Wild Wonders of Europe / Widstrand / WWF
Nieuws

De otter Wow!

Sinds de otter in 2002 is uitgezet komt hij weer voor in Nederland! De soort verspreidt zich door Nederland zodat er elk jaar meer otters bij komen.

 

Over de otter

 

De otter is een zoogdier dat leeft in een groot deel van Europa, Azië en Noord-Afrika. Hij kan tot wel 1,5 meter lang worden en tot 17 kilo wegen! De otter heeft zwemvliezen tussen zijn tenen waardoor hij heel goed kan zwemmen. Door zijn staart kan hij goed sturen in het water. Het werkt als een roer van een schip. Hij heeft een bruine vacht waarvan het buitenste deel waterdicht is en snel opdroogt.

Hij eet vooral vis maar ook andere dieren die hij in het water tegenkomt zoals: ratten, krabben, wormen en insecten! Je ziet de otter niet zo vaak want hij is vooral in de nacht actief. Overdag slaapt hij in riet, een hol onder de grond of in een boom.

Fun fact

Wist je dat?
Otters wel 8 uur achter elkaar kunnen zwemmen zonder pauze te nemen!
Cool!

Het gaat steeds beter

Sinds 1998 was de otter uitgestorven in Nederland maar in 2002 zijn er nieuwe otters uitgezet. Het gaat sindsdien steeds beter met de otter. Zelfs zo goed dat er in 2019 360 otters gespot zijn en er ieder jaar meer gezien worden!

 

Slachtoffer van het verkeer

Helaas wordt 25% van de populatie otters nog slachtoffer in het verkeer. Dat komt omdat oevers (dit is een rand langs een rivier) niet doorlopen onder bruggen waar auto’s overheen rijden. Daarom steken veel otters over op de weg en loopt dit helaas niet altijd goed af. Daarom is het belangrijk om in Nederland meer groene oevers te maken zodat de otter beter kan oversteken!

 

Update over uitgezette otters

In 2014 hebben de Rangers 2 otters uitgezet in het natuurgebied de Gelderse Poort in Gelderland. Hoe gaat het nu met het mannetje en vrouwtje die zijn uitgezet? Het vrouwtje is na 2014 helaas niet meer gezien. Ze kan bijvoorbeeld naar een ander gebied zijn gegaan. Het mannetje is de afgelopen jaren een paar keer gezien in de buurt en er is otterpoep van hem gevonden! Hij is nu samen met een ander vrouwtje dat in 2019 in het gebied is uitgezet.

 

Meer dierennieuws

Het eindbedrag

Plasticjagers Freek Vonk, Janouk en Anne Appelo maakten vandaag, op 1 juli, bekend dat er een fantastisch bedrag opgehaald is voor Zapp Your Planet Plasticjagers. 
Meer info
Redmich / Shutterstock

Hey Google, praat met Wereld Natuur Fonds

Haal de wilde dieren in huis met de voice-app van het Wereld Natuur Fonds! Speel spannende quizzen en luister naar de leukste dierenverhaaltjes.
Meer info

Dagboek van Mergen Markov

Jagen op sneeuwluipaarden. De Russische MERGEN MARKOV (35) heeft nooit iets anders gedaan. Maar vroeger schoot hij met een geweer. En nu met een camera.
Meer info
Michal Pechardo

Waanzinnige strandweetjes

Dacht je dat er op het strand weinig dieren leven? Dan heb je het mis! Ontdek deze fantastische strandfeitjes en kom beslagen ten zee, eh... ijs op het strand voor een dagje zonnen!
Meer info

Betrap stropers via een livestream

Van sommige dieren worden er meer exemplaren gestroopt dan dat er geboren worden. En dat is een groot probleem! Maar waarom worden dieren precies gestroopt en wat kun jij doen?
Meer info

Doe mee met Earth Hour

Doe ook mee met Earth Hour en laat zien dat je de natuur op aarde belangrijk vindt!
Meer info