7x Tips om minder plastic te gebruiken

Elk uur belanden er bijna10 zwembaden vol plastic in zee. Plastic dat niet afbreekt en daardoor wel duizenden jaren blijft ronddrijven. Sommige zeedieren zien het plastic aan voor eten. Daardoor gaan er elk jaar er miljoenen zeedieren, zoals de zeeschildpad, dood door plastic. 

Dat moet stoppen! En jij kunt daarbij helpen. Door zelf minder plastic te gebruiken. Wij geven je een paar simpele tips:

Antonio Busiello / WWF-US

7 Tips

 • 1

  IJsjes

  Neem een ijsje in een hoorntje, in plaats van een bakje.

 • 2

  Tandenborstel

  Wissel je plastic tandenborstel in voor een tandenborstel van bamboe.

 • 3

  Bekers

  Gebruik herbruikbare bekertjes in plaats van wegwerpbekertjes.

 • 4

  Rietjes

  Wil je een rietje? Gebruik dan een herbruikbaar rietje,  gemaakt van bijvoorbeeld RVS of glas.

 • 5

  Flessen

  Neem een herbruikbare drinkfles mee en geen plastic flesje.

 • 6

  Ballonnen

  Vier je feestje met zelfgemaakte vlaggetjes uit oude kleding, in plaats van ballonnen. Of als je toch ballonnen wil gebruiken, neem dan biologisch afbreekbare. Maar laat deze niet de lucht in.

 • 7

  Shampoo

  Hoeveel shampoo flessen gooi jij per jaar in de prullenbak? Er zijn een paar shampoomerken die voor de fles ander materiaal dan plastic gebruiken. Maar met shampoobars douche je helemaal plasticvrij. Eén shampoobar gaat zo'n 80 wasbeurten mee en vervangt 3 shampoo flessen. En het is ook nog eens makkelijk mee te nemen op reis.

Feitjes Wow

200 jaar

Zo lang blijven plastic rietjes bestaan

8 miljoen ton

plastic komt er elk jaar in zee terecht

Plastic fles

Is het meest gevonden voorwerpen op de Nederlandse stranden

Word ook Ranger

Ben jij gek op wilde dieren en wil je ze graag beschermen? Word dan Ranger! Want samen komen we op voor de natuur én wilde en bedreigde dieren, zoals de reuzenpanda, de zeeschildpad en de olifant.

Meer info

Andere tips

5x duurzame kledingtips

We kopen steeds meer kleding en gebruiken het steeds korter. De kledingwinkels vernieuwen hun collecties in razend tempo en de kledingberg wordt steeds groter. Daarom 5 tips om minder kleding te kopen en weg te gooien!
Meer info

Actietips

Wil je graag actievoeren voor je favo dier, maar weet je niet precies wat je kunt doen? Check dan deze diervriendelijke actietips.
Meer info