naturepl.com / Bryan and Cherry Alexander / WWF
knutselen

Klik, ik heb je

Soms is een dier, een bloem of een boom zó mooi, grappig of indrukwekkend dat je het beeld voor altijd wil bewaren. Dan moet je snel een foto maken.
Maar hoe schiet je nou het allerbeste plaatje? Natuurfotograaf Rick van der Kraats geeft tips.

Hoi

Dit is Rick 

Op zijn elfde maakte Rick (19 jaar) zijn allereerste natuurfoto. Daarna kon hij niet meer stoppen. Toen hij 16 jaar was, won hij de Frans Lanting Photo Award van WWF. Later sleepte hij meer prijzen in de wacht. Altijd voor natuurfoto’s.   

Tip 1

Ga op verkenning 

“Ik ga vaker zonder camera op pad dan met”, vertelt Rick. “Je moet namelijk eerst de goeie plekjes vinden. Dus zwerf door je tuin, het park of een bos en ontdek waar je goede foto’s kunt maken. Waar groeien mooie bloemen? Op welke plek komen reeën voorbij? Hoe valt het licht daar?” 

Tip 2

Niet in het midden  

Heb je jouw onderwerp in beeld? Dan wil je dat waarschijnlijk in het midden van je foto zetten. Niet doen! “Het is veel spannender als je het links in een hoek zet. Op juist helemaal rechts”, zegt Rick.  

tip 3

Onscherp = oké 

“Wees niet te streng voor jezelf”, waarschuwt Rick. “Een coole foto is niet persé helemaal scherp. Soms lijkt het alsof er beweging in zit als je een wazig beeld maakt. Dat zorgt juist voor extra sfeer. Speel met je camera. Kies een keer voor een heel rare hoek of ga languit op je buik liggen en fotografeer alles van onderen. Je moet vooral plezier hebben als je foto’s maakt!” 

Wil je meer foto’s van Rick zien? Kijk op www.rickvanderkraats.nl  

 

Andere doe-tips

Maandelijkse Ranger challenges

Doe elke maand iets nieuws voor de natuur. Leuk voor jezelf én voor de natuur! Elke maand verschijnt er een nieuwe challenge op deze pagina. Hou 'm dus goed in de gaten. En houd je Rangers Paspoort bij de hand voor de stickers!
Meer info

Kraanvogelkunst

Volgens een eeuwenoude Japanse traditie brengt het vouwen van duizend kraanvogels geluk. Aan de slag dus! Vind je duizend een beetje veel? Dan vouw je er gewoon eentje.
Meer info

Bloembollen planten

Als je in het najaar verschillende bollen en knollen plant, barst je tuin in het voorjaar van de kleuren. Op deze 5 bollen en knollen zijn de insecten dol
Meer info

Luistertips

Luister naar deze groene luistertips
Meer info

Regenboog maken

Vind jij regenbogen ook zo fantastisch? Je kunt ze makkelijk zelf maken! Hieronder lees je hoe het werkt. En daarna op zoek naar de pot met goud.
Meer info
Mary Carol Bate

Tips om koel te blijven

In de zomer duik jij misschien in het zwembad of eet je een ijsje, om koel te blijven. Maar hoe houden dieren hun hoofd koel in de hitte? En hoe kun jij dieren in de zomer helpen? Check het hier
Meer info
naturepl.com / Steven Kazlowski / WWF

Maak zelf een dieren-video

Heb jij altijd al eens een eigen film willen maken? Dat is helemaal niet zo moeilijk!
Meer info

Plant een pit

Hoera, het is (bijna)lente! Tijd om plantjes te laten groeien. Dat is helemaal niet zo moeilijk. Probeer het maar eens met wat zaadjes en pitjes uit de keuken!
Meer info

Earth Hour poster

Doe jij mee met WWF-Earth Hour? Top! Haal dan zoveel mogelijk mensen in jouw buurt over om ook mee te doen.
Meer info

Kom naar het Rangers Festival

Op 8 oktober vindt het meest avontuurlijke feestje van het jaar plaats in Artis: het Rangers Festival in Artis!