Richard Barrett / WWF-UK
Dieren

Koning van de Noordpool IJsbeer

De ijsbeer is het grootste roofdier ter wereld

Kom in actie voor de ijsbeer

Check de actietips van Niek en Janouk

Actietips!

IJsbeer paspoort

 • Status Bedreigd
 • Leefgebied Noordpool
 • Gewicht 400 tot 680 kilo
 • Leeftijd Ongeveer 25 jaar
 • Favo eten Zeehonden en vis

Wat voor dier is de ijsbeer?

De ijsbeer is het grootste roofdier ter wereld. Ze zijn erg goed aangepast aan de extreme kou van de Noordpool. Hun vacht en speklaag zorgt voor isolatie. Ze hebben behaarde zolen, zodat ze niet uitglijden op het ijs. De meeste ijsberen wegen 400 tot 680 kilo, maar er zijn uitzonderingen van bijna 1000 kilo! De ijsbeer wordt tussen de 20 en 25 jaar oud en kan zo’n 2,5 meter worden.

Doordat de aarde steeds warmer wordt, smelt het zee-ijs van de Noordpool. De ijsbeer heeft steeds minder ruimte om te leven. Hij kan minder goed jagen vanaf het ijs en heeft daardoor te weinig vet voor een flinke wintervoorraad.

Global Warming Images / WWF

Wist je dat...
Een ijsbeer nooit een pinguin tegen zal komen? De ijsbeer leeft op de Noordpool, terwijl pinguïns bewoners zijn van het zuidelijk halfrond.
Huh!?
De huid van een ijsbeer zwart is? Dat zie je bij zijn neus en lippen. En de haren van zijn vacht zijn niet wit, maar doorzichtig en hol.
Huh?
EEN IJSBEER EEN ZEEHOND OP WEL 30 KILOMETER AFSTAND RUIKEN?
Zo ver?

Wat eet een ijsbeer?

Ze jagen vanaf het ijs op dieren als zeehonden en walrussen. Soms eten ijsberen planten zoals zeewier, gras en bessen. Maar meestal eten ze vlees. Logisch, want op de Noordpool groeit weinig. Ze lusten van alles; van een kleine lemming tot een enorme beloega ('witte walvis') van 800 kilo.

 

Lievelingseten

Hun lievelingskostje is zeehond. Hoe vetter, hoe beter. Meestal is het niet zo simpel om een zeehond te vangen. Vaak lukt het alleen met veel geduld, slimmigheid, een goede neus en spierkracht voor sprint en sprong.


Jachttechniek

Om een zeehond te vangen heeft een ijsbeer soms veel geduld nodig. Dan wacht hij doodstil bij een ademgat, een gat in het ijs waar de zeehond bovenkomt om adem te halen. De zeehond kijkt dan goed uit of hij een ijsbeer ziet zitten, maar die doet net of hij een sneeuwhoop is. Omdat zijn zwarte neus hem kan verraden, houdt de ijsbeer zijn witte poot ervoor. Berenslim!

Een andere jachttechniek is de sluipjacht, waarbij de ijsbeer op zijn schutkleur en snelheid (tot 55 km/uur!) vertrouwt. Op zoek naar prooi en aas maakt de ijsbeer gebruik van zijn uitstekende reukvermogen.

Ijsbeer feitjes Wist je dit al?

600 gram

Zijn ijsberen als ze geboren worden

3 minuten

Zolang kan een ijsbeer onder water bljiven

25 jaar

Kan een ijsbeer worden

WWF / Clive Tesar

Waarom is de ijsbeer in gevaar?

Een ijsbeer leeft het liefst in een ijskoude omgeving. Het gaat helaas niet zo goed met de ijsbeer. Ze hebben veel last van een warmere aardbol. Hun leefgebied dreigt letterlijk weg te smelten.

 • 1

  Opwarming

  De aarde warmt op door de klimaatverandering. Hierdoor smelt het zee-ijs supersnel. Als dit zo doorgaat, kan het grootste deel van de Noordpool in de zomer ijsvrij zijn. Het wordt zo steeds moeilijker om voedsel te vinden. Als hij geen eten krijgt, wordt zijn vacht minder dik. Zo krijgt de ijsbeer het straks berekoud.

