© Fletcher & Baylis / WWF-Indonesia

De Orang-Oetan

Man van het bos

 • Leeft in: Azië

Na de gorilla is de orang-oetan de grootste aap. Een orang-man kan tot wel 90 kilo wegen. Voor dit lenige dier is een spagaat geen probleem.

Helaas is de orang-oetan in nood, zijn bos verdwijnt snel. En zonder bomen kan de orang-oetan niet leven. Er is nieuw bos nodig. Het Wereld Natuur Fonds plant nieuwe bomen aan en beschermt het bos van de orang-oetan.

© naturepl.com / Tim Laman / WWF

Wist je dat...

Orang-oetans een trucje tegen insectenbeten hebben? Ze verwerken planten in het slaapnest die de insecten afstoten!

WWF
Juliane Blohme / WWF-SG

Wat is er aan de hand?

Orang-oetans zijn mensapen en leven het liefst hoog in de bomen van de jungle. Maar van dat oerwoud blijft steeds minder over.

 • 1

  Minder bossen

  Er wordt steeds meer bos gekapt om bijvoorbeeld palmolieplantages van te maken. Palmolie brengt namelijk veel geld op. Maar de orang-oetan kan niet zonder de hoge bomen van het oerwoud. Hij komt zelfs nauwelijks op de grond! Als er geen bos over blijft, heeft de orang-oetan geen plek meer om zijn eten te zoeken en veilig een gezinnetje te stichten.

 • 2

  Schattig huisdier?

  De orang-oetan ziet er natuurlijk ontzettend lief uit. Dat vinden mensen in Azië ook, daarom willen ze de apen als huisdieren houden. Maar orang-oetans zijn wilde dieren. Ze halen de baby’s dus weg van hun moeder uit het oerwoud.

Rob Webster / WWF

Hoe beschermen we de orang-oetan?

Om de orang-oetans in Indonesië en Maleisië te helpen, moeten we hun leefgebied beschermen.

Wat doet het Wereld Natuur Fonds om deze aap te beschermen?

 • 1

  Nieuwe bossen

  Om dit mogelijk te maken, is het nodig dat oerwouden op de eilanden Sumatra en Borneo kunnen herstellen. We moeten nieuwe bossen planten, vol met bijvoorbeeld vruchtenbomen waar de orang-oetan van kan eten.

  Als deze gebieden goed beschermd worden door parkrangers, krijgen de orang-oetans de kans zich verder uit te breiden via ‘corridors’. Dat zijn stukken land die leefgebieden aan elkaar verbinden.

 • 2

  Andere inkomsten

  Ook helpt WWF de lokale bevolking om in te zien dat je op een goede manier kunt genieten van het oerwoud en zijn bewoners. Zo betalen toeristen bijvoorbeeld graag geld om naar wilde orang-oetans te kijken. Veel beter dan stroperij en houtkap natuurlijk! Op die manier wordt ook het bos zelf beschermd.

Kom in actie

Wil jij de orang-oetan beschermen? Houd dan je spreekbeurt over dit mooie dier!

Ben jij al WWF-Ranger?

Ben jij gek op wilde dieren en wil je ze graag beschermen? Word dan WWF-Ranger! Want samen komen we op voor de natuur én wilde en bedreigde dieren, zoals de reuzenpanda, de zeeschildpad en de olifant.

Meer info

Ontdek wat WWF doet

Als volwassene meer ontdekken over wat WWF doet voor de zeeschildpad?

Meer info