Bo Dabi

De neushoorn

Een zwaarlijvige dikhuid

 

 • De neushoorn komt voor op de savanne in Afrika en in de natte graslanden en het regenwoud van Azië.

In de verre oertijd waren er minstens 165 soorten neushoorn. Nu zijn er nog maar vijf; de witte en de zwarte neushoorn komen in Afrika voor, de Indische, Javaanse en de Sumatraanse neushoorn in Azië.

De hoorn

Neushoorns zijn stoere dieren. De hoorn op hun neus valt het meeste op. Als een neushoorn wordt geboren, heeft hij nog geen hoorn. Dat is maar goed ook, anders zou hij zijn moeder verwonden! Pas als hij vijf weken oud is, begint er wat te groeien. 

De hoorn is van hetzelfde spul gemaakt als onze haren en nagels: hoornstof. Per jaar groeit de hoorn zo’n 7 centimeter. Na 14 jaar zou de hoorn dus één meter lang zijn, en na 60 jaar meer dan 4 meter! Maar gelukkig slijt de hoorn ook af. Bijvoorbeeld doordat de neushoorn ermee over de grond schraapt. Of tegen bomen of een tegenstander schuurt. Daardoor is de hoorn bijna nooit langer dan één meter. 

De hoorn heeft ze echter ook veel ellende bezorgd. Stropers willen hun hoorns hebben om er medicijnen van te maken. 

 

Jonathan Caramanus / Green Renaissance / WWF-UK
Jonathan Caramanus / Green Renaissance / WWF-UK

Wist je dat...

Je niet alleen op moet passen als je vóór een neushoorn staat, maar ook als je erachter staat. Hij plast namelijk meters ver achteruit! Kijk maar uit!

Waarom is de neushoorn in gevaar?

Lang geleden moeten er wel een miljoen zijn geweest. 40 jaar geleden nog 100.000 en nu nog maar zo’n 25.000! Neushoorns worden dus ernstig bedreigd. En dat terwijl ze eigenlijk geen natuurlijke vijanden hebben, behalve de mens.

In Afrika wonen de witte en de zwarte neushoorn. Er wordt veel op ze gejaagd, ook al is dit op veel plekken verboden.

 • 1

  Hoorn als medicijn

  Stropers doden de neushoorns voor hun hoorns, die ze willen verkopen. Er valt veel aan te verdienen! Zij verkopen de hoorns door aan Aziatische landen zoals China en Vietnam. In die landen geloven veel mensen dat het medicijn is tegen van alles, zelfs tegen kanker. Maar er is nooit bewezen dat de hoorns daartegen helpen.

  Omdat de hoorns steeds populairder worden in Azië, worden de stropers in Afrika steeds slimmer. Ze doden neushoorns bijvoorbeeld in gebieden waar oorlog is. Omdat daar geen overzicht is, worden ze minder snel opgepakt door de stroperpolitie. Ook gebruiken ze steeds betere technologie en wapens.

 • 2

  Verlies van woongebied

  Op de eilanden van Indonesië en in Azië wonen andere soorten neushoorns, zoals de Javaanse en de Indische neushoorns. Voor hen wordt overleven ook steeds moeilijker. De gebieden waar ze wonen worden steeds kleiner omdat boeren dat land willen gebruiken om bijvoorbeeld palmolieplantages van te maken en om rijst en koffie te verbouwen. Zo raken steeds meer gebieden van neushoorns los van elkaar en is er niet genoeg voedsel meer vinden. Ze komen elkaar ook niet meer tegen en dat is natuurlijk heel belangrijk om kleine neushoorntjes te laten komen...

Martin Harvey / WWF

Hoe beschermen we de neushoorn?

Het Wereld Natuur Fonds werkt al heel lang aan de bescherming van de neushoorn. En dat werkt: de afgelopen 30 jaar lopen er dankzij de inzet van WWF weer meer neushoornsoorten rond.

Maar er worden zo ontzettend veel neushoorns gestroopt dat er echt meer moet gebeuren om ze te helpen!

 • 1

  Stroperij tegengaan

  Om neushoorns te helpen moeten we ze zo goed mogelijk beschermen tegen stropers. Dat doen we door parkrangers op te leiden. We helpen ze daarbij met de nieuwste technische snufjes. Zo zijn er speciale drones, waarmee ze stropers vanuit de lucht in de gaten kunnen houden.

  De straffen voor stropers in Afrika zijn fors: je kunt wel 5 tot 29 jaar gevangenisstraf krijgen! Jammer genoeg schrikt dit stropers niet helemaal af, omdat de kans vrij klein is dat ze worden gepakt.

 • 2

  Vraag naar spullen tegengaan

  Het is natuurlijk net zo belangrijk om ervoor te zorgen dat mensen in Azië geen spullen van neushoornhoorn meer willen kopen. Daarom leggen we mensen uit waar die spullen van worden gemaakt en zorgen we ervoor dat het kopen en verkopen van verboden is.

   

 • 3

  Leefgebieden beschermen

  In Afrika en Azië verbinden we leefgebieden van de neushoorns, zodat het dier een groter gebied krijgt om in te leven. Soms verhuizen we zelfs neushoorns via een helikopter!

  Zo weten we zeker dat de dieren genoeg ruimte en eten hebben. In Azië is vooral het beschermen van het leefgebied belangrijk. Want dan mag het land dus ook niet voor iets anders worden gebruikt!

Houd je spreekbeurt over de neushoorn

Wil jij op school vertellen over hoe bijzonder de neushoorn is? Download hier gratis alle informatie!

Ben jij al WWF-Ranger?

Ben jij gek op wilde dieren en wil je ze graag beschermen? Word dan WWF-Ranger! Want samen komen we op voor de natuur én wilde en bedreigde dieren, zoals de reuzenpanda, de zeeschildpad en de olifant.

Meer info

Ontdek wat WWF doet

Als ouder meer ontdekken over wat WWF doet voor onze prachtige natuur?

Meer info