Deze dieren houden van de regen?
Lijk je meer een kikker of een orang-oetan? Check het hier
Wij hebben de aarde nodig! En de tijger, de haai, de panda’s, de olifanten en heel veel andere wilde dieren hebben ons soms ook nodig. Want als het niet goed gaat met de tijgers of de haaien, gaat het ook niet goed met de andere dieren en vissen, de planten, de bossen en de oceanen. En gaat het dus ook niet goed met ons. Daarom komen Rangers van het Wereld Natuur Fonds samen in actie om de natuur en wilde dieren te beschermen. 100.000 kinderen in Nederland komen in actie, door bijvoorbeeld spreekbeurten te houden, geld op te halen, brieven naar burgemeesters te sturen, minder plastic te gebruiken of tekeningen te maken.
Verspreid over de wereld leven wel er 18 soorten pinguïns.
Een pinguïn is een vogel die niet kan vliegen. Zijn vleugels dienen als flippers. Een pinguïn kan goed zwemmen en duiken.
We zetten 3 soorten in het zonnetje…of in de kou.
Op het droge zijn pinguïns niet zo snel en de lucht komen ze al helemaal niet in. Maar in zee zijn ze als een vis in het water. Het zijn de snelst zwemmende vogels. Kampioen is de EZELSPINGUÏN. Flapperend met zijn stijve vleugels vliegt hij onder water met een vaartje van ruim 35 kilometer per uur: meer dan drie keer zo snel als het Olympische record! Om te ademen springt hij zonder af te remmen boven het water uit, net als dolfijnen vaak doen. Een klein stukje vliegen kan hij dus toch wel.
De ZWARTVOETPINGUÏN loopt nooit over het ijs, maar wel over warm zand. Hij leeft namelijk langs de woestijnkust van zuidelijk Afrika. Aan land vindt hij niks te eten, in de koude zee wel. Daar is hij geen koddige waggelaar, maar een supersnelle zwemmer.
ADELIEPINGUÏN hebben de langste staart van alle pinguïns.
Ze zijn helemaal zwart en wit. Ze zijn klein en hebben een kleine bek. Een adeliepinguïn kan je herkennen aan de witte ring rond zijn oog. Om vooruit te gaan over het ijs, gaan ze plat op hun buik liggen. Zo glijden ze net als een slee over het ijs. Best grappig!
Adeliepinguïns leven in grote groepen, dat noemen we kolonies, op het continent Antarctica in het zuidpoolgebied. In de september, dat is de ‘lente’ op de zuidpool, komen duizenden pinguïns bijeen op de ijsvrije stukken op de zuidpool om te broeden. Mama en papa broeden om de beurt. De ene houdt de eieren warm, de andere gaat naar het ijs op zoek naar eten. De ouder die op het nest blijft, moet dan vaak dagen zonder eten!
Goeie vraag, Filippa! Als je naar zijn skelet kijkt, kun je het antwoord zien.
Een kaartje sturen op Valentijnsdag doen dieren zoals de pinguïn niet. Zij hebben zo hun eigen manieren om indruk te maken op een ander!
In water krijg jij het snel koud en in ijswater al helemaal. Maar pinguïns niet. Ze hebben een dikke laag vet onder hun huid. En hun vettige verenpak is zo dicht dat hun huid nooit nat wordt. Pinguïns hebben wel een probleem als ze nieuwe veren krijgen. Dat gebeurt elk jaar en duurt een paar weken. Dan moeten ze uit het water blijven en kunnen ze dus niet eten. Langzaam drukken de nieuwe veren de oude weg. In die tijd zien pinguïns er slonzig uit en staan ze ongelukkig te wachten tot het voorbij is. Maar daarna zitten ze weer strak in het pak