Nieuws

Versiermanieren van dieren Fietfiew!

Een kaartje sturen op Valentijnsdag doen deze dieren niet. Zij hebben zo hun eigen manieren om indruk te maken op een ander!

"Hoor je mij?"

Kop naar achteren, snavel in de lucht en tetteren maar! Het keizerspinguïn-mannetje gooit zijn stem in de strijd om een vrouwtje te verleiden. Hoe eentoniger zijn geluid is, hoe beter. Hierdoor weet een vrouwtje namelijk dat het een mannetje met genoeg lichaamsvet is. En dat heeft hij hard nodig als-ie op haar ei gaat broeden. Hij heeft dan namelijk geen tijd om te eten.

Kep kapsel

Wanneer een kamsalamander klaar is voor een ontmoeting met een vrouwtje, laat hij zich van z'n beste kant zien. Op zijn rug ontwikkelt hij een hoge, getande kam om aan het vrouwtje te showen. Hoe hoger de kam, hoe enthousiaster het vrouwtje wordt van deze casanova.

Ellen de Wolf
Communicatiemanager Wildlife
In het dierenrijk moet meestal het mannetje laten zien dat-ie geschikt is voor een vrouwtje. Dit gedrag heet balts.

Onweerstaanbare parfum

De haartjes op de antennes van een nachtpauwoogmannetje zijn supergevoelig. En dat komt goed uit! Het vrouwtje van deze fladderaar verspreidt namelijk een zelfgemaakte geurstof waar de mannetjes dolverliefd op afkomen. Ze vliegen wel kilometers tegen de wind in om het vrouwtje te kunnen bevruchten.

Prachtig paleisje

Om een vrouwtje te veroveren, is een prieelvogel van te voren druk in de weer met takjes, bessen en bloemetjes. Met deze kleurige verzameling bouwt hij het allermooiste nestje, in de hoop dat een vrouwtje met hem wil paren. Maar opgepast! Er liggen altijd andere mannetjes op de loer die maar al te graag de mooie versieringen stelen voor hun eigen bouwwerk.