Zo werkt het:

Je staat op het punt om op expeditie te gaan naar het arctische gebied. Dit doe je met de 360 graden filmpjes van Arctic Explorer in de YouTube-app. Gebruik de QR code of linkjes om de filmpjes te openen. Speel de video af en sleep het beeld heen en weer met je vinger (telefoon) of muis (laptop). Of kijk gewoon rond door je telefoon te bewegen.

Bij ieder filmpje hoort een tekstje en mist er een antwoord. Dat zul je hieronder zien. Pak een velletje papier om je antwoorden op te schrijven. Deze kun je later indienen.

Vraag 1

Hoe heet het onderzoeks-schip?

Er zijn maar weinig mensen die de kans krijgen om het Noordpoolgebied te onderzoeken. De lange reis naar deze moeilijk bereikbare plek wordt per schip gemaakt. Het onderzoeksschip, genaamd [________], biedt ruimte aan 50 wetenschappers en is uitgerust met een laboratorium. Aan boord zijn wetenschappers die onderzoek doen naar het ijs, de gletsjers, de zee, het landschap en de dieren.

Scan de QR-code of klik op de knop voor het filmpje

Vraag 2

Wat hoor je?

Met een zodiac, een kleine boot, gaan de wetenschappers op pad. Kijk mee! Deze wetenschappers bestuderen een gletsjer. We houden een veilige afstand van 400 meter aan, maar je ziet én hoort de gletsjer al goed. Het lijkt wel het knappen van bubbeltjesplastic wat je hoort! In werkelijkheid hoor je het smeltende gletsjerijs. Je ziet stukken ijs die in het zeewater gevallen zijn en je hoort de [___________], die uit het ijs ontsnappen. Over heel Spitsbergen zien de wetenschappers dat de gletsjers smelten, wat zorgt voor de stijging van de zeespiegel, ook in Nederland.

Scan de QR-code of klik op de knop voor het filmpje

Vraag 3

Waarmee vinden ze schelpdieren?

We varen verder en onderzoeken wat er gebeurt onder het wateroppervlak, op de bodem van de zee. Hiervoor gebruiken de wetenschappers een bijzondere “zandhapper”. Kijk mee hoe de onderzoekers de zandhapper laten zinken en het bodemmonster vervolgens omhoog halen. Met behulp van een [____] vinden ze schelpdieren, slakjes en wormen die zandbuisjes bouwen. Hoe gaaf is dat! De metingen worden gedaan langs de koude oostkant van Spitsbergen én de warmere westkust. Zo komen de onderzoekers te weten hoe het leven op de bodem van de zee verandert als het water warmer wordt.

Scan de QR-code of klik op de knop voor het filmpje

Vraag 4

Welke dieren lopen er?

Ook op het land onderzoeken de wetenschappers wat er gebeurt met de dieren. Loop mee over de toendra, je ziet hier [_________] lopen. De wetenschappers zijn op zoek naar oude rendiergeweien. Door deze te verzamelen en goed te bestuderen komen ze te weten hoe de dieren leefden die hier honderden jaren terug liepen. Zo leren we nog meer over de veranderingen in de tijd.

Scan de QR-code of klik op de knop voor het filmpje

Expeditie voltooid!

Geslaagd!

Heb jij net als de wetenschappers alle feiten verzameld?

Natuurlijk verdien je dan een certificaat. Deze kun je hieronder downloaden.

Meer bekijken?

Wil jij ook op school met de hele klas op expeditie? Ook dat kan. Laat jouw certificaat zien aan jouw juf of meester. Hij of zij kan het Arctic Explorer lespakket gratis downloaden op arcticexplorer.nl.

En zelf kun je natuurlijk ook nog meer filmpjes bekijken. Ga hiervoor naar het YouTube-kanaal van Arctic Explorer.