naturepl.com / Francois Savigny / WWF
Dieren

Koning van de jungle De Tijger

Kom in actie voor de tijger

Check onze handige actietips.

Naar de tips

Tijger paspoort

 • Status Bedreigd
 • Leefgebied Azië
 • Lengte 220 tot 330cm
 • Gewicht 90 tot 300 kilo
 • Favo eten Herten en wilde zwijnen

Van alle 40 soorten wilde katten is de tijger de allergrootste. Ongeveer een eeuw geleden leefden er nog 100.000 tijgers in de bossen van Azië. Nu zijn dat er nog maar zo'n 3900. Als we niks doen, dan is de tijger in het wild straks uitgestorven. Gelukkig kunnen we nog veel voor hem doen!

Tijger Feitjes Wist je dit al?

Leeftijd

10 - 15 jaar

3900

Tijgers leven nog in het wild

100cm lang

Is zijn staart

De tijger is superbelangrijk

Tijgers eten andere dieren.
Waarom dat belangrijk is, legt
Niek uit in de video.

Wist je dat...
Tijgers zijn niet bang voor water. Als ze het warm hebben nemen ze graag een duik, als het moet zwemmen ze kilometers ver.
Vet!
Dat een tijger 6 keer beter kan zien in het donker dan een mens? Tijgers zijn vooral in de nacht actief!
Wow!
Er 2 verschillende tijgersoorten bestaan?
Echt?
Sanskar Khedekar

Waardoor wordt de tijger bedreigd?

Er zijn drie grote bedreigingen voor de tijger. Daardoor zijn er nu nog maar zo'n 3.900 in het wild. Terwijl dat er 100 jaar geleden nog 100.000 waren!

 • 1

  Medicijnen

  In Azië gebruiken mensen lichaamsdelen van de tijger als medicijn. Bijvoorbeeld hun botten of staart. Die middeltjes zijn wel heel erg duur, maar er zijn ook steeds meer rijke mensen in Azië. Dus blijven de stropers op tijgers jagen. Het is nooit bewezen dat iemand beter is geworden dankzij medicijnen gemaakt van de tijger.

  Lees verder
 • 2

  Minder leefgebied

  Tijgers hebben heel grote gebieden nodig om te kunnen jagen en jongen groot te brengen. Maar er zijn steeds minder grote natuurgebieden in de streken waar de tijger leeft. Bossen worden gekapt en platgebrand voor huizen, wegen, fabrieken en plantages. Daardoor houdt de tijger nog maar hele kleine, losse stukjes gebied over om in te leven.

  Lees verder
 • 3

  Ruzie met tijgers

  Tijgers hebben tegenwoordig minder eten en ruimte om in te leven. Daarom gaan ze vaker naar plekken waar mensen wonen. Dan gaan ze op zoek naar een geit of koe. En dan komen ze wel eens een mens tegen. Dat is niet alleen voor mensen gevaarlijk! Als een tijger een prooi heeft gedood, eet hij de prooi nooit meteen op. Hij komt later terug om de rest van de prooi te eten. Boze mensen vergiftigen dan soms de prooi van de tijger. Dan sterft de tijger. En tijgers die in de buurt van mensen komen, worden soms doodgeschoten door boeren. Omdat de boeren bang zijn dat de tijger zijn vee dood.

  Lees verder

Dit is het verschil tussen spinnende kat en brullende tijger

Je weet vast wel hoe een spinnende kat klinkt. Maar hoe klinkt een brullende tijger? En lijkt dat een beetje op elkaar? Zet je geluid aan!

Sanskar Khedekar

Hoe beschermen we de tijger?

Ooit had de tijger niks te vrezen. Hij was de koning van de jungle. Door de jacht, stroperij en het verdwijnen van zijn woongebied is hij nu zeldzaam geworden. Juist nu moeten we alles op alles zetten om deze prachtige kat te behouden. 

 • 1

  Verdubbelen

  In 2010 heeft het Wereld Natuur Fonds (WWF) met alle dertien landen waar tijgers in het wild leven afgesproken om daar samen werk van te maken. In dat jaar leefden er naar schatting iets meer dan drieduizend tijgers in de natuur. De afspraak werd gemaakt om het aantal in het jaar 2022 - het eerstvolgende Chinese Jaar van de Tijger - te laten verdubbelen.

  De laatste tellingen geven aan dat sinds die afspraak gemaakt is, het aantal tijgers in het wild voor het eerst sinds tijden weer is toegenomen

 • 2

  Stop de stropers

  In het leefgebied van de tijger worden bewakingsteams opgezet. Ze krijgen hulp van lokale bewoners en tijgerbeschermers. WWF zorgt voor materialen en training.

  In Rusland heeft de verbeterde bewaking succes gehad. Zonder die teams was de Siberische tijger daar waarschijnlijk uitgestorven, nu groeit hun aantal en komen ze weer op plaatsen voor waar ze eerst waren verdwenen.

 • 3

  Handel tegengaan

  Behalve de stroperij moet ook de illegale handel worden aangepakt. Het Wereld Natuur Fonds helpt TRAFFIC (een bureau dat onderzoek doet naar de handel in bedreigde dieren en planten) om smokkelroutes op te sporen en illegale tijgerhandel tegen te gaan. TRAFFIC helpt landen de handel in tijgerproducten beter te bestrijden.

Tijger close-up
Word tijger expert
Suyash Keshari / WWF

Vertel je klasgenootjes over de tijger!

Wil jij de tijger beschermen? Houd dan je spreekbeurt of werkstuk over de koning van de jungle!

Help mee!
WWF

Word Ranger

Wil jij meehelpen de tijger en andere dieren te bescherrmen? Dat kan! Word dan een echte Ranger! 

man en vrouwlijke ranger
Verboden
Simon Rawles / WWF-UK

Stop de stropers

Veel diersoorten zoals de olifant, de neushoorn en het schubdier zijn bedreigd. Dat komt omdat mensen de dieren doden voor hun tanden, hun hoorn, hun vacht of andere delen.

Bekijk ook deze dieren

Alles over de ijsvogel

Misschien heb je deze vogel al eens als een pijl voorbij zien vliegen. Deze prachtige, blauw-oranje vogel wordt de ijsvogel genoemd.
Meer info
©Freepik / XZokzathai

Hoe vinden trekvogels de weg?

Vogels hebben geen kaart en geen tomtom. Toch vinden ze de weg, zelfs naar een land waar ze nog nooit geweest zijn. Hoe doen ze dat?
Meer info
Tomas Hulik

Alles over de lynx

Dit is de grootste katachtige van Europa! De prachtige lynx!
Meer info
Vincent Munier

Alles over de pinguin

Verspreid over de wereld leven wel er 18 soorten pinguïns.
Een pinguïn is een vogel die niet kan vliegen. Zijn vleugels dienen als flippers. Een pinguïn kan goed zwemmen en duiken.
We zetten 3 soorten in het zonnetje…of in de kou:
Meer info
Ola Jennersten / WWF-Sweden

Bruine beer

De beren in de video wonen in Alaska. Maar in Europa leven ook bruine beren. Deze beer is zonder twijfel het sterkste dier van Europa!
Meer info
Wynand van Poortvliet

Papegaaiduiker

De papegaaiduiker is een bijzondere vogel, hij lijkt wel een beetje op een pinguïn.
Meer info