Lize Kraan
knutselen

Organiseer een clean up

Lege flesjes, snoepzakjes, bekers. Is het bij jou in de buurt soms ook zo’n troep? Ruim de boel op. Daarmee help je de zeeschildpad, walvis en heel veel andere zeedieren!

Wat heb je nodig?

  • Een zak
  • Een prikker of handschoenen
  • Vrienden

Zo pak je het aan 

Bedenk welk stukje van je buurt je wilt opruimen en begin te lopen. Verzamel zoveel mogelijk troep met je grijpstok. Misschien is het grijpen in het begin een beetje lastig, maar het went vanzelf! Zorg dat er ook iemand meeloopt met een vuilniszak. Dan kun je alles wat je vindt daar meteen in stoppen.

PAS OP!

Dit kun je beter niet zelf oppakken:

  • stukken glas of andere scherpe dingen

TIP!

Plastic rapen is net schatzoeken: je vindt de gekste dingen! Van het opruimen kun je dus ook een leuk spelletje maken. Doe bijvoorbeeld een wedstrijdje wie de meeste verschillende dingen vindt. Of kijk wie het eerst een zak vol heeft.

Bekijk ook deze doe-tips

Maak je eigen verrekijker

Maak in 8 stappen je eigen verrekijker en speur naar wilde dieren als een echte Ranger
Meer info

Maandelijkse Ranger challenges

Doe elke maand iets nieuws voor de natuur. Leuk voor jezelf én voor de natuur! Elke maand verschijnt er een nieuwe challenge op deze pagina. Hou 'm dus goed in de gaten. En houd je Rangers Paspoort bij de hand voor de stickers!
Meer info

Kraanvogelkunst

Volgens een eeuwenoude Japanse traditie brengt het vouwen van duizend kraanvogels geluk. Aan de slag dus! Vind je duizend een beetje veel? Dan vouw je er gewoon eentje.
Meer info

Bloembollen planten

Als je in het najaar verschillende bollen en knollen plant, barst je tuin in het voorjaar van de kleuren. Op deze 5 bollen en knollen zijn de insecten dol
Meer info

Luistertips

Luister naar deze groene luistertips
Meer info

Regenboog maken

Vind jij regenbogen ook zo fantastisch? Je kunt ze makkelijk zelf maken! Hieronder lees je hoe het werkt. En daarna op zoek naar de pot met goud.
Meer info