Tomas Hulik
Dieren

De zeldzame kat Lynx

Lynx Paspoort

  • Status Niet bedreigd
  • Leefgebied BERGEN, GEMATIGDE, GEMENGDE OF BOREALE BOSSEN, ROTSACHTIGE GEBIEDEN EN STEPPES
  • Gewicht 8 tot 38 kilo
  • Lengte (kop-kont) 80 tot 130 cm.
  • Favo eten hazen, konijnen, muizen, vogels, herten.

De lynx is een forse kat met pluimpjes op zijn oren. Hij is ongeveer vier keer zo zwaar als een gewone huiskat. Lynxen zijn gespecialiseerd in het vangen van dieren die zo grootzijn als een haas, konijn of patrijs. Grotere dieren als herten en zwijnen vallen ze ook aan. En bij schaarste jagen ze ook op muizen en ratten.

Spelende welpjes

Zie je de twee welpjes spelen
En moeder met grote pluimen op haar oren?
Tomas Hulik

Wist je dat...
De lynx is een “teenganger”, dat betekent dat hij enkel op zijn vingers en tenen loopt, en niet op zijn volledige voet of hand.

Weg en weer terug

In de middeleeuwen moet de lynx ook in de Nederlandse wouden hebben gejaagd. Maar met het verdwijnen van onze oerbossen zijn de lynxen hier uitgestorven. Ook in de andere Europese landen is de lynx door het veranderde grondgebruik en de felle jacht sterk achteruitgegaan. Het Wereld Natuur Fonds voert de laatste jaren veelvuldig actie voor het behoud van de laatste oerbossen van Europa. Naast beren en wolven leven daar ook nog steeds lynxen. Daarnaast zijn in enkele landen lynxen teruggebracht. In Zwitserland zijn tussen 1971 en 1976 twintig lynxen losgelaten.
De lynx is ook onderweg naar Nederland. Hij doet het nu al goed in het grensgebied met Duitsland en België. Maar… de stukken natuur zijn niet met elkaar verbonden. Er zijn veel snelwegen, dorpen en stukken met landbouw. 

De Veluwe is groot genoeg met voldoende bos en dieren. Er lopen hier voldoende reeën en zwijnen rond.

 

4 soorten

Er bestaan vier soorten lynxen in de wereld:

  • de Canadese lynx
  • de rode lynx
  • de Euraziatische lynx
  • de Iberische lynx of pardellynx 

De Iberische lynx is een bedreigde diersoort. Hij leeft in Spanje en Portugal.

Wat doet WWF?

Gelukkig kunnen we een hoop doen om de lynx te beschermen.

  • 1

    Door ‘veldwerk’: we zetten prooidieren (konijnen) uit, zodat de Lynx daarop kan jagen en zo genoeg te eten krijgt. We maken de leefomgeving voor de Iberische lynx beter en veiliger. 

  • 2

    Naast het veldwerk, praat WWF met mensen die in de regio bouwen aan wegen en andere bouwwerken. WWF wil vorkomen dat er straks veel auto’s door het leefgebied van de lynx gaan rijden. De lynx zou dan aangereden kunnen worden.

  • 3

    WWF praat ook met ambtenaren en ministers om ervoor te zorgen dat het leefgebied van de lynx ook in de toekomst beschermd blijft.

Bekijk ook deze dieren

Vincent Munier

Alles over de pinguin

Verspreid over de wereld leven wel er 18 soorten pinguïns.
Een pinguïn is een vogel die niet kan vliegen. Zijn vleugels dienen als flippers. Een pinguïn kan goed zwemmen en duiken.
We zetten 3 soorten in het zonnetje…of in de kou:
Meer info
Ola Jennersten / WWF-Sweden

Bruine beer

De beren in de video wonen in Alaska. Maar in Europa leven ook bruine beren. Deze beer is zonder twijfel het sterkste dier van Europa!
Meer info
Wynand van Poortvliet

Papegaaiduiker

De papegaaiduiker is een bijzondere vogel, hij lijkt wel een beetje op een pinguïn.
Meer info
Mariëlle van Uitert / WWF

Spot de Big Five in Nederland

Je hoeft niet naar het buitenland om grote, stoere dieren te zien. Ook in Nederland loopt er genoeg wild rond. Onze bossen-expert Merijn vertelt je welke 5 dieren je echt moet spotten in Nederland.
Meer info
Kyle Levine

Dieren op reis

Als het vakantie is, ga jij misschien wel naar de camping of een dagje weg. Sommige dieren gaan ook op reis. Niet met de auto of het vliegtuig, maar op eigen poten en vleugels. Ga je met ze mee?
Meer info

Alles over de bij

Hij is geel met bruin en maakt heerlijke honing. Wat weet jij nog meer van dit bijzondere beestje?
Meer info