Mariëlle van Uitert / WWF
dossier

Deze Grote 5 moet je gezien hebben

Je hoeft niet naar het buitenland om grote, stoere dieren te zien. Ook in Nederland loopt er genoeg wild rond. Onze bossen-expert Merijn vertelt je welke 5 dieren je echt moet spotten in Nederland.

Bossen-expert Merijn

Wolf staat in het bos
#1
Ola Jennersten / WWF-Sweden

De wolf

Sinds 2019 is de wolf weer officieel terug in Nederland. Er worden er zelfs steeds meer gespot! Je zult ze niet snel tegenkomen, want ze zijn heel schuw. Maar je kunt wel op zoek gaan naar hun sporen. Vooral de grote drollen, vol met botjes en haar ontdek je snel. Mocht je nou toch een wolf in het wild tegenkomen, geniet, wees niet bang, maar houd wel afstand.

#2

De wisent

Wat een joekel! Met zijn 800 kilo is de wisent of Europese bizon het grootste landdier van Europa. Hij kan wel 1,90 worden! Ken jij iemand die zo lang is? De
wisent was bijna verdwenen. Gelukkig bleef een kleine kudde leven in het oerbos van Bialowiesa in Polen. Nu gaat het beter met de wisent en worden ze
weer op verschillende plaatsen in Europa uitgezet. Ook in Nederland kun je ze weer zien bij de Maashorst, en op excursie met de boswachter op de Veluwe en de Zandvoorste duinen.

Twee zeehonden liggen tegen elkaar op het zand
#3
Jan van de Kam / WWF

De grijze zeehond

Niet de wolf, maar de grijze zeehond is ons grootste roofdier. Ze kunnen tot 3 meter lang en tot 350 kilogram zwaar worden! Ze eten vooral vis. Maar ook de enige dolfijn die je dichtbij onze kust kunt zien, de anderhalve meter lange bruinvis, wordt wel eens opgegeten! Wil je ze spotten? Dat kan! In de Waddenzee en bij de Brouwersdam, op de grens van Zuid-Holland en Zeeland, zijn er vaak een paar van heel dichtbij te zien.

Zeearend vliegt
#4
WNF EMS films

De zeearend

Als deze vlieger eraan komt, raken alle ganzen en zelfs vossen in paniek! Hij is de grootste arend van Europa. Als hij zijn vleugels uitslaat, is hij wel 2,5 meter breed. Hij eet vooral vis en watervogels, maar lust ook best een dood hertje. En stelen doen ze ook: ik heb ze wel eens vis zien stelen van de kleinere visarend. Goede plekken om de zeearend te spotten zijn de Biesbosch, de  Oostvaardersplassen en Lauwersmeer.

Bever zwemt, kop boven water, Biesbosch
#5
Twan Teunissen

De Europese bever

De bever is het grootse knaagdier van Europa en heel slim. Zo leggen ze dammen aan om ervoor te zorgen dat de ingang van het nest onder water
blijft, en dus veilig is. En door deze dammen ontstaan er hele nieuwe moerassen, waar libellen, vissen en amfibieën kunnen wonen. Met wat geluk kun je ze in de schemering zien in de Biesbosch, de Millingerwaard of de Roer in Limburg.