Richard Barrett / WWF-UK

De IJsbeer

Koning van de Noordpool

  • Wilde ijsberen kun je vinden op de Noordpool

Wat voor dier is de ijsbeer?

De ijsbeer is het grootste roofdier ter wereld. Ze zijn erg goed aangepast aan de extreme kou van de Noordpool. Hun vacht en speklaag zorgt voor isolatie. Ze hebben behaarde zolen, zodat ze niet uitglijden op het ijs. De meeste ijsberen wegen 400 tot 680 kilo, maar er zijn uitzonderingen van bijna 1000 kilo! De ijsbeer wordt tussen de 20 en 25 jaar oud en kan zo’n 2,5 meter worden.

Doordat de aarde steeds warmer wordt, smelt het zee-ijs van de Noordpool. De ijsbeer heeft steeds minder ruimte om te leven. Hij kan minder goed jagen vanaf het ijs en heeft daardoor te weinig vet voor een flinke wintervoorraad.

Svein B. Oppegaard / WWF

Een ijsbeer kan een zeehond op wel 30 kilometer afstand ruiken!

Steve Morello / WWF
WWF / Clive Tesar

Waarom is de ijsbeer in gevaar?

Een ijsbeer leeft het liefst in een ijskoude omgeving. Het gaat helaas niet zo goed met de ijsbeer. Ze hebben veel last van een warmere aardbol. Hun leefgebied dreigt letterlijk weg te smelten.

  • 1

    Opwarming

    De aarde warmt op door de klimaatverandering. Hierdoor smelt het zee-ijs supersnel. Als dit zo doorgaat, kan het grootste deel van de Noordpool in de zomer ijsvrij zijn. Het wordt zo steeds moeilijker om voedsel te vinden. Als hij geen eten krijgt, wordt zijn vacht minder dik. Zo krijgt de ijsbeer het straks berekoud.

  • 2

    Ruzie in Rusland

    De ijsbeer zal ergens anders eten moeten zoeken. Dit zal hij doen aan land bij de mensen. Dit zullen de mensen niet leuk vinden. Zo ontstaat er ruzie tussen de ijsberen en de mensen. Jagen op ijsberen is verboden. Maar in Rusland houden ze zich helaas niet helemaal aan de regels. De ijsbeer loopt daar opnieuw gevaar.

  • 3

    Vervuiling

    Hoe meer ijs er smelt, hoe meer ruimte er is voor scheepvaart. Ook olie- en gasbedrijven zullen toeslaan. Dit zorgt voor vervuiling van de Noordelijke IJszee en dat is niet oké!

Wat eet een ijsbeer?

Voedsel

Ze jagen vanaf het ijs op dieren als zeehonden en walrussen. Soms eten ijsberen planten zoals zeewier, gras en bessen. Maar meestal eten ze vlees. Logisch, want op de Noordpool groeit weinig. Ze lusten van alles; van een kleine lemming tot een enorme beloega ('witte walvis') van 800 kilo.

 

Lievelingseten

Hun lievelingskostje is zeehond. Hoe vetter, hoe beter. Meestal is het niet zo simpel om een zeehond te vangen. Vaak lukt het alleen met veel geduld, slimmigheid, een goede neus en spierkracht voor sprint en sprong.


Jachttechniek

Om een zeehond te vangen heeft een ijsbeer soms veel geduld nodig. Dan wacht hijdoodstil bij een ademgat, een gat in het ijs waar de zeehond bovenkomt om adem te halen. De zeehond kijkt dan goed uit of hij een ijsbeer ziet zitten, maar die doet net of hij een sneeuwhoop is. Omdat zijn zwarte neus hem kan verraden, houdt de ijsbeer zijn witte poot ervoor. Berenslim!

Een andere jachttechniek is de sluipjacht, waarbij de ijsbeer op zijn schutkleur en snelheid (tot 55 km/uur!) vertrouwt. Op zoek naar prooi en aas maakt de ijsbeer gebruik van zijn uitstekende reukvermogen.

WWF-US / Elisabeth Kruger

Hoe beschermen we de ijsbeer?

Voor de ijsbeer is natuurlijk één ding het allerbelangrijkst.               Je raadt het al: ijs!

  • 1

    Klimaatverandering

    Het Wereld Natuur Fonds (WWF) zet zich over de hele wereld in om verandering van het klimaat tegen te gaan. Als de aarde minder (snel) opwarmt, blijft er ten minste nog wat ijs over voor de ijsbeer! We moedigen mensen en bedrijven aan om zo duurzaam mogelijk te leven, dus door bijvoorbeeld minder met de auto of met het vliegtuig te reizen of door minder vlees te eten. Als iedereen hier aan mee zou werken zou dat geweldig nieuws zijn voor de ijsbeer!

  • 2

    Sterke schepen

    WWF zorgt er ook voor dat er strenge regels zijn voor schepen en voor olie- en gasbedrijven. Schepen moeten sterker gebouwd worden, zodat ze niet gelijk zinken als ze tegen een ijsschots aanvaren!

  • 3

    Trainingen

    Ook willen we natuurlijk mensen beschermen die bij ijsberen in de buurt wonen. De prooi van ijsberen, zoals de zeehond, leeft vaak op het ijs. Als er te weinig ijs is, kunnen ijsberen dus ook niet jagen.  Dan gaat hij aan land op zoek naar eten. Als ze dicht bij mensen komen, kunnen ijsberen best gevaarlijk zijn. Al helemaal als ze honger hebben!

    Daarom geven we de mensen in Rusland trainingen, zodat ze weten hoe ze ijsberen goed kunnen verjagen.

Kom in actie

Wil jij de ijsbeer beschermen? Houd dan je spreekbeurt over dit prachtige dier!

Ben jij al WWF-Ranger?

Ben jij gek op wilde dieren en wil je ze graag beschermen? Word dan WWF-Ranger! Want samen komen we op voor de natuur én wilde en bedreigde dieren, zoals de reuzenpanda, de zeeschildpad en de olifant.

Meer info

Ontdek wat WWF doet

Als volwassene meer ontdekken over wat WWF doet voor de ijsbeer?

Meer info