Hoe bespreek je klimaatverandering met je kind?


Zeg niet dat alles vanzelf wel goed komt, want dat kan het gevoel geven dat je hun zorgen niet serieus neemt of dat je tegen hen liegt.

Vraag wat je kind al weet over klimaatverandering. Vragen die je kunt stellen aan je kind zijn:
Hebben jullie het op school wel eens over het klimaat? Wat weet je over de opwarming van de aarde? Maak je je wel eens zorgen over klimaatverandering? Welke dieren hebben er last van? Zouden wij zelf iets tegen klimaatverandering kunnen doen denk je? Zo ja, wat dan? Zo nee, wie kan er dan wel iets tegen doen?

 

Bedenk met je kind wat je kunt doen om een positief gevoel te krijgen over de wereld en het klimaat. Je kunt bijvoorbeeld samen van de natuur genieten door naar het bos of het strand te gaan, of thuis een eigen moestuintje te maken. Ga met elkaar in huis op zoek hoe je steeds minder gas en stroom gebruikt.

Bij het aanschaffen van speelgoed kun je ook rekening houden met duurzaamheid. Kies bijvoorbeeld voor speelgoed dat van hout of gerecycled materiaal is gemaakt. Of maak samen met je kind speelgoed van afvalmateriaal. Andere duurzame ideeën zijn speelgoed ruilen met andere kinderen, of speelgoed lenen bij een speelotheek in de buurt.

 

Kies voor duurzaam eten. Maak samen een plannetje
https://rangers.wwf.nl/dieren/dossier/weet-wat-je-eet/checklist-weet-wat-je-eet

 

Doe de plastic-challenge, probeer zo min mogelijk plastic te gebruiken. Of organiseer een clean up en ruim samen met anderen de buurt op.
https://rangers.wwf.nl/fun/buiten/organiseer-een-clean-up

 

Op deze websites vind je nog meer info:

https://jeugdjournaal.nl/artikel/2276555-wat-te-doen-met-vervelend-nieuws
https://www.nji.nl/klimaatverandering/met-mijn-kinderen-over-klimaatverandering-praten

En het boek Opgroeien terwijl de wereld in brand staat is ook een tip