Martin Harvey / WWF
tips

4x je cadeau duurzaam inpakken

Je cadeau duurzaam inpakken zonder nieuw pakpapier?


Hoe dat werkt, lees je hier.

De feestdagen staan weer voor de deur. Dat betekent weer veel cadeautjes inplakken. Maar ook met een verjaardag wil je het cadeau natuurlijk zo mooi én duurzaam mogelijk inpakken. Dat kan gelukkig op veel verschillende manieren!

Suzie Hubbard / WWF-UK

Je cadeau inpakken zonder cadeaupapier te kopen? Dat kan! 

 • 1

  Stof

  Heb je nog een oude theedoek, kleding die je niet meer aantrekt of nog een stuk stof over? Pak daar dan je cadeau mee in. Bindt de stof vast mete een stukje touw. In Japan is het een ware kunst 

 • 2

  Tekening

  Maak een mooie tekening op een vel papier en pak daar je cadeautje mee in. Superorigineel en uniek! Je kunt er zelfs nog een boodschap op schrijven voor de ontvanger. 

 • 3

  Oud papier

  Een oud tijdschrift - de Ranger Report - of oude atlas kun je ook goed gebruiken. Of hebben je ouders nog ergens een oude wegenkaart liggen? Knip daar een stuk uit dat groot genoeg is voor je cadeau. Zo heb je superleuk papier! 

 • 4

  Versier een doos

  Pak een schoenendoos en plak er allerlei leuke plaatjes of stickers op. Versier 'm zoveel mogelijk en stop het cadeautje er daarna in. 

Bekijk deze duurzame tips

Thomas Cristofoletti / WWF-US

Energie besparen met je telefoon

Is jouw telefoonbatterij altijd snel leeg? Al dat opladen kost natuurlijk energie. Met deze tips gaat je batterij langer mee, hoef je minder vaak op te laden en bespaar je dus stroom.
Meer info
Tanja Greve

5 tips om een natuurbeschermer op school te zijn

Ook op school kun je een echte natuurbeschermer zijn! Door bijvoorbeeld steeds een broodtrommel en een drinkfles te gebruiken. Check hier alle tips
Meer info
Troy Mayne

8x Tips om minder plastic te gebruiken

Elk uur belanden er bijna 10 zwembaden vol plastic in zee. Plastic dat niet afbreekt en daardoor wel duizenden jaren blijft ronddrijven. Dat moet stoppen
Meer info
Chris van Swaay

8x diervriendelijk tuinieren

Wil jij meer vogels en insecten in je tuin? Wij geven je 8 tuintips!
Meer info
iStock

5x duurzame kledingtips

We kopen steeds meer kleding en gebruiken het steeds korter. De kledingwinkels vernieuwen hun collecties in razend tempo en de kledingberg wordt steeds groter. Daarom 5 tips om minder kleding te kopen en weg te gooien!
Meer info