De Koala Schattig!
De koala leeft in het wild alleen in Australië. Door bosbranden wordt zijn leefgebied steeds kleiner.
Koala paspoort
- Status Bedreigd
- Leefgebied Australië
- Lengte 65 tot 75 cm
- Gewicht 4 tot 15 kilo
- Favo eten Eucalyptusbladeren
De koala is een bekend buideldier. Vooral vanwege zijn zeer aaibare uiterlijk. Toch schijn je hem beter niet te kunnen aaien, want ze kunnen flink van zich af bijten en krabben. Eten doen ze dagelijks ongeveer in 4 uur. De overige 20 uur vullen ze bijna helemaal met slapen en doezelen in de bomen. De buidel heeft de opening aan de achterkant. Als de baby geboren is, kruipt hij naar de buidel toe, daar blijft hij zo'n vijf tot zeven maanden. Als de jongen groter zijn, liften ze meestal op de rug van hun moeder mee. Een koalajong wordt trouwens een ‘joey’ genoemd in Australië.
Koala feitjes Wist je dit al?
Leeftijd
18 jaar
Slapen
20 uur per dag
Eten
4 uur per dag
Wat eet een koala?
Van alle buideldieren is de koala de moeilijkse eter. Hij eet bijna niets anders dan eucalyptusbladeren en dan alleen maar van 6 van de 800 soorten eucalyptusbomen. In de jonge eucalyptusbladeren zit veel blauwzuur, wat giftig is voor de koala. Daarom beperkt een koala zich tot de oude, moeilijk verteerbare bladeren. Hij ruikt precies welke bladeren hij wel en niet kan eten. Bacterien (micro-organismen) in hun spijsverteringsstelsel helpen bij het afbreken van het stugge bladvoer. Een koala hoeft bijna nooit te drinken, aan het vocht in de eucalyptusbladeren heeft hij genoeg.
Waarom is de koala in gevaar?
Helaas worden deze bijzondere dieren ernstig bedreigd. In 20 jaar tijd namen de koalapopulaties in New South Wales en Queensland af met bijna 50%. In heel Australië daalden de populaties met een schokkende 95%.
-
1
Bosbranden
In het leefgebied van de koala in Australië, ook wel de Koala Driehoek genoemd, woeden op dit moment hevige bosbranden. De branden brengen de koala's in gevaar. De dieren raken gewond door het vuur of ze gaan er zelfs door dood. In sommige delen in het land, hebben koala's hebben al langere tijd last van de extreme droogte. Zo zit er bijvoorbeeld ook minder water in de eucalyptusbladeren, die ze eten.
Normaal gesproken kunnen eucalyptusbomen goed tegen bosbranden. Knoppen onder de schors en zaden op de grond ontkiemen als het vuur gedoofd is. Als een bosbrand echter zo extreem heet is en zo lang aanhoudt als nu, dan worden de bomen en de kiemen gedood. Zo groeien er ook geen nieuwe bomen meer.
-
2
Ontbossing
In Australië wordt jaarlijks 500.000 hectare bos gekapt, vooral voor de aanleg van landbouwgrond. Hierdoor worden koala’s uit hun boom verdreven en moeten ze via de grond op zoek naar een nieuw thuis. Eenmaal op de grond worden ze blootgesteld aan auto’s, honden en honger. Periodes van droogte en een toename in bosbranden maken het steeds lastiger om een nieuw thuis te vinden. Koala’s kunnen niet overleven zonder bomen. Ze voeden zich bijna uitsluitend met eucalyptusbladeren.
-
3
Klimaatverandering
Klimaatverandering veroorzaakt geen bosbranden maar maakt ze wel erger, de droogte is heviger en de eucalyptusbladeren zijn te droog en dus krijgen de koala’s niet genoeg vocht binnen.
Wist je dat...
Een koala bijna nooit hoeft te drinken? Aan het vocht in de eucalyptusbladeren heeft hij genoeg.
Hoe beschermen we de koala?
Het Wereld Natuur Fonds in Australië beschermt de koala's op verschillende manieren.
-
1
Door de grootschalige ontbossing te stoppen
-
2
De bomen en bossen die er zijn beschermen
-
3
De bossen die verloren zijn gegaan herstellen
-
4
Door klimaatverandering tegen te gaan
Help jij mee de koala te beschermen?
Ben jij gek op de koala en wil je ze graag beschermen? Word dan Ranger! Want samen komen we op voor de natuur én wilde en bedreigde dieren, zoals de reuzenpanda, de zeeschildpad en de olifant.
Nieuws over de koala
Hoe maak je de beste natuurfoto's?
Maak zelf een dieren-video
Bekijk ook deze dieren
Alles over de blauwe vinvis
Alles over de ijsvogel
Hoe vinden trekvogels de weg?
Alles over de pinguin
Een pinguïn is een vogel die niet kan vliegen. Zijn vleugels dienen als flippers. Een pinguïn kan goed zwemmen en duiken.
We zetten 3 soorten in het zonnetje…of in de kou: