Chris van Swaay
tips

Maak je tuin diervriendelijk

met deze 7 tips!

Veel mensen wonen in steden, waar maar weinig planten en bomen zijn. Door jouw tuin wat diervriendelijker te maken, kun jij helpen om de aarde weer iets groener te maken. En zo help je ook nog eens insecten en vogels die van de bloemen en planten leven.

© Global Warming Images / WWF

7 diervriendelijke tips

Breng de insecten naar je tuin! Hoe? Met onze 7 tips voor een diervriendelijke tuin! 

 • 1

  Diervriendelijke planten

  Kies voor biologische planten, die in Nederland voorkomen. Dus liever geen planten die bijvoorbeeld alleen in tropisch regenwoud groeien. Als je planten uit Nederland plant, weet je zeker dat vogels en insecten er dol op zijn. Zo vinden vlinders paarse en lila kleurige bloemen heel lekker, zoals die van vingerhoedskruid. En bijen houden weer veel van bijvoorbeeld knoopkruid waar veel nectar in te vinden is. 

 • 2

  Badje voor vogels

  Als het in de zomer weinig regent, is er ook weinig water voor de vogels. Zet daarom een vogelbadje in de tuin; een ruw schaaltje met een klein laagje water. Daar kunnen ze lekker in badderen en drinken.

 • 3

  Minder steen

  Als er veel stenen in je tuin liggen, moet al het regenwater via het riool worden afgevoerd. Als je voor planten in plaats van tegels kiest, kan het water gewoon weglopen in de grond. En met groen hebben de dieren ook meer plek om te wonen.

 • 4

  Gerecyclede plantenbakken

  Wil je je plantjes leuk in bloembakken? Kies dan voor milieuvriendelijke, gerecyclede of tweedehands. Zo kun je het beste hout met een FSC-keurmerk kopen. En er zijn tegenwoordig ook bloempotten van gerecycled materiaal te krijgen.

 • 5

  Regenton

  Al het regenwater dat zomaar wegloopt, zonde. Plaats een regenton onder een dakgoot om de regen op te vangen. De meeste mensen gebruiken gemiddeld per jaar 2500 liter water om planten te besproeien, dat zijn een hele hoop liters die je dan niet uit de kraan hoeft te tappen.

 • 6

  Composthoop

  Maak zelf een composthoop! Bijna al je groenafval en etensrestjes kun je recyclen tot compost. Dat zorgt er niet alleen voor dat je minder vuilnis produceert, maar ook dat je je eigen compost hebt voor je kamer-, balkon, of tuinplanten. Janouk legt in Het Klokhuis precies uit hoe je zo'n composthoop maakt.

 • 7

  Vogels voeren

  Vogels kunnen steeds minder voedsel vinden doordat wij mensen alles vol bouwen. Het hele jaar door kun je vogels bijvoeren door ze speciaal vogelvoer te geven in een voederbak. En het leukste is natuurlijk om deze zelf te maken.

  Lees verder
Bzzzzz
Natuurmonumenten

Bijenhotel

De bij en andere insecten kunnen onze hulp goed gebruiken. Maak dan een mooi insectenhotel. Bekijk de video om te zien hoe je het maakt.

Janouk legt het uit in Het Klokhuis

Zelf compost maken

zie je de video niet, accepteer dan de cookies

Bekijk deze duurzame tips

Zijn sneakers duurzaam?

Er bestaan honderden verschillende soorten, merken en kleurencombinaties. Jij hebt er vast wel een paar van in je kast liggen: de sneaker! Sneakers zijn al lang niet meer gewoon schoeisel. Ze stralen uit wie je bent en passen bij je kledingstijl. Maar zijn de sneakers die wij dragen wel zo goed voor het milieu?
Meer info
WWF-US / Clay Bolt

8 duurzame celebs die je moet volgen

Onze ambassadeurs zoals Armin van Buuren of Jessie Jazz zijn niet de enige celebs die zich supergoed inzetten voor de natuur. Ook deze 9 celebs dragen allemaal hun steentje bij. 
Meer info
Suzie Hubbard / WWF-UK

4x tips om je cadeau duurzaam in te pakken

Je cadeau duurzaam inpakken zonder nieuw pakpapier? Hoe dat werkt, lees je hier.
Meer info
Thomas Cristofoletti / WWF-US

Energie besparen met je telefoon

Is jouw telefoonbatterij altijd snel leeg? Al dat opladen kost natuurlijk energie. Met deze tips gaat je batterij langer mee, hoef je minder vaak op te laden en bespaar je dus stroom.
Meer info
Tanja Greve

5 tips om een natuurbeschermer op school te zijn

Ook op school kun je een echte natuurbeschermer zijn! Door bijvoorbeeld steeds een broodtrommel en een drinkfles te gebruiken. Check hier alle tips
Meer info
iStock

5x duurzame kledingtips

We kopen steeds meer kleding en gebruiken het steeds korter. De kledingwinkels vernieuwen hun collecties in razend tempo en de kledingberg wordt steeds groter. Daarom 5 tips om minder kleding te kopen en weg te gooien!
Meer info