Antonio Busiello / WWF-US

De zeeschildpad

Kan wel tot 35 kilometer per uur zwemmen!

 • Zeeschildpadden komen vooral voor in tropische maar ook in gematigde zeeën.

Zeeschildpadden komen overal op de wereld voor. Ze zijn gebouwd voor het leven in het water. Hun voorpoten zijn krachtige flippers en hun schild is afgeplat om zo snel mogelijk te zwemmen. Maar ze komen ook aan land. De vrouwtjes leggen hun eieren in een zelf gegraven kuil op een zandstrand.


Zeeschildpadden redden zich al miljoenen jaren zonder onze hulp. Maar in de Koraaldriehoek in Azië zijn ze nu in de problemen. De oorzaak? Plastic. Tijd voor actie!

Plastic Bende

Kom in actie voor de zeeschildpad

Kom in actie
Plastic Bende

Sluit je aan bij de Plastic Bende

WWF-Malaysia / Mazidi Abd Ghani

Er zijn 7 soorten zeeschildpadden

 • groene zeeschildpad (of soepschildpad)
 • platrugzeeschildpad
 • warana
 • Kemps zeeschildpad
 • karetschildpad
 • dikkopschildpad (of onechte karetschildpad)
 • lederschildpad
Troy Mayne / WWF

Waarom is de zeeschildpad in gevaar?

Zeeschildpadden redden zich al miljoenen jaren zonder onze hulp. Maar helaas zijn ze nu in de problemen. 

 • 1

  Drukke stranden

  Sommge stranden zijn te druk of volgebouwd met hotels of huizen. Een vrouwtje durft haar eitjes dan niet te begraven in het zand. Ook pakken sommige mensen de eieren uit het zand om ze op te eten.

 • 2

  Plasticsoep

  Mensen zijn slordig en gooien rotzooi op het strand of in de zee. Maar ons afval wordt ook niet goed verwerkt. Dit is een groot probleem. Al het plastic in de zee vormt een plasticsoep. De zeeschildpadden denken dat plastic tasjes kwallen zijn en eten het op. Daardoor worden de dieren ziek of gaan ze dood.

 • 3

  Niet netjes

  Vissers hebben grote netten waar soms ook zeeschildpadden in zitten. Dat is niet netjes van de vissers, maar dat gaat per ongeluk. De zeeschildpadden zitten vast en verdrinken dan. Dat gebeurt elk jaar wel bij zo’n 200.000 tot 300.000 zeeschildpadden.

 • 4

  Warmer water

  Zeeschildpadden kunnen er niet tegen als het warmer wordt op aarde. Want daardoor komt er veel meer water in de zee en overstromen stranden. Vrouwtjes leggen alleen eieren op het strand waar ze zelf geboren zijn. Als ze hun geboortestrand niet kunnen vinden leggen ze geen eieren.

 • 5

  Klimaatverandering

  Of een schildpad een jongetje of meisje wordt, hangt af van de temperatuur. Bij een temperatuur van 31 graden komen er alleen maar vrouwtjes uit het ei. Bij 28 graden zijn het allemaal mannetjes. En bij 29,5 graden kruipen er net zoveel jongens als meisjes uit! Dus hoe warmer het water, hoe meer vrouwtjes er geboren worden.

De schildpad stamt uit de tijd van de dinosauriërs, zo’n tweehonderd miljoen jaar geleden. Eerst leefden ze alleen op het land, later ook in zee. 

Zeeschildpadden zijn uitstekende zwemmers. De groene zeeschildpad zwemt vaak snel maar de lederschildpad is de kampioen op de sprint. Met 35 kilometer per uur is hij het snelste reptiel, sneller dan de snelste hagedis op het land. Hun voorflippers gebruiken zeeschildpadden om vaart te zetten. Hun schilden zijn ook een stuk platter en lichter dan die van landschildpadden. Dat geeft ze een betere stroomlijn bij het zwemmen.

Istockphoto.com / WWF

Hoe beschermen we de zeeschildpad?

Zeeschildpadden zijn echte reizigers. Ze komen in alle warme zeeën van de wereld voor. Ze bestonden zelfs al in de tijd van de dinosauriërs! Maar het gaat de laatste tijd niet goed met de zeeschildpad. Om ervoor te zorgen dat zij niet, net als de dinosauriërs, uitsterven moeten we ingrijpen!

 • 1

  Beschermd leefgebied

  WWF wil dat veel meer gebied in zee en aan de kust beschermd wordt, zodat de zeeschildpad rustig kan zwemmen en het strand op kan om eieren te leggen. We vertellen de lokale mensen meer over de illegale handel in schildpadspullen zoals schilden en eieren en dat dat verboden is.

 • 2

  Turtle-vriendelijke vishaken

  Natuurlijk eten mensen die bij de kust wonen veel vis. Veel kustbewoners zijn zelf ook visser. Helaas zwemmen schildpadden soms in de visnetten. We leggen de vissers uit dat je ook met handige netten en haken kunt vissen, waardoor zeeschildpadden niet worden gevangen.

 • 3

  Plastic recyclen

  Plastic in de zee is heel gevaarlijk voor veel dieren en niet goed voor het milieu. Daarom doen we hard ons best om mensen aan te moedigen om minder plastic te gebruiken. Of als het niet anders kan, het plastic te recyclen in plaats van te vervuilen. Dan wordt dat plastic gewoon opnieuw gebruikt, dat kan prima. En blijft het uit de oceaan!

   

 • 4

  Warmer water

  Zeeschildpadden kunnen er niet tegen als het warmer wordt op aarde. Want daardoor komt er veel meer water in de zee en overstromen stranden. Vrouwtjes leggen alleen eieren op het strand waar ze zelf geboren zijn. Als ze hun geboortestrand niet kunnen vinden leggen ze geen eieren.

 • 5

  Schaduwdoeken

  WWF komt in de hele wereld in actie tegen klimaatverandering. Maar de zeeschildpadden kunnen ook geholpen worden door schaduwdoeken. Als deze doeken boven de nesten gehangen worden, liggen de eieren in de schaduw. Dan blijven ze lekker koel. En zo worden er weer vrouwtjes én mannetjes geboren.

Plastic Bende

Sluit je aan bij de Plastic Bende

Kom in actie
Plastic Bende

Bevrijd de zeeschildpad van plastic

Ben jij al WWF-Ranger?

Ben jij gek op wilde dieren en wil je ze graag beschermen? Word dan WWF-Ranger! Want samen komen we op voor de natuur én wilde en bedreigde dieren, zoals de reuzenpanda, de zeeschildpad en de olifant.

Meer info

Ontdek wat WWF doet

Als volwassene meer ontdekken over wat WWF doet voor de zeeschildpad?

Meer info