun je die twee verwarren, in het wild niet: de jaguar leeft in Amerika, de panter in Azië en Afrika.

Geduldige welpen

Een jaguarman leeft de meeste tijd alleen. Alleen als een vrouwtje wil paren zoekt hij haar op en na de paring gaat hij weer zijn eigen weg. De moeder is drie maanden zwanger. Dan krijgt ze op een verborgen plekje één tot vier jongen. Hun oogjes gaan na ruim een week open maar ook dan blijven ze rustig wachten tot moeder van de jacht terugkomt. Dan drinken ze melk en later eten ze vlees dat de moeder voor ze meeneemt. Als ze een half jaar oud zijn, mogen ze mee op jacht. En als ze twee zijn moeten ze voor zichzelf zorgen. Dan is het voor de moeder weer tijd om een man te zoeken. Voor eventjes. 

 
NIEUW

Rangers in het Regenwoud

Janouk gaat in de nieuwe serie Rangers in het Regenwoud naar Brazilië om te zien hoe de jaguar en zijn bos worden beschermd én om haar Rangerdiploma te halen. Gaat het haar lukken?

Jaguar print Staffan Widstrand / WWF

Quiz

Wat weet jij van de jaguar? 

Staffan Widstrand / WWF

Waarom is de jaguar in gevaar?

Elke twee seconden verdwijnt er een stuk bos zo groot als een voetbalveld. Daardoor verliezen wij onze frisse lucht. En veel dieren, zoals de jaguar, hun thuis. Zijn leefgebied wordt in steeds kleinere stukjes geknipt. Daardoor raakt
hij afgesneden van zijn soortgenoten en wordt overleven moeilijk.

 • 1

  Bos verdwijnt

  In Midden- en Zuid-Amerika verdwijnt nog steeds veel bos. Vooral in Brazilië gaat het hard. Daar wordt veel gekapt en verbrand om plaats te maken voor weilanden en landbouwgrond. Zo wordt het rijk van de jaguar steeds kleiner. En het wordt in kleine stukjes gedeeld, waardoor de jaguars elkaar in de paartijd niet meer kunnen bereiken. WWF werkt in Brazilië hard om het woud te behouden. Ook willen we weer bomen planten tussen bossen waar nu alleen nog landbouwgrond ligt.

 • 2

  Stroperij

  Een jaguar kan een mens doden maar gelukkig gebeurt dat bijna nooit. Dat een mens een jaguar doodt komt helaas veel vaker voor. Meestal gaat het om een boze boer, want jaguars vangen ook wel eens een koe of geit. Gelukkig is er bijna niemand meer die een jas van jaguarvel wil. Vijftig tot zestig jaar geleden was dat wel anders: toen werden er per jaar soms wel 18.000 jaguarvellen verkocht. Dat mocht toen nog.

Waarom is het erg als de jaguar uitsterft?

Daarvoor moet je eerst weten wat een gezond bos is, dat lees je hier. De jaguar zorgt namelijk dat het bos gezond blijft.

Dat doet hij door andere dieren te eten. De jaguar is een carnivor, een vleeseter, en staat bovenaan de voedselketen. Hij eet bijvoorbeeld tapirs. Een tapir eet op zijn beurt weer planten.
De jaguar zorgt er dus voor dat de groep tapirs niet te groot wordt. En de tapir zorgt er voor dat het aantal planten in het bos gelijk blijven.

Zo heeft de jaguar invloed op de dieren en planten in het hele regenwoud. Voor een gezond bos is het dus belangrijk dat de jaguar goed beschermd wordt.  

Hoe beschermt WWF de jaguar?

De jaguar wordt bedreigd omdat hij steeds minder bos heeft. Maar gelukkig kunnn we daar iets aan doen! 

 • 1

  NIEUWE BOMEN

  We verbinden de kleine stukjes bos die nu zijn versnipperd, weer met elkaar. Waar nodig planten we bomen om het leefgebiedvan de jaguar uit te breiden. Hierdoor kunnen ze elkaar in de paartijd weer bereiken.

 • 2

  Jaguars tellen

  Waar leeft de jaguar precies? Zijn er genoeg prooidieren voor de jaguar om te overleven? Met een cameraval spotten we alle dieren in het regenwoud en weten we wat belangrijke gebieden zijn om te beschermen.

