naturepl.com / Francois Savigny / WWF

De Tijger

Koning van de jungle

 • Leeft in: India, Oost-Rusland en Zuidoost-Azië

Van alle 40 soorten wilde katten is de tijger de allergrootste. Ongeveer een eeuw geleden leefden er nog 100.000 tijgers in de bossen van Azië. Nu zijn dat er nog maar zo'n 3900. Als we niks doen, dan is de tijger in het wild straks uitgestorven.

Martin Harvey / WWF

Wist je dat...

Tijgers zijn niet bang voor water. Als ze het warm hebben nemen ze graag een duik, als het moet zwemmen ze kilometers ver.

Suiyang Forestry Bureau
Sanskar Khedekar

Waardoor wordt de tijger bedreigd?

Er zijn drie grote bedreigingen voor de tijger. Daardoor zijn er nu nog maar zo'n 3.900 in het wild. Terwijl dat er 100 jaar geleden nog 100.000 waren!

 • 1

  Medicijnen

  In Azië gebruiken mensen lichaamsdelen van de tijger als medicijn. Bijvoorbeeld hun botten of staart. Die middeltjes zijn wel heel erg duur, maar er zijn ook steeds meer rijke mensen in Azië. Dus blijven de stropers op tijgers jagen. Het is nooit bewezen dat iemand beter is geworden dankzij medicijnen gemaakt van de tijger.

 • 2

  Minder leefgebied

  Tijgers hebben heel grote gebieden nodig om te kunnen jagen en jongen groot te brengen. Maar er zijn steeds minder grote natuurgebieden in de streken waar de tijger leeft. Bossen worden gekapt en platgebrand voor huizen, wegen, fabrieken en plantages. Daardoor houdt de tijger nog maar hele kleine, losse stukjes gebied over om in te leven.

 • 3

  Ruzie met tijgers

  Tijgers hebben tegenwoordig minder eten en ruimte om in te leven. Daarom gaan ze vaker naar plekken waar mensen wonen. Dan gaan ze op zoek naar een geit of koe. En dan komen ze wel eens een mens tegen. Dat is niet alleen voor mensen gevaarlijk! Als een tijger een prooi heeft gedood, eet hij de prooi nooit meteen op. Hij komt later terug om de rest van de prooi te eten. Boze mensen vergiftigen dan soms de prooi van de tijger. Dan sterft de tijger. En tijgers die in de buurt van mensen komen, worden soms doodgeschoten door boeren. Omdat de boeren bang zijn dat de tijger zijn vee dood.

Sanskar Khedekar

Hoe beschermen we de tijger?

Ooit had de tijger niks te vrezen. Hij was de koning van de jungle. Door de jacht, stroperij en het verdwijnen van zijn woongebied is hij nu zeldzaam geworden. Juist nu moeten we alles op alles zetten om deze prachtige kat te behouden. 

 • 1

  Verdubbelen

  In 2010 heeft het Wereld Natuur Fonds (WWF) met alle dertien landen waar tijgers in het wild leven afgesproken om daar samen werk van te maken. In dat jaar leefden er naar schatting iets meer dan drieduizend tijgers in de natuur. De afspraak werd gemaakt om het aantal in het jaar 2022 - het eerstvolgende Chinese Jaar van de Tijger - te laten verdubbelen.

  De laatste tellingen geven aan dat sinds die afspraak gemaakt is, het aantal tijgers in het wild voor het eerst sinds tijden weer is toegenomen

 • 2

  Stop de stropers

  In het leefgebied van de tijger worden bewakingsteams opgezet. Ze krijgen hulp van lokale bewoners en tijgerbeschermers. WWF zorgt voor materialen en training.

  In Rusland heeft de verbeterde bewaking succes gehad. Zonder die teams was de Siberische tijger daar waarschijnlijk uitgestorven, nu groeit hun aantal en komen ze weer op plaatsen voor waar ze eerst waren verdwenen.

 • 3

  Handel tegengaan

  Behalve de stroperij moet ook de illegale handel worden aangepakt. Het Wereld Natuur Fonds helpt TRAFFIC (een bureau dat onderzoek doet naar de handel in bedreigde dieren en planten) om smokkelroutes op te sporen en illegale tijgerhandel tegen te gaan. TRAFFIC helpt landen de handel in tijgerproducten beter te bestrijden.

Kom in actie

Wil jij de tijger beschermen? Houd dan je spreekbeurt over de koning van de jungle!

Ben jij al WWF-Ranger?

Ben jij gek op wilde dieren en wil je ze graag beschermen? Word dan WWF-Ranger! Want samen komen we op voor de natuur én wilde en bedreigde dieren, zoals de reuzenpanda, de zeeschildpad en de olifant.

Meer info

Ontdek wat WWF doet

Als volwassene meer ontdekken over wat WWF doet voor de zeeschildpad?

Meer info