tips

Zijn sneakers duurzaam? Hé jij!

Er bestaan honderden verschillende soorten, merken en kleurencombinaties. Jij hebt er vast wel een paar van in je kast liggen: de sneaker! Sneakers zijn al lang niet meer gewoon schoeisel. Ze stralen uit wie je bent en passen bij je kledingstijl. Maar zijn de sneakers die wij dragen wel zo goed voor het milieu?

Jaarlijks worden er zo’n 23 miljoen paar sneakers geproduceerd in Aziatische fabrieken.

Is een sneaker duurzaam?

Nee! Een simpele sneaker bestaat uit 65 onderdelen. Vaak zijn deze onderdelen gemaakt van synthetische stoffen, zoals polyester. Voor de productie van dit soort materialen zijn fossiele brandstoffen nodig. Alle sneakeronderdelen worden in verschillende fabrieken geproduceerd. Vervolgens worden ze allemaal getransporteerd naar de fabriek waar de onderdelen in elkaar worden gezet. 

De jaarlijkse CO2-uitstoot van de sneakerproductie is net zoveel als de jaarlijkse uitstoot van 66 miljoen auto’s!

Nadat de sneaker geproduceerd is, moet deze nog een aantrekkelijke verpakking krijgen en vervoerd worden naar winkels over de hele wereld.

  • 20% van de sneakers eindigt zijn levensloop als een verbrand hoopje.
  • De andere 80% ligt tientalen jaren op de storthoop langzaam te vergaan.
  • Het kan 1000 jaar duren voordat de synthetische stoffen zijn vergaan.

Wat kun jij doen?

Draag je schoenen langer in plaats van ze na een jaar of twee weg te gooien. Wil je echt van je sneakers af? Verkoop ze via Vinted of doneer ze aan een goed doel. Daarnaast zijn er merken die hard aan de weg werken om hun productie te verduurzamen, zoals Reebok & Veja. Kies bij je volgende aankoop voor deze merken en koop een paar sneakers die bij het overgrootste deel van je garderobe (outfits) passen. Tot slot: zorg goed voor je schoenen. Dan gaan ze vanzelf langer mee.