knutselen

Maak een Bomen Paspoort

Bomen zijn superbelangrijk. Ze geven ons zuurstof en dieren kunnen er in wonen. En ze geven ons ook nog eens hout om meubels, potloden, papier of huizen van te maken. Tijd om ze in het zonnetje te zetten!

Maak een paspoort voor bomen

Om aan iedereen te laten zien hoe belangrijk bomen zijn, kun je een bomenpaspoort maken. In het paspoort noteer je alles over je favoriete boom. Teken het paspoort na in een schrift of speciaal logboek of print ‘m uit.

Schrijf op hoe dik de stam is. En teken de bladeren na. Heeft hij geen bladeren? Schrijf dat dan ook op en kom een paar maanden later weer terug om te kijken of hij dan wel bladeren heeft.

En wat valt je nog meer op? Welke dieren leven er in de boom? Heeft de boom vruchten, zoals appels of peren? Schrijf alles op wat je ziet. Zo krijg je een heel goed beeld van hoe de boom het hele jaar door verandert. 

Alle seizoenen

Je kunt ook elk seizoen een foto van de boom nemen. Zo kun je goed bijhouden hoe deze verandert. Wanneer zijn blad kleurt, wanneer hij vruchten krijgt, wanneer het blad valt, wanneer hij nieuw blad krijgt, hoeveel hij gegroeid is. En misschien kun je ook noten hoe de omgeving is, hoe warm is het, welke vogels zie je in de boom?

Andere knutsels en spelletjes

Maandelijkse Ranger challenges

Doe elke maand iets nieuws voor de natuur. Leuk voor jezelf én voor de natuur! Elke maand verschijnt er een nieuwe challenge op deze pagina. Hou 'm dus goed in de gaten. En houd je Rangers Paspoort bij de hand voor de stickers!
Meer info

Kraanvogelkunst

Volgens een eeuwenoude Japanse traditie brengt het vouwen van duizend kraanvogels geluk. Aan de slag dus! Vind je duizend een beetje veel? Dan vouw je er gewoon eentje.
Meer info

Luistertips

Luister naar deze groene luistertips
Meer info
naturepl.com / Steven Kazlowski / WWF

Maak zelf een dieren-video

Heb jij altijd al eens een eigen film willen maken? Dat is helemaal niet zo moeilijk!
Meer info

Speel Wie ben ik?

Speel dit beregezellige spel met je hele gezin of met je vrienden! Kom er zo snel mogelijk achter welk dier jij bent.
Meer info

Luister naar Radio Oorwoud

De leukste en beestachtigste liedjes over wilde dieren en de natuur!
Meer info