Hoe onderzoek je haaien in de Noordzee?

© Nature Photographers Ltd / Alamy Stock Photo

Het grootste natuurgebied van ons land

In het Nederlandse deel van de Noordzee zwemmen meer dan 200 verschillende soorten vis, van kabeljauw tot rog en van haring tot haringhaai. Wat? Ja, je leest het goed: er zitten haaien in de Noordzee! Ook komt de enorme blauwvintonijn na 50 jaar weer terug in het grootste natuurgebied van ons land.

Maar helaas gaat het niet goed met de haaien in de Noordzee. Emilie legt je hieronder in de video uit hoe dat komt. Én hoe we de haai kunnen beschermen.

Zo onderzoek je haaien

Onze Noordzee-expert Emilie
legt je uit
hoe we onderzoek doen naar haaien in de Noordzee

Hoe kun jij de haai beschermen?

Eet je vis? Let dan goed op dat deze vis duurzaam is gevangen. Dat betekent dat er niet overbewist wordt én dat er (zo mni mogelijk) geen schade aan de natuur is. 

Wil je weten welke vis je wel en niet kunt eten? Checken dan de VISwijzer.

 

Help jij de haai?

Wil jij helpen om de haai te beschermen? Bedenk dan een uitvinding die ervoor zorgt dat haaien minder last hebben van herrie van schepen. Maar de schepen moeten nog wel op de Noordzee kunnen varen. 

Teken of schrijf je oplossing en stuur deze hier naartoe, zet in het onderwerp 'Ik help de haai' en vergeet niet je naam en leeftijd erbij te zetten.

 

Help jij mee dieren te beschermen?

Ben jij gek op wilde dieren en wil je ze graag beschermen? Word dan Ranger! Want samen komen we op voor de natuur én wilde en bedreigde dieren, zoals de reuzenpanda, de tijger en de olifant.

Ja, ik wil Ranger worden