Deze dieren houden van de regen?
Lijk je meer een kikker of een orang-oetan? Check het hier
Wij hebben de aarde nodig! En de tijger, de haai, de panda’s, de olifanten en heel veel andere wilde dieren hebben ons soms ook nodig. Want als het niet goed gaat met de tijgers of de haaien, gaat het ook niet goed met de andere dieren en vissen, de planten, de bossen en de oceanen. En gaat het dus ook niet goed met ons. Daarom komen Rangers van het Wereld Natuur Fonds samen in actie om de natuur en wilde dieren te beschermen. 100.000 kinderen in Nederland komen in actie, door bijvoorbeeld spreekbeurten te houden, geld op te halen, brieven naar burgemeesters te sturen, minder plastic te gebruiken of tekeningen te maken.
Mysterieuze jager in de bergen
De sneeuwluipaard is een mysterieus roofdier. Hij leeft op eenzame hoogte en laat zich zelden zien. Niet voor niets geven mensen in het bergachtige Altai-gebied in Mongolië en Rusland hem de bijnaam ‘ghost of the mountains’, een soort berggeest dus. Deze zeldzame katachtige lijkt wat op de Afrikaanse luipaard, maar is een andere diersoort. De sneeuwluipaard heeft, vanwege de sneeuw, een lichtere en vollere vacht en een langere staart. Hij leeft in bergachtig gebied, vaak tot ver boven de boomgrens. In de winter begeeft hij zich lager.
Sneeuwluipaarden in het wild
is zijn staart
wegen welpen bij de geboorte
Er zijn verschillende redenen waarom deze prachtige kat bedreigd wordt.
Er komt steeds meer landbouw en veeteelt bij in de gebieden waar de sneeuwluipaard leeft. Daardoor blijft er minder ruimte en eten over voor de sneeuwluipaard zelf én andere dieren zoals steenbokken, het favoriete maaltje van de sneeuwluipaard.
Door mijnbouw en de aanleg van wegen, spoorlijnen, energiecentrales en pijpleidingen raakt ook nog eens het leefgebied van de sneeuwluipaard steeds meer versnipperd.
Deze katachtige werd in het verleden al zwaar bejaagd vanwege zijn prachtige vacht. Nu is dit al een tijdje verboden, maar helaas helpt dit verbod niet. Er wordt nog steeds op de dieren gejaagd.
De sneeuwluipaard is bij stropers populair, omdat zijn lichaamsdelen veel geld waard zijn. Mensen in Azië geloven namelijk dat je van de lichaamsdelen van dit bijzondere dier medicijnen kunt maken. Van het idee dat ze die mooie dieren doden, word je toch al ziek…
De sneeuwluipaard wordt ook wel de ‘geest van de berg’ genoemd, omdat zelfs lokale mensen ze bijna nooit zien. Maar toch wordt de sneeuwluipaard bedreigd. Het Wereld Natuur Fonds (WWF) zorgt er op deze 3 manieren voor dat de sneeuwluipaard veilig kan leven.
Ondanks dat de jacht op sneeuwluipaarden al een tijd verboden is, ontkomen veel dieren er toch niet aan. Mensen zijn bang dat ze hun vee opeten of ze willen toch nog graag hun mooie vacht hebben. WWF zorgt er daarom voor dat de gebieden waar ze leven beschermd worden en dat mensen er niet jagen.
Soms vallen sneeuwluipaarden vee aan van boeren, omdat ze honger hebben. We helpen de boeren om hun vee goed te beschermen tegen aanvallen van sneeuwluipaarden.
Daarnaast vertellen we mensen dat medicijnen gemaakt van lichaamsdelen van dieren niet handig zijn. Het is namelijk nooit bewezen dat ze werken!
Ook doen we veel onderzoek naar de sneeuwluipaard. Zo komen we meer te weten over hoe ze leven en wat belangrijk is om ze beter te beschermen tegen de gevaren.
Zo help je mee om dit bijzondere dier te beschermen!
Hou jij van dieren en wil je ze graag beschermen? Dat kan! Word dan een echte Ranger!