Deze dieren houden van de regen?
Lijk je meer een kikker of een orang-oetan? Check het hier
Wij hebben de aarde nodig! En de tijger, de haai, de panda’s, de olifanten en heel veel andere wilde dieren hebben ons soms ook nodig. Want als het niet goed gaat met de tijgers of de haaien, gaat het ook niet goed met de andere dieren en vissen, de planten, de bossen en de oceanen. En gaat het dus ook niet goed met ons. Daarom komen Rangers van het Wereld Natuur Fonds samen in actie om de natuur en wilde dieren te beschermen. 100.000 kinderen in Nederland komen in actie, door bijvoorbeeld spreekbeurten te houden, geld op te halen, brieven naar burgemeesters te sturen, minder plastic te gebruiken of tekeningen te maken.
Dieren zonder ruggengraat
Zoals hun naam al aangeeft, zijn de ongewervelden dieren zonder rugwervels. Dit onderscheidt ze van de gewervelde dieren. Maar voor de rest zijn de verschillen binnen deze 'groep' heel erg groot. Binnen de ongewervelden worden zeker 30 verschillende groepen onderscheiden, waarvan één - de geleedpotigen, waaronder de insecten en kreeften - met meer soorten dan alle andere diergroepen bij elkaar. Andere bekende groepen zijn de weekdieren (waaronder slakken en inktvissen), de neteldieren (waaronder kwallen) en enkele groepen langwerpige dieren die in de volksmond allemaal als 'wormen' worden aangeduid. Veel ongewervelde dieren zijn uitsluitend in zee te vinden, zoals alle stekelhuidigen (waaronder zeesterren en zee-egels). Ongewervelde dieren zijn doorgaans een stuk kleiner dan gewervelde dieren, maar er bestaan ook grote zoals de reuzeninktvis. De eencellige dieren vallen hier niet onder: ze vormen - net als de dieren, de planten, de schimmels en de bacteriën - een apart 'rijk'.
De grote aardslak ook een ongewerveld dier is? Hij leeft in Nederland en wordt maar 3 jaar oud.
Deze grote naaktslak is bleek bruin of grijs gekleurd en heeft vaak opvallende donkere vlekken, vooral op het gewelfde deel op de nek (het 'schild'). Onder dit deel zit ook daadwerkelijk een inwendig kalkschildje. Zoals kenmerkend voor aardslakken ligt de ademopening voorbij het midden van het schild. Grote aardslakken hebben een opmerkelijk paargedrag. De partners laten zich innig omstengeld aan een taaie slijmdraad van een tak of ander hooggelegen plaats hangen. De relatief grote (1/2 cm), transparante eieren blijven na het leggen aan elkaar kleven. Pas na minstens twee jaar zijn de slakken geslachtsrijp. Ze eten vooral schimmels, planten, en zelfs andere slakken.
Wil jij meehelpen de tijger en andere dieren te bescherrmen? Dat kan! Word dan een echte Ranger!