Richard Barrett / WWF-UK
Dieren

Koning van de Noordpool IJsbeer

De ijsbeer is het grootste roofdier ter wereld

Kom in actie

Haal geld op voor de ijsbeer! Hoe? Check de actietips.

Naar de tips

IJsbeer paspoort

  • Status Bedreigd
  • Leefgebied Noordpool
  • Gewicht 400 tot 680 kilo
  • Favo eten Zeehonden en vis

Wat voor dier is de ijsbeer?

De ijsbeer is het grootste roofdier ter wereld. Ze zijn erg goed aangepast aan de extreme kou van de Noordpool. Hun vacht en speklaag zorgt voor isolatie. Ze hebben behaarde zolen, zodat ze niet uitglijden op het ijs. De meeste ijsberen wegen 400 tot 680 kilo, maar er zijn uitzonderingen van bijna 1000 kilo! De ijsbeer wordt tussen de 20 en 25 jaar oud en kan zo’n 2,5 meter worden.

Doordat de aarde steeds warmer wordt, smelt het zee-ijs van de Noordpool. De ijsbeer heeft steeds minder ruimte om te leven. Hij kan minder goed jagen vanaf het ijs en heeft daardoor te weinig vet voor een flinke wintervoorraad.

Global Warming Images / WWF

Wist je dat...
Een ijsbeer nooit een pinguin tegen zal komen? De ijsbeer leeft op de Noordpool, terwijl pinguïns bewoners zijn van het zuidelijk halfrond.
Huh!?
De huid van een ijsbeer zwart is? Dat zie je bij zijn neus en lippen. En de haren van zijn vacht zijn niet wit, maar doorzichtig en hol.
Huh?
EEN IJSBEER EEN ZEEHOND OP WEL 30 KILOMETER AFSTAND RUIKEN?
Zo ver?

Wat eet een ijsbeer?

Ze jagen vanaf het ijs op dieren als zeehonden en walrussen. Soms eten ijsberen planten zoals zeewier, gras en bessen. Maar meestal eten ze vlees. Logisch, want op de Noordpool groeit weinig. Ze lusten van alles; van een kleine lemming tot een enorme beloega ('witte walvis') van 800 kilo.

 

Lievelingseten

Hun lievelingskostje is zeehond. Hoe vetter, hoe beter. Meestal is het niet zo simpel om een zeehond te vangen. Vaak lukt het alleen met veel geduld, slimmigheid, een goede neus en spierkracht voor sprint en sprong.


Jachttechniek

Om een zeehond te vangen heeft een ijsbeer soms veel geduld nodig. Dan wacht hij doodstil bij een ademgat, een gat in het ijs waar de zeehond bovenkomt om adem te halen. De zeehond kijkt dan goed uit of hij een ijsbeer ziet zitten, maar die doet net of hij een sneeuwhoop is. Omdat zijn zwarte neus hem kan verraden, houdt de ijsbeer zijn witte poot ervoor. Berenslim!

Een andere jachttechniek is de sluipjacht, waarbij de ijsbeer op zijn schutkleur en snelheid (tot 55 km/uur!) vertrouwt. Op zoek naar prooi en aas maakt de ijsbeer gebruik van zijn uitstekende reukvermogen.

Ijsbeer feitjes Wist je dit al?

600 gram

Zijn ijsberen als ze geboren worden

3 minuten

Zolang kan een ijsbeer onder water bljiven

25 jaar

Kan een ijsbeer worden

WWF / Clive Tesar

Waarom is de ijsbeer in gevaar?

Het gaat helaas niet zo goed met de ijsbeer. Een ijsbeer leeft het liefst in een ijskoude omgeving.  Maar hij heeft veel last van een warmere aardbol. Zijn leefgebied dreigt letterlijk weg te smelten.

  • 1

    Opwarming

    De aarde warmt op door de klimaatverandering. Hierdoor smelt het zee-ijs supersnel. Als dit zo doorgaat, kan het grootste deel van de Noordpool in de zomer ijsvrij zijn. Het wordt zo steeds moeilijker om voedsel te vinden. Als hij geen eten krijgt, wordt zijn vacht minder dik. Zo krijgt de ijsbeer het straks berekoud.

    Lees verder
  • 2

    Ruzie tussen mensen en ijsberen

    De ijsbeer moet ergens anders eten zoeken. Dit doet hij aan land bij de mensen. Dit vinden mensen niet leuk. Zo ontstaat er ruzie tussen de ijsberen en de mensen, dat noem je een mens-dier conflict. Jagen op ijsberen is verboden. Maar sommige mensen houden zich daar niet aan. De ijsbeer loopt daar opnieuw gevaar.

    Lees verder
  • 3

    Vervuiling

    Hoe meer ijs er smelt, hoe meer ruimte er is voor scheepvaart. Ook olie- en gasbedrijven zullen toeslaan. Dit zorgt voor vervuiling van de Noordelijke IJszee en dat is niet oké!

