Zeeschildpad

Plastic Bende voert actie voor de zeeschildpad

Ze haalden met z'n allen heel veel geld op. En dit is wat ze hebben gefixt!

Midden op de boulevard in Scheveningen maakte de mysterieuze Plastic Bende in 2018 zijn eisen bekend gemaakt: de bende wil geld om zeeschildpadden in Zuidoost-Azië van plastic te bevrijden. Onder leiding van Opsporing Verzocht-presentator Anniko van Santen gaven vijf bendeleden het startsein aan duizenden kinderen in Nederland om de komende tijd acties te organiseren.

Waarom heeft de zeeschildpad hulp nodig?

€ 85.000,- OPGEHAALD

Plastic Bendeleider Niek Roozen maakte 26 oktober 2018 de tussenstand bekend tijdens een geheim event van de Plastic Bende in Diergaarde Blijdorp.
In korte tijd hebben 5.000 Plastic Bendeleden al 85.000 euro ‘buit’ gemaakt. Voor dit ongelofelijk mooie bedrag kunnen we in Azië een afvalstation bouwen en plastic vangers in rivieren aanschaffen. En ook kunnen dierendokters gewonde en aangespoelde zeeschildpadden helpen. 

 
Flying Vet aan het werk DWI Suprapti WWF Indonesië

Update: 200 dieren gered

Sinds mei 2018 zijn 192 dieren gered, verzorgd en daarna teruggebracht naar zee. En in 8 provincies in Indonesië zijn inmiddels 260 mensen getraind om te helpen bij het redden van zeedieren die slachtoffer zijn geworden van plastic.

Plastic zakje drijft in zee naturepl.com / Sue Daly / WWF

Extra afvalstations

  • Op Bali zijn er 10 armen in de rivier geplaatst, die afval uit de rivier opvangen. Zo komt het afval niet in zee terecht. 
  • En omdat afval eerst niet opgehaald werd bij mensen thuis, is dat nu wel geregeld. Bij duizenden huishoudens wordt het afval nu opgehaald en op de juiste manier verwerkt. 
  • In de Filippijnen worden er 5 manieren onderzocht om afval te verwerken, waarbij het afval ook weer hergebruikt wordt. 
  • In Phu Quoc, een stad in Vietnam, wordt er samen met de bevolking gekeken hoe zij minder plastic kunnen gebruiken

Kom ook in actie

Wil jij ook in actie komen voor de zeeschildpad of een ander bedreigd dier? Check dan onze tips!

Naar de actietips