Jonathan Caramansu / WWF
dossier

Dagboek van een parkranger Wow

Onze parkrangers zijn dé mensen die de wilde dieren in de natuurgebieden beschermen.

Parkrangers zetten zich wereldwijd elke dag in om bedreigde dieren te beschermen. Ze rijden rond in hun auto's of varen over de rivieren of oceanen om dieren te tellen, onderzoek te doen naar de dieren, gewonde dieren te helpen en natuurlijk om stropers te pakken zodat de dieren veilig blijven.

Ook praten parkrangers met de mensen die dicht bij de wilde dieren wonen. Zo kunnen ze ervoor zorgen dat mensen en dieren geen last van elkaar hebben. 

Op deze pagina lees je alles over onze parkrangers en het werk dat zij doen.

Dagboek van Jon

IJsberen hebben het moeilijk. Daarom gaat ijsbeeronderzoeker Jon Aars elk jaar op expeditie naar Spitsbergen. ‘Het is hier koud, maar goud!’
Meer info

Op pad met de boswachter

Het oerwoud in Brazilië heeft het zwaar. Maar hoe gaat het eigenlijk met de bomen in ons eigen land? Rangers Annemijn (10) en Isabel (8) struinden met boswachter Amy Zeeman door het Roggebotzand in Dronten.
Meer info

Een dagje bij de bioboer

Hoe we nu ons voedsel maken, is niet altijd goed voor de natuur. Er is bijvoorbeeld heel veel water nodig of giftige stoffen om de insecten weg te houden. Cornelis Mosselman is boer en pakt het heel anders aan! Loop een dagje met hem mee.
Meer info

Dagboek van Brandon Laforest

Vanuit de basis op Baffineiland werk ik, Brandon Laforest, voor het Wereld Natuur Fonds in Canada. Ik vertel je in mijn dagboek wat ik daar allemaal doet.
Meer info
WWF-UK / James Morgan

Een dagje bij de douane

Michiel werkt bij de douane van Schiphol. Hij controleert verdachte koffers en andere bagage, om te controleren of er geen (levende) dieren in zitten. Lees zijn dagboek
Meer info

Dagboek van Janouk Kelderman in het tropisch regenwoud

WWF-ambassadeur Janouk was in het atlantisch Regenwoud
in Brazilië en ontdekte: “Dit mooie thuis van de jaguar moeten we beschermen!”
Meer info
WWF / ARK / Onderwaterbeelden.nl

Emilie doet onderzoek naar haaien

In het Nederlandse deel van de Noordzee zwemmen meer dan 200 verschillende soorten vis, van kabeljauw tot rog en van haring tot haringhaai. Maar helaas gaat het niet goed met de haaien in de Noordzee. Emilie legt je hieronder in de video uit hoe dat komt. Én hoe we de haai kunnen beschermen.
Meer info

Dagboek van Kartika Sumolang

Kartika werkt voor WWF in Indonesië. Ze zorgt voor de bescherming van zeeën bij het eiland Sulawesi. Hier laat ze zien wat ze allemaal doet.
Meer info

Dagboek van Mathata

Als kind was parkranger Mathata uit Botswana bang voor de leeuwen die rond zijn dorp slopen. Maar nu is hij trots op de dieren. Met slimme zenders probeert hij ze te beschermen.
Meer info

Dagboek van Darren Grover

Parkranger Darren Grover van WWF Australië helpt koala's die gewond zijn geraakt door bosbranden. Lees hier zijn dagboek
Meer info

Dagboek van Mergen Markov

De Russische Mergen was vroeger jager. Tegenwoordig beschermt hij de sneeuwluipaard.
Meer info

Ben jij al Ranger?

Ben jij gek op wilde dieren en wil je ze graag beschermen? Word dan WWF-Ranger! Want samen komen we op voor de natuur én wilde en bedreigde dieren, zoals de reuzenpanda, de zeeschildpad en de olifant.

Meld je hier aan