knutselen

Doe de Ranger Challenges

Doe elke maand iets nieuws voor de natuur. Leuk voor jezelf én voor de natuur! Elke maand verschijnt er een nieuwe challenge op deze pagina. Hou 'm dus goed in de gaten. En houd je Rangers Paspoort bij de hand voor de stickers! 

  • 12 challenges
  • 12 maanden
  • voor de natuur
Februari

Organiseer een clean up

Lege flesjes, snoepzakjes, bekers. Is het bij jou in de buurt soms ook zo’n troep? Ruim de boel op. Daarmee help je de zeeschildpad, walvis en heel veel andere zeedieren!

maart

Kompas lezen

Je bent midden in het bos en opeens weet je de weg niet meer terug. Wat doe je dan? Gelukkig heeft elke telefoon tegenwoordig een kompas. 

Op een kompas vind je windrichtingen: noordoostzuid en west. Het noorden wordt aan de bovenkant weergegeven. Ook zie je getallen staan, dat zijn graden, van 0 tot 360 graden. Het noorden is 0 graden, het zuiden 180. Check als je het bos in gaat altijd even waar je precies bent, dat zie je aan de graden. 

Onder het kompas staat bijvoorbeeld 52°07'41" N  en 5 °24'67" O
Onthoudt dat goed. Dan weet je altijd waar je naartoe terug moet lopen. Probeer het maar eens in je straat. 

Zes kinderen staan bij een omgevallen boom en kijken door een verrekijker
april
Josien van Boekel / ARK

Ga op zoek naar sporen

In het bos kom je ontzettend veel sporen tegen van verschillende dieren: drollen, pootafdrukken of etensresten. Welke sporen kun jij allemaal vinden? Pak de kaart erbij en streep ze af.

mei

Leer een nieuwe taal

Natuurbeschermers van het Wereld Natuur Fonds werken over de hele wereld. Ze moeten dus wel een woordje over de grens kunnen spreken. En jij ook als echte Ranger! Leer 10 woorden uit een andere taal. 

Kindje overhandigt tekening Glazen Huis
juni
NPO 3FM - Nathan Reids

Maak een poster

Maak een poster of tekening van je favo dier. Zet er ook een leuk weetje bij over dat dier. Plak de poster op het raam van je woonkamer, school of je sportclub. Zo ziet iedereen hoe bijzonder dat

Heb je een poster gemaakt? Laat het ons weten via Instagram @wwfrangers of stuur een mailtje. Vinden we heel leuk! 

Aardslak in het gras
juli
Limax Maximus / Erwin Martynek

vierkante meter tour

Op een klein stukje gras of grond is al zoveel te zien. Een mier of pissebed, een klein plantje of wormenpoepje. Geef een rondleiding over dat kleine stukje natuurgebied. Pak een hoepel en leg deze op het gras. Of zet met een stuk touw jouw natuurgebied af. Kijk wat daar allemaal te zien is.
Zet kleine vlaggetjes of legopoppetjes bij de dingen die je wil laten zien. En verzin een naam voor jouw bijzondere natuurgebied. Roep je vrienden en familie erbij en geef een rondleiding door jouw natuur!  

augustus

Slaap onder de sterren

Een echte Ranger moet natuurlijk een keer in de frisse buitenlucht geslapen hebben. Onder de sterren met het geluid van krekels of andere insecten om je heen. Vraag aan je ouders/verzorgers of je een keer in de tuin of het balkon mag slapen, zonder tent (ok, klamboe mag wel). Gooi een matras op de grond (zuiltje eronder) en pak een dikke slaapzak. Met de hele familie onder de sterren is natuurlijk ook gezellig!
Je zult zien dat je heerlijk slaapt die nacht. En welke geluiden heb je allemaal gehoord?

man onder waterval
september
Brent Stirton / Getty Images / WWF

Koude douche

oktober

Bouw een hut

Desktop afbeelding
november

Leer 5 weetjes over jouw favo dier

december
Ravi Palwe

Ruil je speelgoed