Richard Barrett / WWF-UK

Koning van de Noordpool IJsbeer

Kom in actie voor de ijsbeer

Check de actietips van Niek en Janouk

Actietips!

IJsbeer paspoort

 • Status Bedreigd
 • Leefgebied Noordpool
 • Gewicht 400 tot 680 kilo
 • Leeftijd Ongeveer 25 jaar
 • Favo eten Zeehonden en vis

Wat voor dier is de ijsbeer?

De ijsbeer is het grootste roofdier ter wereld. Ze zijn erg goed aangepast aan de extreme kou van de Noordpool. Hun vacht en speklaag zorgt voor isolatie. Ze hebben behaarde zolen, zodat ze niet uitglijden op het ijs. De meeste ijsberen wegen 400 tot 680 kilo, maar er zijn uitzonderingen van bijna 1000 kilo! De ijsbeer wordt tussen de 20 en 25 jaar oud en kan zo’n 2,5 meter worden.

Doordat de aarde steeds warmer wordt, smelt het zee-ijs van de Noordpool. De ijsbeer heeft steeds minder ruimte om te leven. Hij kan minder goed jagen vanaf het ijs en heeft daardoor te weinig vet voor een flinke wintervoorraad.

Steve Morello / WWF

Ijsbeer feitjes Wist je dit al?

600 gram

Zijn ijsberen als ze geboren worden

Zwart

is de huid onder de vacht

25 jaar

Kan een ijsbeer worden

Wat eet een ijsbeer?

Ze jagen vanaf het ijs op dieren als zeehonden en walrussen. Soms eten ijsberen planten zoals zeewier, gras en bessen. Maar meestal eten ze vlees. Logisch, want op de Noordpool groeit weinig. Ze lusten van alles; van een kleine lemming tot een enorme beloega ('witte walvis') van 800 kilo.

 

Lievelingseten

Hun lievelingskostje is zeehond. Hoe vetter, hoe beter. Meestal is het niet zo simpel om een zeehond te vangen. Vaak lukt het alleen met veel geduld, slimmigheid, een goede neus en spierkracht voor sprint en sprong.


Jachttechniek

Om een zeehond te vangen heeft een ijsbeer soms veel geduld nodig. Dan wacht hijdoodstil bij een ademgat, een gat in het ijs waar de zeehond bovenkomt om adem te halen. De zeehond kijkt dan goed uit of hij een ijsbeer ziet zitten, maar die doet net of hij een sneeuwhoop is. Omdat zijn zwarte neus hem kan verraden, houdt de ijsbeer zijn witte poot ervoor. Berenslim!

Een andere jachttechniek is de sluipjacht, waarbij de ijsbeer op zijn schutkleur en snelheid (tot 55 km/uur!) vertrouwt. Op zoek naar prooi en aas maakt de ijsbeer gebruik van zijn uitstekende reukvermogen.

Global Warming Images / WWF

Wist je dat...
De vacht van een ijsbeer doorzichtig is? De kleur van de vacht is afhankelijk van de tijd van het jaar, licht en hoe vies de vacht is. Van geel-wit tot grijs.
Huh!?
EEN IJSBEER EEN ZEEHOND OP WEL 30 KILOMETER AFSTAND RUIKEN?
Zo ver?
Een ijsbeer maar kort onder water kan blijven? De langst gemeten tijd is ongeveer 3 minuten!
blub
WWF / Clive Tesar

Waarom is de ijsbeer in gevaar?

Een ijsbeer leeft het liefst in een ijskoude omgeving. Het gaat helaas niet zo goed met de ijsbeer. Ze hebben veel last van een warmere aardbol. Hun leefgebied dreigt letterlijk weg te smelten.

 • 1

  Opwarming

  De aarde warmt op door de klimaatverandering. Hierdoor smelt het zee-ijs supersnel. Als dit zo doorgaat, kan het grootste deel van de Noordpool in de zomer ijsvrij zijn. Het wordt zo steeds moeilijker om voedsel te vinden. Als hij geen eten krijgt, wordt zijn vacht minder dik. Zo krijgt de ijsbeer het straks berekoud.

 • 2

  Ruzie in Rusland

  De ijsbeer zal ergens anders eten moeten zoeken. Dit zal hij doen aan land bij de mensen. Dit zullen de mensen niet leuk vinden. Zo ontstaat er ruzie tussen de ijsberen en de mensen. Jagen op ijsberen is verboden. Maar in Rusland houden ze zich helaas niet helemaal aan de regels. De ijsbeer loopt daar opnieuw gevaar.

 • 3

  Vervuiling

  Hoe meer ijs er smelt, hoe meer ruimte er is voor scheepvaart. Ook olie- en gasbedrijven zullen toeslaan. Dit zorgt voor vervuiling van de Noordelijke IJszee en dat is niet oké!

WWF-US / Elisabeth Kruger

Hoe beschermen we de ijsbeer?

Voor de ijsbeer is natuurlijk één ding het allerbelangrijkst. Je raadt het al: ijs!

 • 1

  Klimaatverandering

  Het Wereld Natuur Fonds (WWF) zet zich over de hele wereld in om verandering van het klimaat tegen te gaan. Als de aarde minder (snel) opwarmt, blijft er ten minste nog wat ijs over voor de ijsbeer! We moedigen mensen en bedrijven aan om zo duurzaam mogelijk te leven, dus door bijvoorbeeld minder met de auto of met het vliegtuig te reizen of door minder vlees te eten. Als iedereen hier aan mee zou werken zou dat geweldig nieuws zijn voor de ijsbeer!

 • 2

  Sterke schepen

  WWF zorgt er ook voor dat er strenge regels zijn voor schepen en voor olie- en gasbedrijven. Schepen moeten sterker gebouwd worden, zodat ze niet gelijk zinken als ze tegen een ijsschots aanvaren!

 • 3

  Trainingen

  Ook willen we natuurlijk mensen beschermen die bij ijsberen in de buurt wonen. De prooi van ijsberen, zoals de zeehond, leeft vaak op het ijs. Als er te weinig ijs is, kunnen ijsberen dus ook niet jagen.  Dan gaat hij aan land op zoek naar eten. Als ze dicht bij mensen komen, kunnen ijsberen best gevaarlijk zijn. Al helemaal als ze honger hebben!

  Daarom geven we de mensen in Rusland trainingen, zodat ze weten hoe ze ijsberen goed kunnen verjagen.

Word ijsbeer expert

Vertel je klasgenootjes over de ijsbeer

Zo help je mee dit mooie dier te beschermen!

Meer over de Noordpool

Het Noordpoolgebied – ook wel het Arctisch gebied genoemd – is een oceaan, bedekt met een spectaculair pak ijs en omringd door land.

Lees meer
 

Nog geen Ranger?

Wil je ook graag met korting of gratis op expeditie naar de leukste parken en musea? Dat kan! Word dan een echte Ranger! 

Ja, ik wil Ranger worden

Ontdek wat WWF doet

Als volwassene meer ontdekken over wat WWF doet voor de ijsbeer?

Meer info