WWF / Wildlife Pictures / Jerome Mallefet

De haai

Haaien zijn ouder dan dino's

 • Bij haaien denk je aan warme zeeën, maar ook zwemmen ze in de Noordzee.

De haai kan goed zwemmen en is sterk, heeft vinnen en scherpe tanden. Dat weet je allemaal al.
Maar haaien worden wereldwijd bedreigd. Mensen vangen wel 100 miljoen haaien per jaar! Terwijl de haai de zee juist gezond houdt. Daarom moeten we de haai beschermen.

Cheryl-Samantha Owen / WWF

Er worden elk jaar haaiensoorten gevonden die nog niet bekend waren.

WWF / Wildlife Pictures / Jerome Mallefet
Brian J. Skerry / National Geographic Stock / WWF

Waarom is de haai in gevaar?

Haaien zwemmen al honderden miljoenen jaren in de wereldzeeën rond. Van kleintjes (de dwerghaai van 25 centimeter) tot de heel grote (de walvishaai, met zo’n 14 meter de grootste vis op aarde). Maar de haai wordt ernstig bedreigd!

 • 1

  Soep

  De allergrootste bedreiging voor haaien is dat mensen ze willen eten. De vinnen verdwijnen vaak in dure Aziatische soepgerechten. (Bah! Je kunt ook soep zonder vinnen koken!) En het kraakbeen wordt gebruikt in middelen tegen pijn – die zelfs ook gewoon in Nederlandse winkels te krijgen zijn!

  De enorme vraag naar haaiproducten zorgt ook nog eens voor extra illegale visserij op haaien. En daar zijn niet overal even strenge regels voor!

 • 2

  Bijvangst

  Zelfs haaien waarop niet gejaagd wordt, eindigen vaak in netten of aan haken van vissers. Ze zijn dan ‘bijvangst’. Jaarlijks komen ongeveer 50 miljoen haaien op die manier aan hun einde.

Verschillende soorten haaien

Hoewel er heel veel soorten haaien bestaan, hebben de meeste een herkenbare lichaamsbouw: een gestroomlijnd lichaam, een rug- en staartvin, vijf kieuwspleten en een bek vol scherpe tanden. De meeste mensen vinden haaien maar eng. Dat hoeft niet.

Van maar een paar soorten is bekend dat ze mensen aanvallen. De meeste soorten zijn ongevaarlijk voor mensen. Ze jagen voornamelijk op andere vissen. Vaak doen ze dat door hun prooi met hoge snelheid te achtervolgen. Maar er zijn ook soorten die zich gespecialiseerd hebben in zoeken naar aas, dieren uit de bodem wroeten of plankton uit het zeewater filteren.  

Een paar voorbeelden van de verschillende soorten haaien: reuzenhaai, zijdehaai, haringhaai, Groenlandse haai, verpleegsterhaai, hondshaai en de witte haai.

Simon Buxton / WWF

Hoe beschermen we de haaien?

Haaien worden over de hele wereld bedreigd. Elke seconde worden er 3 haaien gedood. Voor hun vinnen en voor hun vlees. Zo verdwijnen er elk jaar 100 miljoen haaien uit de zee. Dat moet stoppen!

 • 1

  Het reddingsplan van het Wereld Natuur Fonds

  1. Mensen geen haaien meer laten eten
  2. Stoppen van handel in producten van haaien (zoals kaken)
  3. Zorgen voor een veilig gebied in de Grote Oceaan voor haaien, vissen en koraal
  4. Haaien laten terugkeren in de Noordzee
 • 2

  Wat? Eten mensen haaien?

  In Azië is haaienvinnensoep een populair feestgerecht. En ook op andere plekken worden nog steeds haaien gegeten. In Nederland is dit allang verboden. En dat zou overal zo moeten zijn! Daarom willen we mensen vertellen dat ze geen haaienvlees en -vinnen meer moeten eten.

 • 3

  Haaien in de Noordzee?

  Er zwemmen wel 220 verschillende vissoorten in de Noordzee, ook haaien! Maar ze zijn bijna uit onze Noordzee verdwenen... Daarom kweekt WWF samen met andere organisaties haaien (en roggen). Als ze groot genoeg zijn, zetten we ze uit in de Noordzee. Dat is al een paar keer gebeurd.

Kom in actie

Wil jij de haai beschermen? Houd dan je spreekbeurt over dit stoere dier!

Ben jij al WWF-Ranger?

Ben jij gek op wilde dieren en wil je ze graag beschermen? Word dan WWF-Ranger! Want samen komen we op voor de natuur én wilde en bedreigde dieren, zoals de reuzenpanda, de zeeschildpad en de olifant.

Meer info

Ontdek wat WWF doet

Als volwassene meer ontdekken over wat WWF doet voor de haai?

Meer info