tips

5x duurzame kledingtips

Weg met die kledingberg!

We kopen steeds meer kleding en gebruiken het steeds korter. De kledingwinkels vernieuwen hun collecties in razend tempo en de kledingberg wordt steeds groter. Daarom 5 tips om minder kleding te kopen en weg te gooien!

Lees verder

Feitjes Wow

10%

van de totale CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door textiel

30%

van de geproduceerde kleding belandt nooit in iemands kledingkast

46

nieuwe kledingstukken koopt een Nederlander gemiddeld per jaar

iStock

5 tips

 • 1

  Tweedehands

  Ik koop vooral tweedehands kleding. Kleding die ik niet meer aantrek geef ik weg aan mijn vrienden of ik maak er iets van dat ik wel leuk vind. Is echt superleuk om te doen! 

  - ingestuurd door Isa van den Ham.

   

 • 2

  Kledingruil

  ‚ÄčIk heb twee zussen, eentje ouder en eentje jonger dan ik. Gelukkig hebben we ongeveer dezelfde maten, dus wisselen we nog wel een kleding uit met elkaar. Zo heb ik voor mijn gevoel nieuwe kleding in mijn kast hangen, maar heb ik daar geen nieuwe kleding uit de winkel voor hoeven kopen!

  - ingestuurd door Kaylee Landhuis

 • 3

  Goed doel

  Kleding die ik niet meer aantrek, gooi ik niet weg, maar geef ik aan het goede doel. 

  - ingestuurd door Alyssa Godijn

 • 4

  Alleen katoen

  Ik koop maar twee keer per jaar nieuwe kleding, dus alleen als ik het nodig heb. De kleding die ik koop is bijna alleen maar van biologisch katoen. Niet alleen omdat ik dat een fijne stof vindt, maar ook omdat het duurzaam is. 

  - ingestuurd door Sophie de Jong

   

 • 5

  Kleding repareren

  Als er een gat in mijn kleding zit, dan laat ik dat repareren door mijn oma. Ik wil het nog heel graag leren, zodat ik het voortaan zelf kan maken.

Word ook Ranger

Ben jij gek op wilde dieren en wil je ze graag beschermen? Word dan Ranger! Want samen komen we op voor de natuur én wilde en bedreigde dieren, zoals de reuzenpanda, de zeeschildpad en de olifant.

Meer info

Andere tips

Zijn sneakers duurzaam?

Er bestaan honderden verschillende soorten, merken en kleurencombinaties. Jij hebt er vast wel een paar van in je kast liggen: de sneaker! Sneakers zijn al lang niet meer gewoon schoeisel. Ze stralen uit wie je bent en passen bij je kledingstijl. Maar zijn de sneakers die wij dragen wel zo goed voor het milieu?
Meer info
WWF-US / Clay Bolt

8 duurzame celebs die je moet volgen

Onze ambassadeurs zoals Armin van Buuren of Jessie Jazz zijn niet de enige celebs die zich supergoed inzetten voor de natuur. Ook deze 9 celebs dragen allemaal hun steentje bij. 
Meer info
Suzie Hubbard / WWF-UK

4x tips om je cadeau duurzaam in te pakken

Je cadeau duurzaam inpakken zonder nieuw pakpapier? Hoe dat werkt, lees je hier.
Meer info
Thomas Cristofoletti / WWF-US

Energie besparen met je telefoon

Is jouw telefoonbatterij altijd snel leeg? Al dat opladen kost natuurlijk energie. Met deze tips gaat je batterij langer mee, hoef je minder vaak op te laden en bespaar je dus stroom.
Meer info
Tanja Greve

5 tips om een natuurbeschermer op school te zijn

Ook op school kun je een echte natuurbeschermer zijn! Door bijvoorbeeld steeds een broodtrommel en een drinkfles te gebruiken. Check hier alle tips
Meer info
Chris van Swaay

7x diervriendelijk tuinieren

Wil jij meer vogels en insecten in je tuin? Wij geven je 8 tuintips!
Meer info