© Shutterstock / rickyd / WWF
Dieren

De Koala Schattig!

De koala leeft in het wild alleen in Australië. Door bosbranden wordt zijn leefgebied steeds kleiner.

Kom in actie voor de Koala!

Ontdek hier de actietips van Niek en Janouk!

Actietips

Koala paspoort

 • Status Bedreigd
 • Leefgebied Australië
 • Lengte 65 tot 75 cm
 • Gewicht 4 tot 15 kilo
 • Favo eten Eucalyptusbladeren

De koala is een bekend buideldier. Vooral vanwege zijn zeer aaibare uiterlijk. Toch schijn je hem beter niet te kunnen aaien, want ze kunnen flink van zich af bijten en krabben. Eten doen ze dagelijks ongeveer in 4 uur. De overige 20 uur vullen ze bijna helemaal met slapen en doezelen in de bomen. De buidel heeft de opening aan de achterkant. Als de baby geboren is, kruipt hij naar de buidel toe, daar blijft hij zo'n vijf tot zeven maanden. Als de jongen groter zijn, liften ze meestal op de rug van hun moeder mee. Een koalajong wordt trouwens een ‘joey’ genoemd in Australië.

Koala feitjes Wist je dit al?

Leeftijd

18 jaar

Slapen

20 uur per dag

Eten

4 uur per dag

© Shutterstock / Spill Photography / WWF

Wist je dat...
Wist je dat de koala maar 1 jong per jaar kan krijgen?
Wow!
Wist je dat een koala 500 tot 1000 gram eucalyptus-bladeren per dag eet?
Echt?
Wist je dat een pasgeboren baby koala maar 2 centimeter lang is? Hij is nog blind en kaal. Hij kruipt gelijk in de buidel van zijn moeder.
Schattig!

Wat eet een koala?

Van alle buideldieren is de koala de moeilijkse eter. Hij eet bijna niets anders dan eucalyptusbladeren en dan alleen maar van 6 van de 800 soorten eucalyptusbomen. In de jonge eucalyptusbladeren zit veel blauwzuur, wat giftig is voor de koala. Daarom beperkt een koala zich tot de oude, moeilijk verteerbare bladeren. Hij ruikt precies welke bladeren hij wel en niet kan eten. Bacterien (micro-organismen) in hun spijsverteringsstelsel helpen bij het afbreken van het stugge bladvoer. Een koala hoeft bijna nooit te drinken, aan het vocht in de eucalyptusbladeren heeft hij genoeg. 

naturepl.com / Warwick Sloss / WWF

Waarom is de koala in gevaar?

Helaas worden deze bijzondere dieren ernstig bedreigd. In 20 jaar tijd namen de koalapopulaties in New South Wales en Queensland af met bijna 50%. In heel Australië daalden de populaties met een schokkende 95%.

 • 1

  Bosbranden

  In het leefgebied van de koala in Australië, ook wel de Koala Driehoek genoemd, woeden op dit moment hevige bosbranden. De branden brengen de koala's in gevaar. De dieren raken gewond door het vuur of ze gaan er zelfs door dood. In sommige delen in het land, hebben koala's hebben al langere tijd last van de extreme droogte. Zo zit er bijvoorbeeld ook minder water in de eucalyptusbladeren, die ze eten.

  Normaal gesproken kunnen eucalyptusbomen goed tegen bosbranden. Knoppen onder de schors en zaden op de grond ontkiemen als het vuur gedoofd is. Als een bosbrand echter zo extreem heet is en zo lang aanhoudt als nu, dan worden de bomen en de kiemen gedood. Zo groeien er ook geen nieuwe bomen meer.

 • 2

  Ontbossing

  In Australië wordt jaarlijks 500.000 hectare bos gekapt, vooral voor de aanleg van landbouwgrond. Hierdoor worden koala’s uit hun boom verdreven en moeten ze via de grond op zoek naar een nieuw thuis. Eenmaal op de grond worden ze blootgesteld aan auto’s, honden en honger. Periodes van droogte en een toename in bosbranden maken het steeds lastiger om een nieuw thuis te vinden. Koala’s kunnen niet overleven zonder bomen. Ze voeden zich bijna uitsluitend met eucalyptusbladeren.

 • 3

  Klimaatverandering

  Klimaatverandering veroorzaakt geen bosbranden maar maakt ze wel erger, de droogte is heviger en de eucalyptusbladeren zijn te droog en dus krijgen de koala’s niet genoeg vocht binnen.

Shutterstock / GunnerL / WWF

Wist je dat...

Een koala bijna nooit hoeft te drinken? Aan het vocht in de eucalyptusbladeren heeft hij genoeg.

 

Hoe beschermen we de koala?

Het Wereld Natuur Fonds in Australië beschermt de koala's op verschillende manieren.

 • 1

  Door de grootschalige ontbossing te stoppen

 • 2

  De bomen en bossen die er zijn beschermen

 • 3

  De bossen die verloren zijn gegaan herstellen

 • 4

  Door klimaatverandering tegen te gaan

Help jij mee de koala te beschermen?

Ben jij gek op de koala en wil je ze graag beschermen? Word dan Ranger! Want samen komen we op voor de natuur én wilde en bedreigde dieren, zoals de reuzenpanda, de zeeschildpad en de olifant.

Meer info

Nieuws over de koala

Hulp voor de koala's

Het gaat niet zo goed met de koala. Daarom start het WWF in Australië met een herstelplan! Lees snel wat ze van plan zijn.
Meer info

Australische dieren herstellen weer

De branden in Australië zijn inmiddels allemaal gedoofd. Maar hoe gaat het nu met de koala's en andere dieren? Lees onze update
Meer info

SOS Koala

De koala’s in Australië zijn in gevaar door bosbranden. Dat moet stoppen! Daarom komen WWF en NPO Zapp samen met kinderen in actie met Zapp Your Planet: SOS Koala!
Meer info

Bekijk ook deze dieren

naturepl.com / Martha Holmes / WWF

Alles over de walvis

Walvissen zijn de grootste zeedieren ter wereld. Maar helaas worden deze vriendelijke reuzen bedreigd!
Meer info
Merijn van Leeuwen

Alles over de luiaard

Een luiaard leeft in de bossen van Centraal- en Zuid-Amerika en vind je bijna altijd in de bomen. Hij heeft lange haakvormige klauwen waarmee hij goed klimmen. Met die klauwen haakt hij zich vast aan een tak en zo hangt de luiaard ondersteboven.
Meer info

Hupie

Lees alles over Hupie, een kleine panda en de mascotte van de leukste wilde-dierenclub van de wereld
Meer info
naturepl.com / Lynn M. Stone / WWF

Alles over de jaguar

Het is moeilijk te geloven; zo'n stoer dier dat bijna bedreigd wordt. Hij is de koning van het tropisch woud, supersterk en superstoer. Lees hier alles over deze Amerikaanse prachtkat. En kom in actie om zijn koninkrijk te redden.
Meer info
Carlos Drews / WWF

Ongewervelde dieren

Zoals hun naam al aangeeft, zijn de ongewervelden dieren zonder rugwervels. Dit onderscheidt ze van de gewervelde dieren.
Meer info
Martin Harvey / WWF

Alles over de gorilla

Gorilla's hebben in de natuur weinig vijanden. Toch lopen ze gevaar doordat mensen op ze jagen en hun bos kappen.
Meer info