Rode panda Hupie, dé mascotte van WWF! 

De rode panda-paspoort

  • Lengte (kop-kont) 50 tot 64 cm
  • Staart 28-50 cm
  • Leefgebied Nepal
  • Status Bedreigd
  • Gewicht 3 tot 6 kilo
  • Favo eten Bamboe, gras, vruchten

De rode panda is iets groter dan een wasbeer en wordt ook wel katbeer genoemd. Omdat dit roodbruine beestje eerder bekend was als ‘de panda’, kreeg het zwart-witte dier de naam reuzenpanda.

Een kleine panda is geen reuzenpanda die klein is, het is een heel andere diersoort. Volgens de laatste opvattingen is de kleine panda zelfs nauwelijks verwant aan de reuzenpanda. De reuzenpanda wordt ingedeeld bij de beren, de kleine panda bij de wasberen. Met zijn gestreepte pluimstaart lijkt de kleine panda ook wel op een wasbeer. Net als de reuzenpanda leeft de kleine panda vooral van bamboe, al zal hij vaker dan zijn zwart-witte achterneef wat anders eten als dat zo uitkomt. De kleine panda is minder zeldzaam dan de reuzenpanda. Hij komt ook in het gebied voor waar de reuzenpanda leeft, maar zijn leefgebied strekt zich uit tot in Nepal.

Hupie, dé mascotte

"Hoi, ik ben Hupie! Ik ben een kleine panda en de mascotte van de leukste wilde-dierenclub van de wereld: de Rangers. Hou jij van wilde dieren? En vind je het leuk om actie te voeren? Dan kun je een echte Ranger worden! 

En je kunt me altijd post sturen! Ben je in actie gekomen voor een dier of heb je een mooie tekening gemaakt? Stuur 'm op naar inzending @ wwf.nl !"

Bedenker Ronald Sinoo

Striptekenaar Ronald Sinoo heeft Hupie bedacht en tekent hem nog altijd met heel veel plezier.

Het maken van een strip is een heel proces. ‘Als het thema van de Ranger Report bekend is, kan ik beginnen. Het is altijd een weg vinden tussen het thema, de wilde dieren en de dagelijkse dingen die kinderen kennen. Het bedenken van de verhaallijn en de grapjes is eigenlijk het leukst. Dit duurt altijd wel een paar dagen. Ik ben blij dat ik een deadline heb, zo word ik een beetje gestuurd. Anders kan ik erover na blijven denken. Als er akkoord is gegeven op het idee kan ik verder met het tekenen van de strip. Daar kan ik me iedere keer weer helemaal in verliezen.’ Of Ronald weleens ontevreden is geweest over een strip? ‘Nee, eigenlijk nooit. Ik vind het bedenken en tekenen zo leuk, dat er altijd wel iets goeds uit voortkomt!'

 

Bron: gooienom.nl 
Close-up hoofd rode panda Martin Harvey WWF

Houd je spreekbeurt over Hupie

Hier vind je alle info die je nodig hebt om je spreekbeurt over de rode en reuzenpanda te houden! 

Bekijk ook deze dieren

Alles over de bij

Hij is geel met bruin en maakt heerlijke honing. Wat weet jij nog meer van dit bijzondere beestje?
Meer info
naturepl.com / Martha Holmes / WWF

Alles over de walvis

Walvissen zijn de grootste zeedieren ter wereld. Maar helaas worden deze vriendelijke reuzen bedreigd!
Meer info
Merijn van Leeuwen

Alles over de luiaard

Een luiaard leeft in de bossen van Centraal- en Zuid-Amerika en vind je bijna altijd in de bomen. Hij heeft lange haakvormige klauwen waarmee hij goed klimmen. Met die klauwen haakt hij zich vast aan een tak en zo hangt de luiaard ondersteboven.
Meer info
naturepl.com / Lynn M. Stone / WWF

Alles over de jaguar

Het is moeilijk te geloven; zo'n stoer dier dat bijna bedreigd wordt. Hij is de koning van het tropisch woud, supersterk en superstoer. Lees hier alles over deze Amerikaanse prachtkat. En kom in actie om zijn koninkrijk te redden.
Meer info
© Shutterstock / worldswildlifewonders / WWF

Alles over de koala

De koala leeft in het wild alleen in Australië. Door bosbranden wordt zijn leefgebied steeds kleiner.
Meer info
Carlos Drews / WWF

Ongewervelde dieren

Zoals hun naam al aangeeft, zijn de ongewervelden dieren zonder rugwervels. Dit onderscheidt ze van de gewervelde dieren.
Meer info