knutselenjunior

Maak een Bomen Paspoort

Bomen zijn superbelangrijk. Ze geven ons zuurstof en dieren kunnen er in wonen. En ze geven ons ook nog eens hout om meubels, potloden, papier of huizen van te maken. Tijd om ze in het zonnetje te zetten!

Maak een paspoort voor bomen

Om aan iedereen te laten zien hoe belangrijk bomen zijn, kun je een bomenpaspoort maken. In het paspoort noteer je alles over je favoriete boom. Teken het paspoort na in je logboek of print ‘m uit en plak ‘m in je logboek. 

Schrijf op hoe dik de stam is. En teken de bladeren na. Heeft hij geen bladeren? Schrijf dat dan ook op en kom een paar maanden later weer terug om te kijken of hij dan wel bladeren heeft.

En wat valt je nog meer op? Welke dieren leven er in de boom? Heeft de boom vruchten, zoals appels of peren? Schrijf alles op wat je ziet. Zo krijg je een heel goed beeld van hoe de boom het hele jaar door verandert. 

Alle seizoenen

Je kunt ook elk seizoen een foto van de boom nemen. Zo kun je goed bijhouden hoe deze verandert. Wanneer zijn blad kleurt, wanneer hij vruchten krijgt, wanneer het blad valt, wanneer hij nieuw blad krijgt, hoeveel hij gegroeid is. En misschien kun je ook noten hoe de omgeving is, hoe warm is het, welke vogels zie je in de boom?

Andere knutsels en spelletjes

Wilde dieren van klei

Hoe maak je een stoere leeuw van een homp klei? Heel simpel: stapje voor stapje! Kijk maar naar de kleibeesten hieronder. Voor je het weet heb je een hele dierenverzameling!
Meer info
Wild Wonders of Europe / Widstrand / WWF

Knutsel een otter

Maak een schattige otter van koffiefilters
Meer info

Kleuren en zoeken

Deze schattige babygiraf en zijn mama hebben wat kleur nodig. Download de kleurplaat, print deze en inkleuren maar! En kan jouw kind ook de verstopte eieren vinden? Hoeveel telt hij/zij er?
Meer info

Luister liedjes van Ageeth de Haan

Liedjesmaker Ageeth de Haan maakt speciaal voor de Rangers prachtige liedjes die bij de verhalen uit het magazine Ranger Junior passen. Luister alle liedjes hier.
Meer info

Knutsel een kijkdoos

Knutseltip: Laat de dierenwereld tot leven komen met een zelfgemaakte kijkdoos!
Meer info
Staffan Widstrand

Wie leeft waar?

Deze dieren zijn de weg naar hun huis kwijt. Weet jij waar ze wonen?
Meer info