Wild Wonders of Europe / Widstrand / WWF
Nieuws

De otter Wow!

Sinds de otter in 2002 is uitgezet komt hij weer voor in Nederland! De soort verspreidt zich door Nederland zodat er elk jaar meer otters bij komen.

 

Over de otter

 

De otter is een zoogdier dat leeft in een groot deel van Europa, Azië en Noord-Afrika. Hij kan tot wel 1,5 meter lang worden en tot 17 kilo wegen! De otter heeft zwemvliezen tussen zijn tenen waardoor hij heel goed kan zwemmen. Door zijn staart kan hij goed sturen in het water. Het werkt als een roer van een schip. Hij heeft een bruine vacht waarvan het buitenste deel waterdicht is en snel opdroogt.

Hij eet vooral vis maar ook andere dieren die hij in het water tegenkomt zoals: ratten, krabben, wormen en insecten! Je ziet de otter niet zo vaak want hij is vooral in de nacht actief. Overdag slaapt hij in riet, een hol onder de grond of in een boom.

Fun fact

Wist je dat?
Otters wel 8 uur achter elkaar kunnen zwemmen zonder pauze te nemen!
Cool!

Het gaat steeds beter

Sinds 1998 was de otter uitgestorven in Nederland maar in 2002 zijn er nieuwe otters uitgezet. Het gaat sindsdien steeds beter met de otter. Zelfs zo goed dat er in 2019 360 otters gespot zijn en er ieder jaar meer gezien worden!

 

Slachtoffer van het verkeer

Helaas wordt 25% van de populatie otters nog slachtoffer in het verkeer. Dat komt omdat oevers (dit is een rand langs een rivier) niet doorlopen onder bruggen waar auto’s overheen rijden. Daarom steken veel otters over op de weg en loopt dit helaas niet altijd goed af. Daarom is het belangrijk om in Nederland meer groene oevers te maken zodat de otter beter kan oversteken!

 

Update over uitgezette otters

In 2014 hebben de Rangers 2 otters uitgezet in het natuurgebied de Gelderse Poort in Gelderland. Hoe gaat het nu met het mannetje en vrouwtje die zijn uitgezet? Het vrouwtje is na 2014 helaas niet meer gezien. Ze kan bijvoorbeeld naar een ander gebied zijn gegaan. Het mannetje is de afgelopen jaren een paar keer gezien in de buurt en er is otterpoep van hem gevonden! Hij is nu samen met een ander vrouwtje dat in 2019 in het gebied is uitgezet.

 

Meer dierennieuws

Betrap stropers via een livestream

Van sommige dieren worden er meer exemplaren gestroopt dan dat er geboren worden. En dat is een groot probleem! Maar waarom worden dieren precies gestroopt en wat kun jij doen?
Meer info

Doe mee met Earth Hour

Doe ook mee met Earth Hour en laat zien dat je de natuur op aarde belangrijk vindt!
Meer info

Versiermanieren van dieren

Een kaartje sturen op Valentijnsdag doen deze dieren niet. Zij hebben zo hun eigen manieren om indruk te maken op een ander!
Meer info
Jiri Rezac / WWF-UK

Ontbossing

De bomen zijn vooral gekapt om ruimte te maken voor landbouw. En dat is slecht nieuws. De bossen zijn namelijk het leefgebied van bedreigde diersoorten zoals tijgers en Aziatische olifanten. Doordat deze dieren steeds minder leefruimte krijgen, worden ze nog meer bedreigd.
Meer info

Hulp voor de koala's

Het gaat niet zo goed met de koala. Daarom start het WWF in Australië met een herstelplan! Lees snel wat ze van plan zijn.
Meer info

Rangers zetten roggen uit

Rangers hebben tien roggen uitgezet in de Noordzee. De roggen moeten ervoor zorgen dat er uiteindelijk meer soortgenoten in de zee komen.
Meer info