Op bezoek bij de imker Bij-zonder

De eerste imkerexcursie voor de Rangers was een BIJzonder succes!Lees meer

BIJ-zonder leuk zomeruitje

20 Rangers leerden van alles over bijen, hommels, en (graaf)wespen en andere insecten via een speurtocht door Thijsse's hof en de uitleg van imker Pim Lemmens. 

Thijsse's hof is een prachtige Heemtuin in Bloemendaal waar verschillende inheemse planten zijn geplant vooral voor insecten.

Speciaal voor onze excursie gaf imker Pim een demonstratie en een inkijkje in zijn leven als imker.

Zo helpt hij de brandweer met het weghalen van bijenzwermen als die op onhandige plekken landen (zoals in een fietstas!). En hij heeft zelfs minister president Mark Rutte en koning Willem Alexander bijenvolken gegeven om aandacht voor deze belangrijke harde werkers te vragen. Zonder bijen hebben wij geen eten. Jonge imkers zijn dus hard nodig.

Van bloem naar honing

De bijen waren een beetje onrustig, omdat er onweer op komst was. Dat voelen ze. Om de bij rustig te krijgen, gebruikt de imker rook. Zo kan hij ze uit de bijenkast halen.

Bijen voelen en ruiken veel meer dan wij. Wel zo handig, want ze moeten bloemen kunnen vinden om nectar te drinken en bloemen bestuiven zodat het vruchten worden.

Die nectar spugen ze uit in de korf als honing. Elke nectar geeft andere honing. Daarom zijn er dus ook veel soorten honing.

De lekkerste honing? Pim vindt de koolzaadhoning van de gele koolzaadbloemen het lekkerste.

 

Volgend jaar

Volgend jaar zomer gaan we deze excursie herhalen.
Daar horen jullie vanzelf meer over via de Rangers nieuwsbrief. 

(Als je je aan wil melden voor de nieuwsbrief, vraag dan eerst even aan je ouders/verzorgers of dat mag)