naturepl.com / Andy Rouse / WWF

De Sneeuwluipaard

Mysterieuze jager in de bergen

 • Leeft in: Midden-Azië

De sneeuwluipaard is een mysterieus roofdier. Hij leeft op eenzame hoogte en laat zich zelden zien. Niet voor niets geven mensen in het bergachtige Altai-gebied in Mongolië en Rusland hem de bijnaam ‘ghost of the mountains’, een soort berggeest dus. Deze zeldzame katachtige lijkt wat op de gewone luipaard, maar heeft een lichtere en veel vollere vacht en een langere staart. Hij leeft in bergachtig gebied, vaak tot ver boven de boomgrens. In de winter begeeft hij zich lager.

 

Wist je dat...

Sneeuwluipaarden met gemak 15 meter ver kunnen springen. Dat zijn wel 4 auto's achter elkaar!

David Lawson / WWF-UK
Sanjog Rai / WWF-Nepal

Gevaar voor de sneeuwluipaard

Er zijn verschillende redenen waarom deze prachtige kat bedreigd wordt.

 • 1

  Minder leefgebied

  Er komt steeds meer landbouw en veeteelt bij in de gebieden waar de sneeuwluipaard leeft. Daardoor blijft er minder ruimte en eten over voor de sneeuwluipaard zelf én andere dieren zoals steenbokken, het favoriete maaltje van de sneeuwluipaard.

  Door mijnbouw en de aanleg van wegen, spoorlijnen, energiecentrales en pijpleidingen raakt ook nog eens het leefgebied van de sneeuwluipaard steeds meer versnipperd.

 • 2

  Pracht vacht

  Deze katachtige werd in het verleden al zwaar bejaagd vanwege zijn prachtige vacht. Nu is dit al een tijdje verboden, maar helaas helpt dit verbod niet. Er wordt nog steeds op de dieren gejaagd.

 • 3

  Medicijnen

  De sneeuwluipaard is bij stropers populair, omdat zijn lichaamsdelen veel geld waard zijn. Mensen in Azië geloven namelijk dat je van de lichaamsdelen van dit bijzondere dier medicijnen kunt maken. Van het idee dat ze die mooie dieren doden, word je toch al ziek…

naturepl.com / Reinhard / ARCO / WWF

Hoe beschermen we de sneeuwluipaard?

De sneeuwluipaard wordt ook wel de ‘geest van de berg’ genoemd, omdat zelfs lokale mensen ze bijna nooit zien. Maar toch wordt de sneeuwluipaard bedreigd. Het Wereld Natuur Fonds (WWF) zorgt er op deze 3 manieren voor dat de sneeuwluipaard veilig kan leven. 

 • 1

  Gebieden beschermen

  Ondanks dat de jacht op sneeuwluipaarden al een tijd verboden is, ontkomen veel dieren er toch niet aan. Mensen zijn bang dat ze hun vee opeten of ze willen toch nog graag hun mooie vacht hebben. WWF zorgt er daarom voor dat de gebieden waar ze leven beschermd worden en dat mensen er niet jagen.

 • 2

  Voorlichting

  Soms vallen sneeuwluipaarden vee aan van boeren, omdat ze honger hebben. We helpen de boeren om hun vee goed te beschermen tegen aanvallen van sneeuwluipaarden.

  Daarnaast vertellen we mensen dat medicijnen gemaakt van lichaamsdelen van dieren niet handig zijn. Het is namelijk nooit bewezen dat ze werken! 

 • 3

  Onderzoek

  Ook doen we veel onderzoek naar de sneeuwluipaard. Zo komen we meer te weten over hoe ze leven en wat belangrijk is om ze beter te beschermen tegen de gevaren.

Kom in actie

Wil jij de sneeuwluipaard beschermen? Houd dan je spreekbeurt over dit mysterieze dier en andere pooldieren!

Ben jij al WWF-Ranger?

Ben jij gek op wilde dieren en wil je ze graag beschermen? Word dan WWF-Ranger! Want samen komen we op voor de natuur én wilde en bedreigde dieren, zoals de reuzenpanda, de zeeschildpad en de olifant.

Meer info

Ontdek wat WWF doet

Als volwassene meer ontdekken over wat WWF doet voor de zeeschildpad?

Meer info