Nieuws

Spreekbeurt of werkstuk? Handige info!

Wij helpen je! Download de gratis infobladen en maak een leuke spreekbeurt of supergoed werkstuk.

Vertel in je klas over bijzondere dieren zoals de olifant, tijger of panda. Of vertel over een groot probleem zoals plastic. De gratis infobladen zijn mega handig. Ze staan vol met weetjes, foto's en andere leuke dingen om te vertellen tijdens jouw spreekbeurt of voor jouw werkstuk.

Downloaden maar!

Klik op een van de onderstaande knoppen om een infoblad te downloaden.

Plastic
Plastic
Oceanen worden ernstig vervuild door plastic. Daar hebben zeedieren veel last van. Wil jij je klasgenootjes vertellen wat we er tegen kunnen doen? Houd je spreekbeurt over plastic!
De Haai
De Haai
Heb je binnenkort jouw spreekbeurt op school? Download dan deze toffe spreekbeurt over de haai.
Shutterstock / Raju Soni / WWF
De tijger
De tijger
Vertel je klasgenootjes alles over de tijger. Download hier gratis de spreekbeurt van de tijger!
WWF / Carlos Drews
De olifant
De olifant
Vertel je klasgenootjes alles over de olifant. Zo help je mee om dit mooie dier te beschermen! De olifant is de absolute kampioen van de landdieren.
Karine Aigner / WWF-US
De neushoorn
De neushoorn
Wil jij alle kinderen in je klas vertellen hoe geweldig de neushoorn is? Houd dan je spreekbeurt over dit mooie dier.
Casper Douma / WWF
De zeeschildpad
De zeeschildpad
Wil jij iedereen vertellen over dit bijzondere dier? Download dan hier de spreekbeurt over de zeeschildpad.
WWF
Mensapen
Mensapen
Wil jij iedereen over deze bijzondere dieren vertellen? Houd dan je spreekbeurt over mensapen!
naturepl.com / Eric Baccega / WWF
De reuzenpanda
De reuzenpanda
Vertel je klasgenootjes alles over de panda. Zo help je mee om dit mooie dier te beschermen! Download de spreekbeurt
Martin Harvey / WWF
Pooldieren
Pooldieren
Wil jij alle kinderen in je klas vertellen over pooldieren? Houd dan je spreekbeurt over deze bijzondere dieren.
Richard Barrett / WWF-UK
Walvissen en dolfijnen
Walvissen en dolfijnen
Wil jij jouw spreekbeurt over walvissen en dolfijnen houden? Superleuk! Wist je dat de blauwe vinvis het grootste dier is dat ooit heeft bestaan?
Troy Mayne
Koraal
Koraal
Iedereen moet weten hoe bijzonder koraal is! Houd daarom je spreekbeurt over koraal. Ze zijn niet alleen mooi, maar ook heel erg nuttig voor dieren en voor mensen.
David Lawson / WWF-UK
Rode Panda
Rode Panda
RODE PANDA HUPIE, DÉ MASCOTTE VAN WWF!
Global Warming Images / WWF
Wilde dieren in Nederland
Wilde dieren in Nederland
Wilde dieren hebben we ook in Nederland! Kom alles te weten over otters, konikpaarden, haaien, zeearenden, adders, bruinvissen en nog veel meer.
Het Wereld Natuur Fonds
Het Wereld Natuur Fonds
Jij kent het Wereld Natuur Fonds natuurlijk van het panda-logo. Maar wat doet WNF nu precies? In ieder geval veel meer dan alleen panda's beschermen!

Veel meer info!

Op deze site van de Rangers staan veel meer weetjes over wilde dieren, natuur, het klimaat, plastic, stroperij en biodiversiteit. Kijk bijvoorbeeld eens bij onze dossiers of op de pagina over de bedreigde dieren.

VDOS Global / WWF-Canada

Tips voor je spreekbeurt

Vind je het spannend om een spreekbeurt te geven? Met een goede voorbereiding gaat het je zeker lukken! We hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet.

 • 1

  Kies een goed onderwerp

  Het maken van een spreekbeurt begint met het kiezen van een onderwerp. Denk hier goed over na! Welk dier vind je interessant of heel gaaf? De infobladen van hierboven geven je vast wel wat inspiratie.

 • 2

  Maak een verhaal

  Lees jouw infoblad helemaal. Bepaal vervolgens wat je zou willen vertellen. Je kunt je misschien wel verplaatsen in je klasgenoten. Wat is leuk om te horen over jouw onderwerp? Het kan ook helpen om een woordweb te maken over jouw spreekbeurt. Zo kun je zien waar je over gaat vertellen.

 • 3

  Gebruik makkelijke woorden

  Het is beter om niet veel lange tekst te gebruiken als je een presentatie maakt. Ook helpt het om weinig moeilijke woorden in jouw spreekbeurt te gebruiken. Zo snapt iedereen het en wordt het verhaal stukken duidelijker!

 • 4

  Maak een mooie presentatie

  De infobladen staan vol met weetjes. Het is goed om er een toffe presentatie bij te maken. Gebruik kleuren die bij het onderwerp passen en gebruik ook grote foto's, zodat iedereen het goed kan zien. Ook is het beter om niet hele zinnen op een pagina in de presentatie te plaatsen. Zet er steekwoorden neer!

 • 5

  Oefenen, oefenen, oefenen!

  Hoe meer je oefent, hoe beter het zal gaan. Leer het verhaal dat je wilt vertellen uit je hoofd. Je kunt ook een oefen-spreekbeurt houden, voor je familie of een vriend. Je kunt dan gelijk vragen of ze nog tips hebben. Als je het moeilijk vindt om alles uit je hoofd te doen, dan kun je een spiekbriefje maken voor tijdens de echte spreekbeurt.

 • 6

  Iets meenemen en laten zien

  Heb je thuis iets liggen dat bij je onderwerp past? Neem het mee! Ook een grote foto, poster, of stukje uit een tijdschrift kan al leuk zijn om mee te nemen en te laten zien aan de klas. Zo maak je jouw spreekbeurt nog een stukje leuker.

Mail ons!

Soms kunnen we je leuke materialen opsturen die je kunt gebruiken voor jouw spreekbeurt of werkstuk! Vertel ons in een mailtje wat je van plan bent. Ook vinden we het tof om te horen hoe jouw spreekbeurt ging en welk cijfer je gehaald hebt!

Wat doet WWF precies?

Niek legt het uit

Ook handig om te weten!
Niek vertelt hoe we wilde dieren beschermen
en waarom we dat doen.

Ben jij al Ranger?

Ben jij gek op wilde dieren en wil je ze graag beschermen? Word dan Ranger van het Wereld Natuur Fonds! Want samen komen we op voor de natuur én wilde en bedreigde dieren, zoals de reuzenpanda, de zeeschildpad en de olifant.

Meer info