Alain Compost / WWF
dossier

Kun je voorspellen waar bos wordt gekapt?

Wat is ontbossing?

De mens kapt nog te veel hout, bijvoorbeeld in de Amazone. In grote stukken regenwoud worden alle bomen omgehakt. Dat noemen we ontbossing. Iedere twee seconden verdwijnt er wel een voetbalveld aan bos.

Waarom wordt bos gekapt?

De bomen worden vooral gekapt om op de open plekken de grond te gebruiken voor landbouw en vee. Op die weilanden wordt eten verbouwd, zoals soja, dat koeien en ander vee in Nederland te eten krijgen.

Op zich is het niet verkeerd om hout te kappen, maar dat moet op de juiste manier gebeuren! Het is belangrijk dat het bos gezond blijft en dat de dieren er blijven leven. Zonder regenwoud hebben de dieren geen thuis en warmt onze aardbol te veel op.

 

Hoe voorspel je ontbossing?

Knappe koppen van WWF kunnen met beelden van een satelliet voorspellen waar bos gekapt wordt.

Ze zien bijvoorbeeld op de beelden dat er ergens illegaal een weg aangelegd wordt. Als er ergens een weg aangelegd wordt waar het niet mag, betekent dat vaak dat er stropers of illegale houthakkers aan de gang gaan. Dan mag natuurlijk niet. De knappe koppen waarschuwen dan de politie of parkrangers. En zij kunnen dan in actie komen.

Waarom zijn bossen belangrijk?

Bomen zijn niet alleen leuk om in te klimmen,
maar ze zijn ook heel belangrijk voor ons.
Maar het gaat helaas niet goed met de bossen op aarde.
Atlantisch Regenwoud
goeie vraag
Stéphanie van den Merkhof

Wat is een gezond bos?

Een bos bestaat uit verschillende soorten bomen. Een bos kan ook een akker zijn met heel veel dezelfde bomen, maar dat is geen gezond bos. Wat dan wel een gezond bos is?