IJsberen selfie

Van zo dichtbij heb je de ijsbeer
nog nooit gezien.

Baby's

Een ijsbeer kan goed tegen de kou, maar pasgeboren ijsbeerbaby’s kunnen dat nog niet: ze zijn piepklein en bijna kaal. En ze worden altijd tijdens de poolwinter geboren. Een zwanger ijsbeervrouwtje maakt daarom voordat de winter invalt een sneeuwhol. En omdat ze toch niks beters te doen heeft, gaat ze maar slapen.

Half duttend krijgt ze midden in de winter een tweeling. Ze likt ze schoon en stopt ze onder haar oksels. Daar is het warm en daar zitten haar tepels. Terwijl de kleintjes melk drinken en groeien, slaapt moeder verder. En in het voorjaar komt ze naar buiten, met twee wollige speelse kleuters. 

 
WWF-US / Elisabeth Kruger

Hoe beschermen we de ijsbeer?

Voor de ijsbeer is natuurlijk één ding het allerbelangrijkst. Je raadt het al: ijs!

  • 1

    Klimaatverandering

    Het Wereld Natuur Fonds (WWF) zet zich over de hele wereld in om verandering van het klimaat tegen te gaan. Als de aarde minder (snel) opwarmt, blijft er ten minste nog wat ijs over voor de ijsbeer! We moedigen mensen en bedrijven aan om zo duurzaam mogelijk te leven, dus door bijvoorbeeld minder met de auto of met het vliegtuig te reizen of door minder vlees te eten. Als iedereen hier aan mee zou werken zou dat geweldig nieuws zijn voor de ijsbeer!

  • 2

    Sterke schepen

    WWF zorgt er ook voor dat er strenge regels zijn voor schepen en voor olie- en gasbedrijven. Schepen moeten sterker gebouwd worden, zodat ze niet gelijk zinken als ze tegen een ijsschots aanvaren!

  • 3

    Trainingen

    Ook willen we natuurlijk mensen beschermen die bij ijsberen in de buurt wonen. De prooi van ijsberen, zoals de zeehond, leeft vaak op het ijs. Als er te weinig ijs is, kunnen ijsberen dus ook niet jagen.  Dan gaat hij aan land op zoek naar eten. Als ze dicht bij mensen komen, kunnen ijsberen best gevaarlijk zijn. Al helemaal als ze honger hebben!

    Daarom geven we de mensen in Rusland trainingen, zodat ze weten hoe ze ijsberen goed kunnen verjagen.

IJsbeer rollend in de sneeuw
Word ijsbeer expert
Richard Barrett / WWF-UK

Vertel je klasgenootjes over de ijsbeer

Zo help je mee dit mooie dier te beschermen!

Cool!

Ga op expeditie naar de Noordpool

Hoe is het om als wetenschapper op de Noordpool te werken? Daar kom je achter dankzij deze 360 graden camera’s. Het is alsof je écht op de Noordpool rondloopt. Bekijk de video’s, beantwoorden de vragen en verdien je diploma.

Meer over de Noordpool

Het Noordpoolgebied – ook wel het Arctisch gebied genoemd – is een oceaan, bedekt met een spectaculair pak ijs en omringd door land.

Lees meer
 

Word ook Ranger

Hou jij van dieren en wil je ze graag beschermen? Dat kan! Word dan een echte Ranger! 

Ja, ik wil Ranger worden

Bekijk ook deze andere dieren

naturepl.com / Alex Mustard / WWF

Alles over de blauwe vinvis

De blauwe vinvis breekt verschillende records: hij kan het luidst roepen en bovendien is hij het grootste en het zwaarste dier van allemaal. Kom alles over deze waterreus te weten.
Meer info

Alles over de ijsvogel

Misschien heb je deze vogel al eens als een pijl voorbij zien vliegen. Deze prachtige, blauw-oranje vogel wordt de ijsvogel genoemd.
Meer info
©Freepik / XZokzathai

Hoe vinden trekvogels de weg?

Vogels hebben geen kaart en geen tomtom. Toch vinden ze de weg, zelfs naar een land waar ze nog nooit geweest zijn. Hoe doen ze dat?
Meer info
Tomas Hulik

Alles over de lynx

Dit is de grootste katachtige van Europa! De prachtige lynx!
Meer info
Vincent Munier

Alles over de pinguin

Verspreid over de wereld leven wel er 18 soorten pinguïns.
Een pinguïn is een vogel die niet kan vliegen. Zijn vleugels dienen als flippers. Een pinguïn kan goed zwemmen en duiken.
We zetten 3 soorten in het zonnetje…of in de kou:
Meer info
Ola Jennersten / WWF-Sweden

Bruine beer

De beren in de video wonen in Alaska. Maar in Europa leven ook bruine beren. Deze beer is zonder twijfel het sterkste dier van Europa!
Meer info