De waanzinnige walvis Wow!
Walvissen zijn de grootste zeedieren ter wereld. Maar helaas worden deze vriendelijke reuzen bedreigd!
Walvis paspoort
- Status Bedreigd
- Leegebied Alle oceanen
- Soorten Ongeveer 90
- Aantal jongen per keer 1
Een walvis is geen vis, maar een zoogdier. Net als jij! Dat betekent dat z'n bloed warm is, dat-ie naar het wateroppervlak moet zwemmen om adem te halen en dat babywalvissen bij hun moeder drinken.
Twee groepen walvissen
Walvissen worden verdeeld in twee groepen: de baleinwalvis en de tandwalvis. Baleinwalvissen, zoals de blauwe vinvis en de bultrug, hebben een filter in hunbek waardoor ze klein voedsel kunnen eten. Tandwalvissen, zoals dolfijnen en bruinvissen, hebben tanden waarmee ze grotere vissen kunnen vangen.
Walvisjacht
Vroeger werd er veel op walvissen gejaagd. Sommige soorten waren toen zelfs bijna uitgestorven. Mensen gebruikten het vlees als voedsel, de olie voor lampen en de huid gebruikten ze om schoenen van te maken. Gelukkig is de walvisjacht sinds 1986 verboden. Maar de walvissen worden nog steeds bedreigd! Sommige mensen jagen stiekem nog steeds op de dieren. Dit doen ze voor het vlees of omdat het traditie is.
Walvis weetjes Wist je dit al?
Gewicht
150.000 kg (blauwe vinvis)
Leeftijd
200 (Groenlandse walvis)
Lengte
18 meter (bultrug)
Walvissen werken samen
In deze video zie je goed hoe bultruggen samenwerken om eten te scoren. Ze zwemmen rondjes en blazen bellen. Zo gaat het krill dat in de cirkel zit naar boven en kunnen ze het makkelijk opeten. (Zie je de video niet, accepteer dan de cookies)
Waarom wordt de walvis bedreigd?
De walvis wordt bedreigd door (plastic)vervuiling in de zee, jacht, klimaatverandering, de scheepsvaart, geluidsoverlast en het verlies van leefgebied.
-
1
Bijvangst
Walvissen komen heel vaak vast te zitten in netten en lijnen die gebruikt worden door vissers. De zee ligt vol met 'spooknetten'. Dat zijn oude netten die losgeraakt of verloren zijn na het vissen. De dieren dragen die visnetten soms lang met zich mee. Ze raken gewond of worden ziek, waardoor ze uiteindelijk dood kunnen gaan.
-
2
Scheepsvaart
Door oceanen en zeeën over de hele wereld lopen grote snelwegen voor schepen. Deze schepen zijn gevaarlijk voor walvissen, omdat de dieren er tegenaan kunnen botsen. Ook maken de scheepsschroeven onder water veel lawaai, waardoor walvissen elkaar slecht kunnen horen.
-
3
Plasticvervuiling
Walvissen hebben erg veel last van de vervuiling van de oceaan. Plastic afval dat ronddrijft in zee wordt door de dieren opgegeten. Ook zit de zee vol met andere giftige stoffen. Hierdoor kunnen de zeedieren ziek worden of sterven.
-
4
Verlies van leefgebied
Omdat er veel door mensen wordt gevist, is er in de oceanen en zeeën steeds minder plek voor walvissen. Daardoor kunnen ze minder goed ongestoord naar eten zoeken, rusten en hun jongen grootbrengen. Ook zorgt overbevissing voor een slechte kwaliteit van de leefomgeving van walvissen en dolfijnen.
Een grote bedreiging: plastic
Hoe beschermt WWF de walvis?
Problemen zijn er om op te lossen! Hier lees je wat WWF in de Koraaldriehoek doet om de walvis te beschermen.
-
1
Rivieren schoonmaken
Er bestaan apparaten om het afval dat eenmaal in de rivieren terecht is gekomen, weer uit de rivier te halen. Zo kan het niet naar de zee stromen. Dat is belangrijk voor zeedieren zoals de walvis, want elk flesje en elke zak die uit de rivier gehaald wordt komt dan niet in zee. Lokale bewoners kunnen deze bewegende plasticvangers zelf bouwen en gebruiken en daar willen wij ze graag bij helpen.
-
2
Bij ons in Nederland is het best goed geregeld met het ophalen van ons vuilnis, maar in veel landen in de Koraaldriehoek is dat anders. Veel plastic belandt in rivieren en daardoor in zee. Dat kan beter. We gaan ervoor zorgen dat het vuil ook daar wordt ingezameld en opgehaald. Daarnaast helpen we bij het bouwen van afvalstations waarin het opgehaalde plastic verwerkt kan worden zodat de walvissen en andere zeedieren er geen last meer van hebben.
-
3
Les geven
Veel mensen in de Koraaldriehoek weten nog niet hoe schadelijk plastic in zee is. Ze zijn gewend om afval in de rivier te gooien. Dat was vroeger geen probleem omdat veel afval van natuurlijk materiaal was (bladeren of hout bijvoorbeeld).
Maar ons afval bestaat steeds vaker uit plastic en plastic in de natuur is gevaarlijk. Daarom willen we er juist de kinderen op school over vertellen. We leren ze hoe je met het afval om moet gaan maar ook dat je veel minder plastic zou moeten gebruiken. Bijvoorbeeld door altijd je eigen boodschappentas mee te nemen naar de winkel. Jong geleerd is oud gedaan en de kinderen vertellen het ook door aan hun ouders, dus die leren meteen mee.
-
4
Clean ups organiseren
In Thailand en Vietnam organiseert WWF buurtevenementen met als doel het plasticprobleem te onderzoeken en om in die buurten gezamenlijk aan oplossingen te werken.
-
5
Dierendokters betalen
Door plastic kunnen zeedieren zoals schildpadden, dolfijnen en walvissen ziek worden of gewond raken. Soms worden ze dan gevonden. Het is niet altijd makkelijk om zo’n dier te helpen. Vaak is het werk voor een dierenarts. We willen ervoor zorgen dat dierenartsen in de Koraaldriehoek walvissen en andere zeedieren kunnen helpen. Als dat nodig is vliegt een dierenarts naar een dier in nood of wordt een dier in een opvangcentrum verzorgd.
Elk uur belanden er bijna 10 zwembaden vol plastic in zee. Dat moet stoppen. En dat kan alleen als wij minder plastic gaan gebruiken.
Hoeveel wegwerp-plastic heb jij in je huis liggen? Doe de challenge met Niek! En kom er achter welk plastic je makkelijk kunt vervangen.
Vertel je klasgenootjes over de walvis!
Wil jij de walvis beschermen? Houd dan je spreekbeurt over deze vriendelijke waterreus!
Zwem mee met de dwergvinvis
Walvis Quiz! Test jouw kennis
Speel de Squla Walvis Quiz!
Niek vraagt je in deze quiz het hemd van het lijf, dus laat maar eens zien wat jij over walvissen weet.
Wil jij de walvis beschermen?
Ben jij gek op walvissen en wil je ze graag beschermen? Word dan Ranger! Want samen komen we op voor de natuur én wilde en bedreigde dieren, zoals de reuzenpanda, de zeeschildpad én de walvis.
Bekijk ook deze dieren
Alles over de ijsvogel
Hoe vinden trekvogels de weg?
Alles over de pinguin
Een pinguïn is een vogel die niet kan vliegen. Zijn vleugels dienen als flippers. Een pinguïn kan goed zwemmen en duiken.
We zetten 3 soorten in het zonnetje…of in de kou: