Nieuws

Sara Langeveld ademt duurzaamheid Inspirerend

De 17-jarige Sara ging als vertegenwoordiger van alle Nederlandse scholieren naar de Youth Climate Summit Climate in New York,  won de Young Impact Environment Award én zet ze zich in voor de ‘schooldakrevolutie’. Dan vraag je je toch af, hoe doet ze dit allemaal?

Meegekregen van thuis

“Sinds dat ik me kan herinneren scheiden we thuis het plastic afval, gooien we bijna geen eten weg en nemen we de fiets. Mijn vader is al heel lang bezig met duurzaamheid, dus ik ben er mee opgegroeid. Toen ik wat ouder was, kwam ik erachter hoe vervuilend de kledingindustrie is. Na het instorten van een kledingfabriek in Bangladesh ben ik me ook gaan verdiepen in duurzamere kleding en ben ik dat steeds meer gaan kopen. En toen de klimaatstakingen begonnen, is duurzaamheid echt een groot onderdeel van mijn leven geworden. Nu denk ik bij alles wat ik ga doen of kopen: ‘kan dit ook duurzaam?’ en probeer ik zo duurzaam mogelijk te leven.”

Elke dag croissantjes

Sara gelooft dat een duurzame lifestyle begint bij informatie opzoeken en stil staan bij de keuzes die je maakt. “Stel jij gaat op vakantie, kun je goed nadenken over waar je heen gaat en hoe je dat doet. Kies je voor een verre reis naar een tropisch eiland of ga je met de tent lekker naar Frankrijk? Vind je bijvoorbeeld het belangrijk dat het warm is, je nieuwe plekken ziet en je veel leuke dingen kan doen? Dan is een mooie plek in Frankrijk waar je kampeert ook voldoende! Dan is het ook nog eens goedkoper, duurzamer en heb je elke dag croissantjes als ontbijt!”

 

Young Impact Award

Het winnen van de Young Impact Award vind Sara een hele eer. “Ik vind heel raar om te beseffen dat ik écht een verschil heb gemaakt, omdat ik ook maar een meisje ben dat alles beetje voor beetje heeft gedaan. Dit laat wel zien dat iedereen een impact kan hebben en jij ook een positief verschil kan maken! Zolang je maar gelooft in wat je doet en positief blijft!”


Dit artikel stond ook in het magazine Ranger World. Magazine ook ontvangen? Meld je dan hier aan.