Antonio Busiello / WWF-US
Dieren

De fantastische zeeschildpad Gaaf!

Zeeschildpadden redden zich al miljoenen jaren zonder onze hulp. Maar in de Koraaldriehoek in Azië zijn ze nu in de problemen. De oorzaak? Plastic.

Kom in actie voor de zeeschilpad

Check de tips van Niek en Janouk!

Meer info

Zeeschildpad paspoort

 • Status Bedreigd
 • Leefgebied Warme gebieden wereldwijd
 • Soorten 7
 • Leeftijd tot wel 100 jaar
 • Aantal eieren 100 tot 200 eieren per keer

Zeeschildpadden komen overal op de wereld voor. Ze zijn gebouwd voor het leven in het water. Hun voorpoten zijn krachtige flippers en hun schild is afgeplat om zo snel mogelijk te zwemmen. Maar ze komen ook aan land. De vrouwtjes leggen hun eieren in een zelf gegraven kuil op een zandstrand.

De schildpad stamt uit de tijd van de dinosauriërs, zo’n tweehonderd miljoen jaar geleden. Eerst leefden ze alleen op het land, later ook in zee. 

Zeeschildpadden zijn uitstekende zwemmers. De groene zeeschildpad zwemt vaak snel maar de lederschildpad is de kampioen op de sprint. Met 35 kilometer per uur is hij het snelste reptiel, sneller dan de snelste hagedis op het land. Hun voorflippers gebruiken zeeschildpadden om vaart te zetten. Hun schilden zijn ook een stuk platter en lichter dan die van landschildpadden. Dat geeft ze een betere stroomlijn bij het zwemmen.

Zwem mee met zeeschildpad

Kijk hoe relaxt en rustig,
de zeeschildpad zwemt.
En zwem een eindje mee.
Jonathan Caramanus / Green Renaissance / WWF-UK

Er zijn 7 soorten zeeschildpadden

 • groene zeeschildpad (of soepschildpad)
 • platrugzeeschildpad
 • warana
 • Kemps zeeschildpad
 • karetschildpad
 • dikkopschildpad (of onechte karetschildpad)
 • lederschildpad

Als je de video niet ziet, moet je even de cookies accepteren

Hoe legt een zeeschildpad eieren?

Er bestaan dus 7 soorten zeeschildpadden en daarvan komen er zes voor in de Koraaldriehoek. Ze verschillen in hoe ze eruitzien en in wat ze eten. De groene zeeschildpad eet vooral zeegras. De lederschildpad eet het liefst kwallen en de karetschildpad knabbelt van sponzen. Maar allemaal leggen ze hun eieren op het land. Hoe? Kijk de video maar.

Troy Mayne / WWF

Waarom is de zeeschildpad in gevaar?

Zeeschildpadden redden zich al miljoenen jaren zonder onze hulp. Maar helaas zijn ze nu in de problemen. 

 • 1

  Drukke stranden

  Sommge stranden zijn te druk of volgebouwd met hotels of huizen. Een vrouwtje durft haar eitjes dan niet te begraven in het zand. Ook pakken sommige mensen de eieren uit het zand om ze op te eten.

 • 2

  Plasticsoep

  Mensen zijn slordig en gooien rotzooi op het strand of in de zee. Maar ons afval wordt ook niet goed verwerkt. Dit is een groot probleem. Al het plastic in de zee vormt een plasticsoep. De zeeschildpadden denken dat plastic tasjes kwallen zijn en eten het op. Daardoor worden de dieren ziek of gaan ze dood.

  Lees verder
 • 3

  Niet netjes

  Vissers hebben grote netten waar soms ook zeeschildpadden in zitten. Dat is niet netjes van de vissers, maar dat gaat per ongeluk. De zeeschildpadden zitten vast en verdrinken dan. Dat gebeurt elk jaar wel bij zo’n 200.000 tot 300.000 zeeschildpadden.

 • 4

  Warmer water

  Zeeschildpadden kunnen er niet tegen als het warmer wordt op aarde. Want daardoor komt er veel meer water in de zee en overstromen stranden. Vrouwtjes leggen alleen eieren op het strand waar ze zelf geboren zijn. Als ze hun geboortestrand niet kunnen vinden leggen ze geen eieren.

 • 5

  Klimaatverandering

  Of een schildpad een jongetje of meisje wordt, hangt af van de temperatuur. Bij een temperatuur van 31 graden komen er alleen maar vrouwtjes uit het ei. Bij 28 graden zijn het allemaal mannetjes. En bij 29,5 graden kruipen er net zoveel jongens als meisjes uit! Dus hoe warmer het water, hoe meer vrouwtjes er geboren worden.

  Lees verder

Hoe red je een gewonde zeeschildpad?

