nieuwsbrief

Waanzinnige strandweetjes

Dacht je dat er op het strand weinig dieren leven? Dan heb je het mis! Ontdek deze fantastische strandfeitjes en kom beslagen ten zee, eh... ijs op het strand voor een dagje zonnen!

5x dit wist je nog niet over het strand

Leg je badlaken maar neer en laat je verbazen door deze fantastische strandfeiten!

 • 1

  Vet veel afval

  Loop je 100 meter over het Nederlandse strand, dan kom je bijna 400 stukken afval tegen. Een kwart van al het afval dat in de Noordzee drijft, komt van consumenten. Je vindt er bijvoorbeeld flesjes, doppen en verpakkingen.

   

 • 2

  Drukke bedoening onder je badlaken

  Lijkt het alsof er behalve de strandbezoekers weinig leven te vinden is op het strand? In werkelijkheid is het anders. Want op de ongeveer 2 vierkante meter onder jouw badlaken krioelen zo'n 2 miljoen beestjes. Je kunt ze alleen niet met je eigen ogen zien. Daarvoor heb je een microscoop nodig!

   

 • 3

  Er leven ook grote dieren op het strand

  Maar er leven niet alleen minibeestjes op het strand. Ook vind je er als je goed zoekt ongeveer 50 verschillende soorten diertjes die groter zijn dan 1 milimeter. De zandvlokreeft, het kniksprietkreeftje en de gemshoornworm bijvoorbeeld. Google die maar eens!

 • 4

  Spot botten van ijstijdzoogdieren

  Oké, je moet wel een beetje geluk hebben. Maar kom je een stuk strand tegen dat net is opgespoten? Dan kun je daar botten van ijstijdzoogdieren vinden! Mammoeten of reuzenherten bijvoorbeeld.

   

 • 5

  Gestrande walvissen

  Wist je dat er regelmatig een walvis strandt op het strand? De meldingen daarvan zijn verzameld op Walvisstrandingen.nl. Leuk om te checken.