Wat voer jij in je schild?
Pas maar op, want wie weet staan ze ook opeens voor jouw deur!
Wij hebben de aarde nodig! En de tijger, de haai, de panda’s, de olifanten en heel veel andere wilde dieren hebben ons soms ook nodig. Want als het niet goed gaat met de tijgers of de haaien, gaat het ook niet goed met de andere dieren en vissen, de planten, de bossen en de oceanen. En gaat het dus ook niet goed met ons. Daarom komen Rangers van het Wereld Natuur Fonds samen in actie om de natuur en wilde dieren te beschermen. 100.000 kinderen in Nederland komen in actie, door bijvoorbeeld spreekbeurten te houden, geld op te halen, brieven naar burgemeesters te sturen, minder plastic te gebruiken of tekeningen te maken.
Zeeschildpadden redden zich al miljoenen jaren zonder onze hulp. Maar in de Koraaldriehoek in Azië zijn ze nu in de problemen. De oorzaak? Plastic.
Zeeschildpadden komen overal op de wereld voor. Ze zijn gebouwd voor het leven in het water. Hun voorpoten zijn krachtige flippers en hun schild is afgeplat om zo snel mogelijk te zwemmen. Maar ze komen ook aan land. De vrouwtjes leggen hun eieren in een zelf gegraven kuil op een zandstrand.
De schildpad stamt uit de tijd van de dinosauriërs, zo’n tweehonderd miljoen jaar geleden. Eerst leefden ze alleen op het land, later ook in zee.
Zeeschildpadden zijn uitstekende zwemmers. De groene zeeschildpad zwemt vaak snel maar de lederschildpad is de kampioen op de sprint. Met 35 kilometer per uur is hij het snelste reptiel, sneller dan de snelste hagedis op het land. Hun voorflippers gebruiken zeeschildpadden om vaart te zetten. Hun schilden zijn ook een stuk platter en lichter dan die van landschildpadden. Dat geeft ze een betere stroomlijn bij het zwemmen.
Er bestaan dus 7 soorten zeeschildpadden en daarvan komen er zes voor in de Koraaldriehoek. Ze verschillen in hoe ze eruitzien en in wat ze eten. De groene zeeschildpad eet vooral zeegras. De lederschildpad eet het liefst kwallen en de karetschildpad knabbelt van sponzen. Maar allemaal leggen ze hun eieren op het land. Hoe? Kijk de video maar.
Zeeschildpadden redden zich al miljoenen jaren zonder onze hulp. Maar helaas zijn ze nu in de problemen.
Sommge stranden zijn te druk of volgebouwd met hotels of huizen. Een vrouwtje durft haar eitjes dan niet te begraven in het zand. Ook pakken sommige mensen de eieren uit het zand om ze op te eten.
Mensen zijn slordig en gooien rotzooi op het strand of in de zee. Maar ons afval wordt ook niet goed verwerkt. Dit is een groot probleem. Al het plastic in de zee vormt een plasticsoep. De zeeschildpadden denken dat plastic tasjes kwallen zijn en eten het op. Daardoor worden de dieren ziek of gaan ze dood.
Vissers hebben grote netten waar soms ook zeeschildpadden in zitten. Dat is niet netjes van de vissers, maar dat gaat per ongeluk. De zeeschildpadden zitten vast en verdrinken dan. Dat gebeurt elk jaar wel bij zo’n 200.000 tot 300.000 zeeschildpadden.
Zeeschildpadden kunnen er niet tegen als het warmer wordt op aarde. Want daardoor komt er veel meer water in de zee en overstromen stranden. Vrouwtjes leggen alleen eieren op het strand waar ze zelf geboren zijn. Als ze hun geboortestrand niet kunnen vinden leggen ze geen eieren.
Of een schildpad een jongetje of meisje wordt, hangt af van de temperatuur. Bij een temperatuur van 31 graden komen er alleen maar vrouwtjes uit het ei. Bij 28 graden zijn het allemaal mannetjes. En bij 29,5 graden kruipen er net zoveel jongens als meisjes uit! Dus hoe warmer het water, hoe meer vrouwtjes er geboren worden.
Oceaanbeschermers van WWF in Griekenland hebben een gewonde schildpad gevonden. Ze laten zien wat ze doen om hem te redden.
Zeeschildpadden zijn echte reizigers. Ze komen in alle warme zeeën van de wereld voor. Ze bestonden zelfs al in de tijd van de dinosauriërs! Maar het gaat de laatste tijd niet goed met de zeeschildpad. Om ervoor te zorgen dat zij niet, net als de dinosauriërs, uitsterven moeten we ingrijpen!
WWF wil dat veel meer gebied in zee en aan de kust beschermd wordt, zodat de zeeschildpad rustig kan zwemmen en het strand op kan om eieren te leggen. We vertellen de lokale mensen meer over de illegale handel in schildpadspullen zoals schilden en eieren en dat dat verboden is.
Natuurlijk eten mensen die bij de kust wonen veel vis. Veel kustbewoners zijn zelf ook visser. Helaas zwemmen schildpadden soms in de visnetten. We leggen de vissers uit dat je ook met handige netten en haken kunt vissen, waardoor zeeschildpadden niet worden gevangen.
Plastic in de zee is heel gevaarlijk voor veel dieren en niet goed voor het milieu. Daarom doen we hard ons best om mensen aan te moedigen om minder plastic te gebruiken. Of als het niet anders kan, het plastic te recyclen in plaats van te vervuilen. Dan wordt dat plastic gewoon opnieuw gebruikt, dat kan prima. En blijft het uit de oceaan!
WWF komt in de hele wereld in actie tegen klimaatverandering. Maar de zeeschildpadden kunnen ook geholpen worden door schaduwdoeken. Als deze doeken boven de nesten gehangen worden, liggen de eieren in de schaduw. Dan blijven ze lekker koel. En zo worden er weer vrouwtjes én mannetjes geboren.
Elk uur belanden er bijna 10 zwembaden vol plastic in zee. Dat moet stoppen. En dat kan alleen als wij minder plastic gaan gebruiken.
Hoeveel wegwerp-plastic heb jij in je huis liggen? Doe de challenge met Niek! En kom er achter welk plastic je makkelijk kunt vervangen.
Zo help je mee om deze mooie dieren te beschermen!
Als een aitkanti (lederschildpad) in Suriname uit zijn ei kruipt, gaat het een leven vol gevaren tegemoet. De meeste hiervan worden veroorzaakt door mensen; zoals vervuiling, niet-duurzame visserij en stroperij. Geen wonder dat de aitkanti van de Noordwest-Atlantische populatie met uitsterven worden bedreigd.
Ben jij gek op de zeeschildpad en wil je dit fantastische zeedier beschermen? Word dan Ranger! Want samen komen we op voor de natuur én wilde en bedreigde dieren, zoals de reuzenpanda, de zeeschildpad en de olifant.