Wild Wonders of Europe / Widstrand / WWF
Nieuws

De otter Wow!

Sinds de otter in 2002 is uitgezet komt hij weer voor in Nederland! De soort verspreidt zich door Nederland zodat er elk jaar meer otters bij komen.

 

Over de otter

 

De otter is een zoogdier dat leeft in een groot deel van Europa, Azië en Noord-Afrika. Hij kan tot wel 1,5 meter lang worden en tot 17 kilo wegen! De otter heeft zwemvliezen tussen zijn tenen waardoor hij heel goed kan zwemmen. Door zijn staart kan hij goed sturen in het water. Het werkt als een roer van een schip. Hij heeft een bruine vacht waarvan het buitenste deel waterdicht is en snel opdroogt.

Hij eet vooral vis maar ook andere dieren die hij in het water tegenkomt zoals: ratten, krabben, wormen en insecten! Je ziet de otter niet zo vaak want hij is vooral in de nacht actief. Overdag slaapt hij in riet, een hol onder de grond of in een boom.

Fun fact

Wist je dat?
Otters wel 8 uur achter elkaar kunnen zwemmen zonder pauze te nemen!
Cool!

Het gaat steeds beter

Sinds 1998 was de otter uitgestorven in Nederland maar in 2002 zijn er nieuwe otters uitgezet. Het gaat sindsdien steeds beter met de otter. Zelfs zo goed dat er in 2019 360 otters gespot zijn en er ieder jaar meer gezien worden!

 

Slachtoffer van het verkeer

Helaas wordt 25% van de populatie otters nog slachtoffer in het verkeer. Dat komt omdat oevers (dit is een rand langs een rivier) niet doorlopen onder bruggen waar auto’s overheen rijden. Daarom steken veel otters over op de weg en loopt dit helaas niet altijd goed af. Daarom is het belangrijk om in Nederland meer groene oevers te maken zodat de otter beter kan oversteken!

 

Update over uitgezette otters

In 2014 hebben de Rangers 2 otters uitgezet in het natuurgebied de Gelderse Poort in Gelderland. Hoe gaat het nu met het mannetje en vrouwtje die zijn uitgezet? Het vrouwtje is na 2014 helaas niet meer gezien. Ze kan bijvoorbeeld naar een ander gebied zijn gegaan. Het mannetje is de afgelopen jaren een paar keer gezien in de buurt en er is otterpoep van hem gevonden! Hij is nu samen met een ander vrouwtje dat in 2019 in het gebied is uitgezet.

 

Meer dierennieuws

Het gaat niet goed met wilde dieren

Uit onderzoek blijkt dat de grootte van de groepen wilde dieren met gemiddeld 70% is afgenomen. Gelukkig kunnen we daar nog iets aan doen. Wat? Dat lees je hier
Meer info

Samen met Janouk op zoek naar een duurzame wereld

Een duurzame wereld, wat betekent dat eigenlijk? En hoe kun jij daaraan bijdragen? In Janouk zoekt een duurzame wereld legt WWF-ambassadeur Janouk Kelderman iedereen van 9 jaar en ouder uit wat klimaatverandering is en wat de gevolgen daarvan zijn.
Meer info

'75% van de natuurbranden wordt veroorzaakt door mensen'

Het aantal natuurbranden neemt wereldwijd toe. Dit jaar zijn er al 13 procent meer branden geweest dan vorig jaar. Van alle natuurbranden wereldwijd wordt 75 procent veroorzaakt door mensen, dat schrijft het Wereld Natuur Fonds in een nieuw rapport.
Meer info

Sara Langeveld ademt duurzaamheid

De 17-jarige Sara ging als vertegenwoordiger van alle Nederlandse scholieren naar de Youth Climate Summit Climate in New York, won de Young Impact Environment Award én zet ze zich in voor de ‘schooldakrevolutie’. Dan vraag je je toch af, hoe doet ze dit allemaal?
Meer info

Serie: Rangers in het Regenwoud

Janouk gaat naar Brazilië om te zien hoe de jaguar en zijn bos worden beschermd én om haar Rangerdiploma te halen. Gaat het haar lukken?
Meer info

Schubdieren niet meer toegestaan in medicijnen

Goed nieuws! Schubdieren mogen niet meer in medicijnen gebruikt worden.
Meer info