Howard Buffett / WWF-US
Nieuws

Jaguar weg door snelweg

Een snelweg in een prachtig gebied in het Atlantisch Regenwoud is jarenlang gesloten geweest. Nu wil de regering de weg weer openenen. Dat is slecht nieuws voor de jaguar. 

Prijsvraag

Lees onderaan de pagina wat je moet doen om kans te maken op een Hupie-knuffel.

Het IguaŅ«u National Park staat bekend om de grootste watervallen ter wereld. In het gebied wonen heel veel bijzondere dieren, zodat de kleurrijke toekan, de eigenwijze witsnuit-neusbeer en de stoere jaguar. 

In 1950 is er dwars door dat prachtige stuk regenwoud een illegale snelweg aangelegd. In 1986 werd de weg gesloten, maar tot 2003 werd de weg nog gebruikt door stopers. Daarna is de natuur haar gang gegaan en heeft de weg helemaal overgenomen. Bomen en planten groeiden dwars over de weg heen. 

Helaas wil de regering de weg weer opnemen. Als dat gebeurt, kunnen stopers hier ook weer gebruik van maken. Én komen er misschien ook andere wegen bij. 

Iguaçu National Park is een van de weinige natuurgebieden waar de jaguar leeft. Tien jaar geleden leefden er ongeveer 40 jaguars in het gebied. Door WWF en de parkrangers is dit aantal in 2019 gestegen naar 105!

Het openen van de weg geeft stropers en jagers meer toegang en snijdt het leefgebied van de jaguar in tweeën. Zo kunnen de dieren elkaar niet meer bereiken. Dat is een regelrechte ramp voor de dieren. Hun leefgebied wordt daardoor veel kleiner, want er zullen veel bomen gekapt worden.

Prijsvraag

We geven 2 Hupie-knuffels weg! En jij kunt daar kans op maken!

  • De jaguar heeft last van de snelweg. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat mensen toch door het regenwoud kunnen, zonder de jaguars te storen? Maak een tekening waarin jouw oplossing te zien is. 

 

  • Of teken een poster om te laten zien dat mensen voorzicht moeten rijden door het regenwoud. Zodat de jaguar veilig door het bos kan lopen.

Mail tekening of poster hier naartoe.  Vergeet niet je naam, leeftijd en adres erbij te zetten! En vraag natuurlijk eerst even aan je ouders/verzorgers of je mee mag doen.

Help jij mee de jaguar te beschermen?

Ben jij gek op de jaguar en wil je ze graag beschermen? Word dan Ranger! Want samen komen we op voor de natuur én wilde en bedreigde dieren, zoals de reuzenpanda, de zeeschildpad en de olifant.

Ja, ik word Ranger