Oceaanbeschermers van WWF in Griekenland hebben een gewonde schildpad gevonden. Ze laten zien wat ze doen om hem te redden.

Antonio Busiello / WWF-US

Feitjes

Wist je dat...
Zeeschildpadden de snelste reptielen op de wereld zijn? Ze halen makkelijk de 35 kilometer per uur!
Zo snel?
Zeeschildpadden altijd terug keren naar het strand waar ze geboren zijn? Hier leggen de vrouwtjes zelf ook weer eieren.
Echt?
Zeeschildpadden al 120 miljoen jaar bestaan? Lang he!
Oudjes!
Istockphoto.com / WWF

Hoe beschermen we de zeeschildpad?

Zeeschildpadden zijn echte reizigers. Ze komen in alle warme zeeën van de wereld voor. Ze bestonden zelfs al in de tijd van de dinosauriërs! Maar het gaat de laatste tijd niet goed met de zeeschildpad. Om ervoor te zorgen dat zij niet, net als de dinosauriërs, uitsterven moeten we ingrijpen!

 • 1

  Beschermd leefgebied

  WWF wil dat veel meer gebied in zee en aan de kust beschermd wordt, zodat de zeeschildpad rustig kan zwemmen en het strand op kan om eieren te leggen. We vertellen de lokale mensen meer over de illegale handel in schildpadspullen zoals schilden en eieren en dat dat verboden is.

  Lees verder
 • 2

  Turtle-vriendelijke vishaken

  Natuurlijk eten mensen die bij de kust wonen veel vis. Veel kustbewoners zijn zelf ook visser. Helaas zwemmen schildpadden soms in de visnetten. We leggen de vissers uit dat je ook met handige netten en haken kunt vissen, waardoor zeeschildpadden niet worden gevangen.

 • 3

  Plastic recyclen

  Plastic in de zee is heel gevaarlijk voor veel dieren en niet goed voor het milieu. Daarom doen we hard ons best om mensen aan te moedigen om minder plastic te gebruiken. Of als het niet anders kan, het plastic te recyclen in plaats van te vervuilen. Dan wordt dat plastic gewoon opnieuw gebruikt, dat kan prima. En blijft het uit de oceaan!

   

 • 4

  Schaduwdoeken

  WWF komt in de hele wereld in actie tegen klimaatverandering. Maar de zeeschildpadden kunnen ook geholpen worden door schaduwdoeken. Als deze doeken boven de nesten gehangen worden, liggen de eieren in de schaduw. Dan blijven ze lekker koel. En zo worden er weer vrouwtjes én mannetjes geboren.

Doe de challenge

Hoeveel plastic ligt er in jouw huis?

Elk uur belanden er bijna 10 zwembaden vol plastic in zee. Dat moet stoppen. En dat kan alleen als wij minder plastic gaan gebruiken. 

Hoeveel wegwerp-plastic heb jij in je huis liggen? Doe de challenge met Niek! En kom er achter welk plastic je makkelijk kunt vervangen.

 

Zeeschildpad zwemt in de zee
Word zeeschildpad expert
Antonio Busiello / WWF-US

VERTEL JE KLASGENOOTJES OVER DE ZEESCHILDPAD

Zo help je mee om deze mooie dieren te beschermen!

 

Zie je de video niet? Accepteer dan de cookies.

De gevaarlijke reis van de lederschildpad

Als een aitkanti (lederschildpad) in Suriname uit zijn ei kruipt, gaat het een leven vol gevaren tegemoet. De meeste hiervan worden veroorzaakt door mensen; zoals vervuiling, niet-duurzame visserij en stroperij. Geen wonder dat de aitkanti van de Noordwest-Atlantische populatie met uitsterven worden bedreigd.

Meer dierennieuws

Wat voer jij in je schild?

Niek en Janouk gaan elke week, soms samen met een BN-er, op bezoek bij een Ranger! Om te zien wat alle Rangers in hun schild voeren!

Pas maar op, want wie weet staan ze ook opeens voor jouw deur!
Meer info

Code S.T.O.R.M

Natuurhelden opgelet. De natuur bij jou in de buurt is in gevaar! Boswachter Amy heeft je hulp nodig!
Meer info

Rangers Festival

Het Rangers Festival is het meest avontuurlijke feestje van het jaar. Boordevol activiteiten en beregoede workshops voor alle Rangers.
Meer info

Help jij de zeeschildpad beschermen?

Ben jij gek op de zeeschildpad en wil je dit fantastische zeedier beschermen? Word dan Ranger! Want samen komen we op voor de natuur én wilde en bedreigde dieren, zoals de reuzenpanda, de zeeschildpad en de olifant.

Ja, ik wil Ranger worden