 • 2

  Ruzie in Rusland

  De ijsbeer zal ergens anders eten moeten zoeken. Dit zal hij doen aan land bij de mensen. Dit zullen de mensen niet leuk vinden. Zo ontstaat er ruzie tussen de ijsberen en de mensen. Jagen op ijsberen is verboden. Maar in Rusland houden ze zich helaas niet helemaal aan de regels. De ijsbeer loopt daar opnieuw gevaar.

 • 3

  Vervuiling

  Hoe meer ijs er smelt, hoe meer ruimte er is voor scheepvaart. Ook olie- en gasbedrijven zullen toeslaan. Dit zorgt voor vervuiling van de Noordelijke IJszee en dat is niet oké!

IJsberen selfie

Van zo dichtbij heb je de ijsbeer
nog nooit gezien.
WWF-US / Elisabeth Kruger

Hoe beschermen we de ijsbeer?

Voor de ijsbeer is natuurlijk één ding het allerbelangrijkst. Je raadt het al: ijs!

 • 1

  Klimaatverandering

  Het Wereld Natuur Fonds (WWF) zet zich over de hele wereld in om verandering van het klimaat tegen te gaan. Als de aarde minder (snel) opwarmt, blijft er ten minste nog wat ijs over voor de ijsbeer! We moedigen mensen en bedrijven aan om zo duurzaam mogelijk te leven, dus door bijvoorbeeld minder met de auto of met het vliegtuig te reizen of door minder vlees te eten. Als iedereen hier aan mee zou werken zou dat geweldig nieuws zijn voor de ijsbeer!

 • 2

  Sterke schepen

  WWF zorgt er ook voor dat er strenge regels zijn voor schepen en voor olie- en gasbedrijven. Schepen moeten sterker gebouwd worden, zodat ze niet gelijk zinken als ze tegen een ijsschots aanvaren!

 • 3

  Trainingen

  Ook willen we natuurlijk mensen beschermen die bij ijsberen in de buurt wonen. De prooi van ijsberen, zoals de zeehond, leeft vaak op het ijs. Als er te weinig ijs is, kunnen ijsberen dus ook niet jagen.  Dan gaat hij aan land op zoek naar eten. Als ze dicht bij mensen komen, kunnen ijsberen best gevaarlijk zijn. Al helemaal als ze honger hebben!

  Daarom geven we de mensen in Rusland trainingen, zodat ze weten hoe ze ijsberen goed kunnen verjagen.

IJsbeer rollend in de sneeuw
Word ijsbeer expert
Richard Barrett / WWF-UK

Vertel je klasgenootjes over de ijsbeer

Zo help je mee dit mooie dier te beschermen!

Meer over de Noordpool

Het Noordpoolgebied – ook wel het Arctisch gebied genoemd – is een oceaan, bedekt met een spectaculair pak ijs en omringd door land.

Lees meer
 

Word ook Ranger

Hou jij van dieren en wil je ze graag beschermen? Dat kan! Word dan een echte Ranger! 

Ja, ik wil Ranger worden

Bekijk ook deze andere dieren

naturepl.com / Martha Holmes / WWF

Alles over de walvis

Walvissen zijn de grootste zeedieren ter wereld. Maar helaas worden deze vriendelijke reuzen bedreigd!
Meer info
Merijn van Leeuwen

Alles over de luiaard

Een luiaard leeft in de bossen van Centraal- en Zuid-Amerika en vind je bijna altijd in de bomen. Hij heeft lange haakvormige klauwen waarmee hij goed klimmen. Met die klauwen haakt hij zich vast aan een tak en zo hangt de luiaard ondersteboven.
Meer info

Alles over Hupie

Lees alles over Hupie, een kleine panda en de mascotte van de leukste wilde-dierenclub van de wereld
Meer info
naturepl.com / Lynn M. Stone / WWF

Alles over de jaguar

Het is moeilijk te geloven; zo'n stoer dier dat bijna bedreigd wordt. Hij is de koning van het tropisch woud, supersterk en superstoer. Lees hier alles over deze Amerikaanse prachtkat. En kom in actie om zijn koninkrijk te redden.
Meer info
© Shutterstock / worldswildlifewonders / WWF

Alles over de koala

De koala leeft in het wild alleen in Australië. Door bosbranden wordt zijn leefgebied steeds kleiner.
Meer info
Carlos Drews / WWF

Ongewervelde dieren

Zoals hun naam al aangeeft, zijn de ongewervelden dieren zonder rugwervels. Dit onderscheidt ze van de gewervelde dieren.
Meer info