naturepl.com / Neil Aldridge / WWF
Dieren

Zoogdier met schubben Schubdier

Schubdieren worden ook wel pangolins genoemd en leven in bossen in Afrikaanse en Aziatische landen. 

Kom in actie voor het schubdier

Check de actietips van Niek en Janouk

Actietips!

Paspoort

  • Status Ernstig bedreigd
  • Leefgebied Afrika en Azië
  • Lengte Anderhalve meter
  • Favo eten Mieren en termieten

Het schubdier is een bijzonder dier. Het is een zoogdier, met schubben. Er zijn 8 soorten schubdieren, 4 in Azië en 4 in Afrika. Helaas worden ze allemaal ernstig bedreigd. Schubdieren zijn het meest gestroopte zoogdieren ter wereld. De laatste 10 jaar zijn er wel 1.000.000 gestroopt. 

Alle soorten leven in de bossen en graslanden van westelijk en oostelijk Afrika en in Zuid-Azië, van India en Sri Lanka tot Sumatra en Kalimantan. Sommige soorten leven in bomen, anderen op de grond. Enkele van de boombewonende schubdieren hebben een grijpstaart.

 

Thomas Nicolon / WWF DRC

Wist je dat...
Het schubdier wordt ook wel pangolin genoemd. Dat betekent ‘oproller’ in de Maleisische taal.
Oproller
Het reuzenschubdier is – heel verrassend – de grootste. Met staart wordt deze Afrikaan bijna 1 ½ meter lang en hij laat de weegschaal uitslaan tot over de 30 kilo.
Hij rolt net als een varkentje graag door de modder. Dat doet hij om parasieten kwijt te raken en zichzelf af te koelen.
WWF-Malaysia / Mazidi Abd Ghani

Wat is er aan de hand?

Waarom is het schubdier in gevaar?

  • 1

    Vlees en pillen

    Doordat het schubdier zichzelf oprolt als hij in gevaar is, is 'ie een makkelijke prooi voor stropers. Er worden heel veel schubdieren gedood. Het is het meest illegaal verhandelde dier. In Afrika eindigen ze op de grill, in Azië is het ook een lekkernij en worden de schubben vermalen tot medicijnen (die helemaal geen medicijnen zijn…). De meeste soorten zijn door die foute handel bedreigd.

  • 2

    Kleiner leefgebied

    Schubdieren hebben steeds minder plek om te leven. Hun bos wordt bijvoorbeeld gekapt om er landbouwgrond van te maken of om er huizen te bouwen.

Schubdier-feitjes Wist je dit al?

0

tanden en kiezen heeft 'ie

200.000

mieren per dag eet het schubdier

8

soorten zijn er

Femke Hilderink / WWF-Netherlands

Hoe beschermen we het schubdier?

WWF werkt samen met TRAFFIC (een natuurorganisatie die illegale handel van wilde dieren in kaart brengt) om het schubdier te beschermen. Hoe doen we dat? 

  • 1

    Praten met overheden

    Duizenden schubdieren worden gedood. Voor medicijnen waarvan niemand weet of ze ook echt werken. Om het schubdier te beschermen, praten we overheden in China en Vietnam om de handel in schubdieren te verbieden. Zo wil WWF dat er geen schubdieren meer gebruikt mogen worden in medicijnen.

  • 2

    Beschermen

    Onze parkrangers zorgen ervoor dat de schubdieren en hun leefgebied beschermd worden. En dat stropers die de schubdieren doden, gepakt worden. 

    Lees verder

Word Ranger!

Wil jij meehelpen om het schubdier te beschermen? En wil je meer leren over hoe we alle andere bedreigde dieren beschermen en wat jij kunt doen voor de natuur? Word dan een echte Ranger!

Zo help je de aarde, met alle wilde dieren en prachtige natuur, te beschermen.

Ja, ik wil Ranger worden
man en vrouwlijke ranger
Verboden
Simon Rawles / WWF-UK

Stop de stropers

Veel diersoorten zoals het schubdier zijn bedreigd. Dat komt omdat mensen de dieren doden voor hun tanden, hun hoorn, hun vacht of andere delen.

Dierennieuws

Schubdieren niet meer toegestaan in medicijnen

Goed nieuws! Schubdieren mogen niet meer in medicijnen gebruikt worden.
Meer info
Richard Barrett / WWF-UK

Het gaat niet goed met de natuur op aarde

Veel dieren en natuurgebieden zijn in gevaar. Dat staat in een nieuw onderzoek uit 2024 van het Wereld Natuur Fonds.
Meer info
Living Image / WWF

Tijgers terug in Kazachstan

In het Aziatische land Kazachstan zijn de dieren tientallen jaren geleden uitgestorven. Bohdana en Kuma moeten daar verandering in brengen.
Meer info