De man van het bos Orang-Oetan
Orang Oetan betekent letterlijk in het Indonesisch bosmens.
Orang-oetan paspoort
- Status Ernstig bedreigd
- Leefgebied Borneo en Sumatra
- Lengte 115 tot 137 cm
- Gewicht 37 tot 90 kilo
- Favo eten fruit
Na de gorilla is de orang-oetan de grootste aap. Een orang-man kan tot wel 90 kilo wegen. Voor dit lenige dier is een spagaat geen probleem.
Bosmens
Als je naar een orang-oetan kijkt zie je dat hij best wel wat weg heeft van de mens. Orang-oetans zijn slimme wezens die met hun lange armen en sterke handen zonder moeite het oerwoud door klimmen, op zoek naar een lekker hapje. Als ze hun lievelingsvrucht hebben gevonden verspreiden ze de zaden door het oerwoud. Op deze manier ontstaan er weer nieuwe bomen en planten.
Orang-oetans zijn planteneters. Ze houden vooral veel van fruit, zoals mango's en vijgen. De vrouwelijke orang-oetan kan maar één keer in de 3 tot 5 jaar bevallen van een jong.
Bedreigd
Helaas is de orang-oetan in nood, zijn bos verdwijnt snel. En zonder bomen kan de orang-oetan niet leven. Er is nieuw bos nodig. Het Wereld Natuur Fonds plant nieuwe bomen aan en beschermt het bos van de orang-oetan.
Orang-oetan feitjes Wist je dit al?
1 jong
krijgen ze maar in 3 tot 5 jaar
2 meter
spanwijdte heeft een mannetje
3 uur
in de ochtend worden ze wakker
Wat is er aan de hand?
Orang-oetans zijn mensapen en leven het liefst hoog in de bomen van de jungle. Maar van dat oerwoud blijft steeds minder over.
-
1
Minder bossen
Er wordt steeds meer bos gekapt om bijvoorbeeld palmolieplantages van te maken. Palmolie brengt namelijk veel geld op. Maar de orang-oetan kan niet zonder de hoge bomen van het oerwoud. Hij komt zelfs nauwelijks op de grond! Als er geen bos over blijft, heeft de orang-oetan geen plek meer om zijn eten te zoeken en veilig een gezinnetje te stichten.
-
2
Schattig huisdier?
De orang-oetan ziet er natuurlijk ontzettend lief uit. Dat vinden mensen in Azië ook, daarom willen ze de apen als huisdieren houden. Maar orang-oetans zijn wilde dieren. Ze halen de baby’s dus weg van hun moeder uit het oerwoud.
Wat doet WWF?
Hoe beschermen we de orang-oetan?
Om de orang-oetans in Indonesië en Maleisië te helpen, moeten we hun leefgebied beschermen.
Wat doet het Wereld Natuur Fonds om deze aap te beschermen?
-
1
Nieuwe bossen
Om dit mogelijk te maken, is het nodig dat oerwouden op de eilanden Sumatra en Borneo kunnen herstellen. We moeten nieuwe bossen planten, vol met bijvoorbeeld vruchtenbomen waar de orang-oetan van kan eten.
Als deze gebieden goed beschermd worden door parkrangers, krijgen de orang-oetans de kans zich verder uit te breiden via ‘corridors’. Dat zijn stukken land die leefgebieden aan elkaar verbinden.
-
2
Andere inkomsten
Ook helpt WWF de lokale bevolking om in te zien dat je op een goede manier kunt genieten van het oerwoud en zijn bewoners. Zo betalen toeristen bijvoorbeeld graag geld om naar wilde orang-oetans te kijken. Veel beter dan stroperij en houtkap natuurlijk! Op die manier wordt ook het bos zelf beschermd.
Slingerende orang
VERTEL JE KLASGENOOTJES OVER DE Orang-oetan
Zo help je mee om dit bijzondere dier te beschermen!
Word ook Ranger
Hou jij van dieren en wil je ze graag beschermen? Dat kan! Word dan een echte Ranger!
Bekijk ook deze dieren
Alles over de ijsvogel
Hoe vinden trekvogels de weg?
Alles over de pinguin
Een pinguïn is een vogel die niet kan vliegen. Zijn vleugels dienen als flippers. Een pinguïn kan goed zwemmen en duiken.
We zetten 3 soorten in het zonnetje…of in de kou: