Nieuws

'75% van de natuurbranden veroorzaakt door mensen' Onderzoek:

Het aantal natuurbranden neemt wereldwijd toe. Dit jaar zijn er al 13 procent meer branden geweest dan in 2019.

Het aantal natuurbranden neemt wereldwijd toe. Dit jaar zijn er al 13 procent meer branden geweest dan vorig jaar. Van alle natuurbranden wereldwijd wordt 75 procent veroorzaakt door mensen, dat schrijft het Wereld Natuur Fonds in een nieuw rapport.

Niet opletten

In Europa ontstaan bijna alle branden doordat mensen niet goed opletten. Bijvoorbeeld doordat iemand een brandende sigaret weggooit of door een elektriciteitskabel die niet goed hangt. In landen als Brazilië, waar de jaguar leeft, en Indonesië wordt tropisch regenwoud platgebrand om de grond daarna te kunnen gebruiken voor landbouw.

Gevaarlijk

Natuurbranden zijn erg schadelijk voor de natuur, voor de dieren die er leven en voor mensen. Volgens WWF komen vooral jonge dieren in de problemen, doordat er door de branden te weinig voedsel is.

Ook kunnen mensen in de buurt van branden last krijgen van benauwdheid. Vorig jaar hadden een miljoen mensen in Indonesië ademhalingsproblemen tijdens het natuurbrandseizoen.

In Nederland

Eerder maakten we deze video over hoe de brandweer in Nederland natuurbranden probeert te voorkomen:

 

Bron: jeugdjournaal

WAAROM IS HET ERG ALS BOS VERDWIJNT?

Om deze vraag te beantwoorden moeten we eerst weten wat een gezond bos precies is. Een bos bestaat uit verschillende soorten bomen. Een bos kan ook een akker zijn met heel veel dezelfde bomen, maar dat is geen gezond bos.

WWF-Brazil / Adriano Gambarini
Goeie vraag
NIEUW

Rangers in het Regenwoud

Janouk gaat in de nieuwe serie Rangers in het Regenwoud naar Brazilië om te zien hoe de jaguar en zijn bos worden beschermd én om haar Rangerdiploma te halen. Gaat het haar lukken?