Cat Holloway
Dieren

Ongewervelde dieren

Dieren zonder ruggengraat

 

  • Slakken zijn ook ongewervelde dieren

Zoals hun naam al aangeeft, zijn de ongewervelden dieren zonder rugwervels. Dit onderscheidt ze van de gewervelde dieren. Maar voor de rest zijn de verschillen binnen deze 'groep' heel erg groot. Binnen de ongewervelden worden zeker 30 verschillende groepen onderscheiden, waarvan één - de geleedpotigen, waaronder de insecten en kreeften - met meer soorten dan alle andere diergroepen bij elkaar. Andere bekende groepen zijn de weekdieren (waaronder slakken en inktvissen), de neteldieren (waaronder kwallen) en enkele groepen langwerpige dieren die in de volksmond allemaal als 'wormen' worden aangeduid. Veel ongewervelde dieren zijn uitsluitend in zee te vinden, zoals alle stekelhuidigen (waaronder zeesterren en zee-egels). Ongewervelde dieren zijn doorgaans een stuk kleiner dan gewervelde dieren, maar er bestaan ook grote zoals de reuzeninktvis. De eencellige dieren vallen hier niet onder: ze vormen - net als de dieren, de planten, de schimmels en de bacteriën - een apart 'rijk'.

M. van Boven

Wist je dat...

De grote aardslak ook een ongewerveld dier is? Hij leeft in Nederland en wordt maar 3 jaar oud.

De grote aardslak

Deze grote naaktslak is bleek bruin of grijs gekleurd en heeft vaak opvallende donkere vlekken, vooral op het gewelfde deel op de nek (het 'schild'). Onder dit deel zit ook daadwerkelijk een inwendig kalkschildje. Zoals kenmerkend voor aardslakken ligt de ademopening voorbij het midden van het schild. Grote aardslakken hebben een opmerkelijk paargedrag. De partners laten zich innig omstengeld aan een taaie slijmdraad van een tak of ander hooggelegen plaats hangen. De relatief grote (1/2 cm), transparante eieren blijven na het leggen aan elkaar kleven. Pas na minstens twee jaar zijn de slakken geslachtsrijp. Ze eten vooral schimmels, planten, en zelfs andere slakken.

Help mee!
WWF

Word Ranger

Wil jij meehelpen de tijger en andere dieren te bescherrmen? Dat kan! Word dan een echte Ranger! 

Bekijk ook deze dieren

Alles over de ijsvogel

Misschien heb je deze vogel al eens als een pijl voorbij zien vliegen. Deze prachtige, blauw-oranje vogel wordt de ijsvogel genoemd.
Meer info
©Freepik / XZokzathai

Hoe vinden trekvogels de weg?

Vogels hebben geen kaart en geen tomtom. Toch vinden ze de weg, zelfs naar een land waar ze nog nooit geweest zijn. Hoe doen ze dat?
Meer info
Tomas Hulik

Alles over de lynx

Dit is de grootste katachtige van Europa! De prachtige lynx!
Meer info
Vincent Munier

Alles over de pinguin

Verspreid over de wereld leven wel er 18 soorten pinguïns.
Een pinguïn is een vogel die niet kan vliegen. Zijn vleugels dienen als flippers. Een pinguïn kan goed zwemmen en duiken.
We zetten 3 soorten in het zonnetje…of in de kou:
Meer info
Ola Jennersten / WWF-Sweden

Bruine beer

De beren in de video wonen in Alaska. Maar in Europa leven ook bruine beren. Deze beer is zonder twijfel het sterkste dier van Europa!
Meer info
Wynand van Poortvliet

Papegaaiduiker

De papegaaiduiker is een bijzondere vogel, hij lijkt wel een beetje op een pinguïn.
Meer info

Meer dierennieuws

Alles over Hupie

Lees alles over Hupie, een kleine panda en de mascotte van de leukste wilde-dierenclub van de wereld
Meer info
naturepl.com / Neil Aldridge / WWF

Hoe gaat het met de natuur?

Het gaat slecht met veel wilde dieren op aarde. De groepen waarin ze leven worden steeds kleiner. Dat staat in een nieuw rapport van WWF.
Meer info
Jaap van der Waarde/WWF

Wie bepaalt hoe dieren genoemd worden?

Elk jaar worden er zo’n 2000 nieuwe diersoorten ontdekt. Dat zijn er superveel! Maar wie bepaalt nou de naam van zo'n nieuw ontdekt dier?
Meer info