Mark Carwardine - all rights reserved
Dieren

De neushoorn Cool!

Hij leeft al 60 miljoen jaar op onze planeet.

Kom in actie voor de neushoorn

Check de tips van Niek en Janouk!

Actietips!

Neushoorn paspoort

 • Status Ernstig bedreigd
 • Leefgebied Afrika en Azië
 • Gewicht tot wel 3500 kilo
 • Lengte Tot wel 4 meter
 • Favo eten Gras en takken

In de verre oertijd waren er minstens 165 soorten neushoorn. Nu zijn er nog maar vijf; de witte en de zwarte neushoorn komen in Afrika voor, de Indische, Javaanse en de Sumatraanse neushoorn in Azië.

De hoorn

Neushoorns zijn stoere dieren. De hoorn op hun neus valt het meeste op. Als een neushoorn wordt geboren, heeft hij nog geen hoorn. Dat is maar goed ook, anders zou hij zijn moeder verwonden! Pas als hij vijf weken oud is, begint er wat te groeien. 

De hoorn is van hetzelfde spul gemaakt als onze haren en nagels: hoornstof. Per jaar groeit de hoorn zo’n 7 centimeter. Na 14 jaar zou de hoorn dus één meter lang zijn, en na 60 jaar meer dan 4 meter! Maar gelukkig slijt de hoorn ook af. Bijvoorbeeld doordat de neushoorn ermee over de grond schraapt. Of tegen bomen of een tegenstander schuurt. Daardoor is de hoorn bijna nooit langer dan één meter. 

De hoorn heeft ze echter ook veel ellende bezorgd. Stropers willen hun hoorns hebben om er medicijnen van te maken. 

 

Neushoorn feitjes Wist je dit al?

2,5 cm

Dik is de huid van een neushoorn

100 liter

Water per dag kunnen neushoorns drinken

5 soorten

Neushoorns bestaan er nog

Richard Barrett / WWF-UK

Wist je dat...
Neushoorns heel slecht kunnen zien? Als je op 10 meter afstand heel stil zou staan zou hij kunnen denken dat je een boom bent. Ze kunnen wel heel goed ruiken en horen!
Echt?
Je niet alleen op moet passen als je vóór een neushoorn staat, maar ook als je erachter staat. Hij plast namelijk meters ver achteruit! Kijk maar uit!
Oeps!
De hoorn van een neushoorn van keratine gemaakt is? Dit zit ook in onze nagels en haren!
Cool!
Richard Barrett / WWF-UK

Waarom is de neushoorn in gevaar?

Lang geleden moeten er wel een miljoen zijn geweest. 40 jaar geleden nog 100.000 en nu nog maar zo’n 25.000! Neushoorns worden dus ernstig bedreigd. En dat terwijl ze eigenlijk geen natuurlijke vijanden hebben, behalve de mens.

In Afrika wonen de witte en de zwarte neushoorn. Er wordt veel op ze gejaagd, ook al is dit op veel plekken verboden.

 • 1

  Hoorn als medicijn

  Stropers doden de neushoorns voor hun hoorns, die ze willen verkopen. Er valt veel aan te verdienen! Zij verkopen de hoorns door aan Aziatische landen zoals China en Vietnam. In die landen geloven veel mensen dat het medicijn is tegen van alles, zelfs tegen kanker. Maar er is nooit bewezen dat de hoorns daartegen helpen.

  Omdat de hoorns steeds populairder worden in Azië, worden de stropers in Afrika steeds slimmer. Ze doden neushoorns bijvoorbeeld in gebieden waar oorlog is. Omdat daar geen overzicht is, worden ze minder snel opgepakt door de stroperpolitie. Ook gebruiken ze steeds betere technologie en wapens.