 • 3

  OERWOUD-ONDERZOEK

  We doen onderzoek in het bos waar de jaguars leven en brengen het hele gebied in kaart. Op deze manier komen we erachter welke stukken bos bedreigd worden om gekapt en verbrand te worden voor weilanden en landbouwgrond. Dan kunnen we direct actie ondernemen om dit te voorkomen! Maar we zoeken ook uit welke stukken nu het belangrijkste zijn om te erstellen
  en op welke manier.

 • 4

  Ontbossing

  We zorgen dat mensen niet meer illegaal bomen kappen en verkopen. En jij kunt daarbij helpen. Zorg altijd dat je hout, maar ook bijvoorbeeld je potloden of je papier, koopt met het FSC-keurmerk. FSC staat voor “Forest Stewardship Council” of “Raad voor Duurzaam Bosbeheer”. Als je het FSC-keurmerk ergens op ziet staan, dan weet je dat het van bomen komt die op een duurzame manier zijn gekapt.

Wilde jaguar Qaramta krijgt hulp met paren

WWF-Brazil / Adriano Gambarini

Wist je dat...
In het dichte regenwoud voelt de jaguar zich het beste thuis. Daar kan hij goed een prooi besluipen en bespringen. Bang voor water is hij niet: hij zwemt goed en graag.
Stoer
Het lichaam van de jaguar is soepel en sterk. Net als de meeste andere katten kan hij zijn klauwen intrekken. Daardoor blijven die scherp. Dat is handig bij het jagen, maar ook bij het boomklimmen.
Wow!
Zijn vacht is oranjebruin met zwarte stippen en ringen, maar helemaal zwarte jaguars bestaan ook.

Nog geen Ranger?

Wil je ook graag met korting of gratis op expeditie naar de leukste parken en musea? Dat kan! Word dan een echte Ranger! 

Ja, ik wil Ranger worden

'75% van de natuurbranden wordt veroorzaakt door mensen'

Het aantal natuurbranden neemt wereldwijd toe. Dit jaar zijn er al 13 procent meer branden geweest dan vorig jaar. Van alle natuurbranden wereldwijd wordt 75 procent veroorzaakt door mensen, dat schrijft het Wereld Natuur Fonds in een nieuw rapport.
Meer info

Serie: Rangers in het Regenwoud

Janouk gaat naar Brazilië om te zien hoe de jaguar en zijn bos worden beschermd én om haar Rangerdiploma te halen. Gaat het haar lukken?
Meer info
Michel Gunther / WWF

Waarom is bos belangrijk?

Niet alleen voor dieren zoals de jaguar zijn bossen belangrijk, maar ook voor mensen. Bomen nemen bijvoorbeeld CO2 op. Onze fabrieken, auto’s, vliegtuigen en andere dingen stoten CO2 uit. Bomen nemen deze CO2 op en zetten dit om in zuurstof.
Meer info

Bekijk ook deze dieren

naturepl.com / Martha Holmes / WWF

Alles over de walvis

Walvissen zijn de grootste zeedieren ter wereld. Maar helaas worden deze vriendelijke reuzen bedreigd!
Meer info
Merijn van Leeuwen

Alles over de luiaard

Een luiaard leeft in de bossen van Centraal- en Zuid-Amerika en vind je bijna altijd in de bomen. Hij heeft lange haakvormige klauwen waarmee hij goed klimmen. Met die klauwen haakt hij zich vast aan een tak en zo hangt de luiaard ondersteboven.
Meer info

Hupie

Lees alles over Hupie, een kleine panda en de mascotte van de leukste wilde-dierenclub van de wereld
Meer info
© Shutterstock / worldswildlifewonders / WWF

Alles over de koala

De koala leeft in het wild alleen in Australië. Door bosbranden wordt zijn leefgebied steeds kleiner.
Meer info
Carlos Drews / WWF

Ongewervelde dieren

Zoals hun naam al aangeeft, zijn de ongewervelden dieren zonder rugwervels. Dit onderscheidt ze van de gewervelde dieren.
Meer info
Martin Harvey / WWF

Alles over de gorilla

Gorilla's hebben in de natuur weinig vijanden. Toch lopen ze gevaar doordat mensen op ze jagen en hun bos kappen.
Meer info