WWF-Indonesia / Supriyanto
Olifant

Ruzie tussen mensen en dieren

Ruzie tussen mensen en dieren noemen we mens-dier conflicten.  Op veel plekken in Afrika en Azië leven mensen en dieren dichtbij elkaar in de natuur. Daardoor kunnen ze last van elkaar krijgen. Gelukkig zijn daar ook genoeg oplossingen voor.

Ruzies tussen mensen en wilde dieren komen overal voor. Van de olifanten in China die boerderijen plunderen voor voedsel en water, tot ijsbeer die mensen doodt omdat hij op zoek is naar voedsel tot een wolf die schapen pakt in Nederland.
Dieren komen dichtbij mensen, omdat hun leefgebied steeds kleiner wordt of omdat er weinig voedsel te vinden is.

Een boer is natuurlijk niet blij als een olifant zijn gewas opeet. Soms schiet de boer de olifant dan dood of vergiftigt hem. 

Waarschuwing ijsbeer WW198322

Dit soort ruzies tussen mensen en wilde dieren is voor een aantal diersoorten één van de belangrijkste bedreigingen. Jaarlijks gaan alleen al in India 400 mensen dood door olifanten en worden zo'n 100 olifanten die de oogst hebben vernield, gedood.

Gelukkig kunnen we er iets aan doen! Christiaan vertelt je in de video hoe we het probleem precies oplossen.

De oplossing

Onze wildlife expert Christiaan
legt je uit hoe we ruzie
tussen mensen en dieren op kunnen lossen.
Olifant in het water Lisa Dunn / WWF

Alles over de olifant

De olifant is het grootste landdier op aarde. Geen wonder dat hij zo makkelijk gewassen van de boer plattrapt met zijn grote poten. Maar wist je dat deze reus bang is voor mieren?

Help jij mee dieren te beschermen?

Ben jij gek op wilde dieren en wil je ze graag beschermen? Word dan Ranger! Want samen komen we op voor de natuur én wilde en bedreigde dieren, zoals de reuzenpanda, de tijger en de olifant.

Ja, ik wil Ranger worden