 • 2

  Verlies van woongebied

  Op de eilanden van Indonesië en in Azië wonen andere soorten neushoorns, zoals de Javaanse en de Indische neushoorns. Voor hen wordt overleven ook steeds moeilijker. De gebieden waar ze wonen worden steeds kleiner omdat boeren dat land willen gebruiken om bijvoorbeeld palmolieplantages van te maken en om rijst en koffie te verbouwen. Zo raken steeds meer gebieden van neushoorns los van elkaar en is er niet genoeg voedsel meer vinden. Ze komen elkaar ook niet meer tegen en dat is natuurlijk heel belangrijk om kleine neushoorntjes te laten komen...

Martin Harvey / WWF

Hoe beschermen we de neushoorn?

Het Wereld Natuur Fonds werkt al heel lang aan de bescherming van de neushoorn. En dat werkt: de afgelopen 30 jaar lopen er dankzij de inzet van WWF weer meer neushoornsoorten rond.

Maar er worden zo ontzettend veel neushoorns gestroopt dat er echt meer moet gebeuren om ze te helpen!

 • 1

  Stroperij tegengaan

  Om neushoorns te helpen moeten we ze zo goed mogelijk beschermen tegen stropers. Dat doen we door parkrangers op te leiden. We helpen ze daarbij met de nieuwste technische snufjes. Zo zijn er speciale drones, waarmee ze stropers vanuit de lucht in de gaten kunnen houden.

  De straffen voor stropers in Afrika zijn fors: je kunt wel 5 tot 29 jaar gevangenisstraf krijgen! Jammer genoeg schrikt dit stropers niet helemaal af, omdat de kans vrij klein is dat ze worden gepakt.

  Lees verder
 • 2

  Vraag naar spullen tegengaan

  Het is natuurlijk net zo belangrijk om ervoor te zorgen dat mensen in Azië geen spullen van neushoornhoorn meer willen kopen. Daarom leggen we mensen uit waar die spullen van worden gemaakt en zorgen we ervoor dat het kopen en verkopen van verboden is.

   

 • 3

  Leefgebieden beschermen

  In Afrika en Azië verbinden we leefgebieden van de neushoorns, zodat het dier een groter gebied krijgt om in te leven. Soms verhuizen we zelfs neushoorns via een helikopter!

  Zo weten we zeker dat de dieren genoeg ruimte en eten hebben. In Azië is vooral het beschermen van het leefgebied belangrijk. Want dan mag het land dus ook niet voor iets anders worden gebruikt!

Grazende witte neushoorn in Kenia
Word neushoorn expert
Mark Carwardine - all rights reserved

Vertel je klasgenootjes over de neushoorn!

Zo help je mee om deze bijzondere dieren te beschermen.

Word ook Ranger

Hou jij van dieren en wil je ze graag beschermen? Dat kan! Word dan een echte Ranger! 

Ja, ik wil Ranger worden

Bekijk ook deze dieren

Tomas Hulik

Alles over de lynx

Dit is de grootste katachtige van Europa! De prachtige lynx!
Meer info
Vincent Munier

Alles over de pinguin

Verspreid over de wereld leven wel er 18 soorten pinguïns.
Een pinguïn is een vogel die niet kan vliegen. Zijn vleugels dienen als flippers. Een pinguïn kan goed zwemmen en duiken.
We zetten 3 soorten in het zonnetje…of in de kou:
Meer info
Ola Jennersten / WWF-Sweden

Bruine beer

De beren in de video wonen in Alaska. Maar in Europa leven ook bruine beren. Deze beer is zonder twijfel het sterkste dier van Europa!
Meer info
Wynand van Poortvliet

Papegaaiduiker

De papegaaiduiker is een bijzondere vogel, hij lijkt wel een beetje op een pinguïn.
Meer info
Mariëlle van Uitert / WWF

Spot de Big Five in Nederland

Je hoeft niet naar het buitenland om grote, stoere dieren te zien. Ook in Nederland loopt er genoeg wild rond. Onze bossen-expert Merijn vertelt je welke 5 dieren je echt moet spotten in Nederland.
Meer info
Kyle Levine

Dieren op reis

Als het vakantie is, ga jij misschien wel naar de camping of een dagje weg. Sommige dieren gaan ook op reis. Niet met de auto of het vliegtuig, maar op eigen poten en vleugels. Ga je met ze mee?
Meer info