tips

5x duurzame kledingtips

Weg met die kledingberg!

We kopen steeds meer kleding en gebruiken het steeds korter. De kledingwinkels vernieuwen hun collecties in razend tempo en de kledingberg wordt steeds groter. Daarom 5 tips om minder kleding te kopen en weg te gooien!

Lees verder

Feitjes Wow

10%

van de totale CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door textiel

30%

van de geproduceerde kleding belandt nooit in iemands kledingkast

46

nieuwe kledingstukken koopt een Nederlander gemiddeld per jaar

iStock

5 tips

 • 1

  Tweedehands

  Ik koop vooral tweedehands kleding. Kleding die ik niet meer aantrek geef ik weg aan mijn vrienden of ik maak er iets van dat ik wel leuk vind. Is echt superleuk om te doen! 

  - ingestuurd door Isa van den Ham.

   

 • 2

  Kledingruil

  ‚ÄčIk heb twee zussen, eentje ouder en eentje jonger dan ik. Gelukkig hebben we ongeveer dezelfde maten, dus wisselen we nog wel een kleding uit met elkaar. Zo heb ik voor mijn gevoel nieuwe kleding in mijn kast hangen, maar heb ik daar geen nieuwe kleding uit de winkel voor hoeven kopen!

  - ingestuurd door Kaylee Landhuis

 • 3

  Goed doel

  Kleding die ik niet meer aantrek, gooi ik niet weg, maar geef ik aan het goede doel. 

  - ingestuurd door Alyssa Godijn

 • 4

  Ik koop maar twee keer per jaar nieuwe kleding, dus alleen als ik het nodig heb. De kleding die ik koop is bijna alleen maar van katoen. Niet alleen omdat ik dat een fijne stof vindt, maar ook omdat het duurzaam is. 

  - ingestuurd door Sophie de Jong

   

 • 5

  Kleding repareren

  Als er een gat in mijn kleding zit, dan laat ik dat repareren door mijn oma. Ik wil het nog heel graag leren, zodat ik het voortaan zelf kan maken.

Word ook Ranger

Ben jij gek op wilde dieren en wil je ze graag beschermen? Word dan Ranger! Want samen komen we op voor de natuur én wilde en bedreigde dieren, zoals de reuzenpanda, de zeeschildpad en de olifant.

Meer info

Andere tips

5 tips om een natuurbeschermer op school te zijn

Ook op school kun je een echte natuurbeschermer zijn! Door bijvoorbeeld steeds een broodtrommel en een drinkfles te gebruiken. Check hier alle tips
Meer info

8x Tips om minder plastic te gebruiken

Elk uur belanden er bijna 10 zwembaden vol plastic in zee. Plastic dat niet afbreekt en daardoor wel duizenden jaren blijft ronddrijven. Dat moet stoppen
Meer info

8x diervriendelijk tuinieren

Wil jij meer vogels en insecten in je tuin? Wij geven je 8 tuintips!
Meer info