nieuws

Waanzinnige strandweetjes

Dacht je dat er op het strand weinig dieren leven? Dan heb je het mis! Ontdek deze fantastische strandfeitjes en kom beslagen ten zee, eh... ijs op het strand voor een dagje zonnen!

5x dit wist je nog niet over het strand

Leg je badlaken maar neer en laat je verbazen door deze strandfeiten!

 • 1

  Vet veel afval

  Loop je 100 meter over het Nederlandse strand, dan kom je bijna 400 stukken afval tegen. Een kwart van al het afval dat in de Noordzee drijft, komt van consumenten. Je vindt er bijvoorbeeld flesjes, doppen en verpakkingen.

   

 • 2

  Drukke bedoening onder je badlaken

  Lijkt het alsof er behalve de strandbezoekers weinig leven te vinden is op het strand? In werkelijkheid is het anders. Want op de ongeveer 2 vierkante meter onder jouw badlaken krioelen zo'n 2 miljoen beestjes. Je kunt ze alleen niet met je eigen ogen zien. Daarvoor heb je een microscoop nodig!

   

 • 3

  Er leven ook grote dieren op het strand

  Maar er leven niet alleen minibeestjes op het strand. Ook vind je er als je goed zoekt ongeveer 50 verschillende soorten diertjes die groter zijn dan 1 milimeter. De zandvlokreeft, het kniksprietkreeftje en de gemshoornworm bijvoorbeeld. Google die maar eens!

 • 4

  Spot botten van ijstijdzoogdieren

  Oké, je moet wel een beetje geluk hebben. Maar kom je een stuk strand tegen dat net is opgespoten? Dan kun je daar botten van ijstijdzoogdieren vinden! Mammoeten of reuzenherten bijvoorbeeld.

   

 • 5

  Gestrande walvissen

  Wist je dat er regelmatig een walvis strandt op het strand? De meldingen daarvan zijn verzameld op Walvisstrandingen.nl. Leuk om te checken.

Duurzame tips

Zijn sneakers duurzaam?

Er bestaan honderden verschillende soorten, merken en kleurencombinaties. Jij hebt er vast wel een paar van in je kast liggen: de sneaker! Sneakers zijn al lang niet meer gewoon schoeisel. Ze stralen uit wie je bent en passen bij je kledingstijl. Maar zijn de sneakers die wij dragen wel zo goed voor het milieu?
Meer info
WWF-US / Clay Bolt

8 duurzame celebs die je moet volgen

Onze ambassadeurs zoals Armin van Buuren of Jessie Jazz zijn niet de enige celebs die zich supergoed inzetten voor de natuur. Ook deze 9 celebs dragen allemaal hun steentje bij. 
Meer info
Suzie Hubbard / WWF-UK

4x tips om je cadeau duurzaam in te pakken

Je cadeau duurzaam inpakken zonder nieuw pakpapier? Hoe dat werkt, lees je hier.
Meer info
Thomas Cristofoletti / WWF-US

Energie besparen met je telefoon

Is jouw telefoonbatterij altijd snel leeg? Al dat opladen kost natuurlijk energie. Met deze tips gaat je batterij langer mee, hoef je minder vaak op te laden en bespaar je dus stroom.
Meer info
Tanja Greve

5 tips om een natuurbeschermer op school te zijn

Ook op school kun je een echte natuurbeschermer zijn! Door bijvoorbeeld steeds een broodtrommel en een drinkfles te gebruiken. Check hier alle tips
Meer info
Chris van Swaay

7x diervriendelijk tuinieren

Wil jij meer vogels en insecten in je tuin? Wij geven je 8 tuintips!
Meer info