8x Tips om minder plastic te gebruiken

Elk uur belanden er bijna 10 zwembaden vol plastic in zee. Plastic dat niet afbreekt en daardoor wel duizenden jaren blijft ronddrijven. Sommige zeedieren zien het plastic aan voor eten. Daardoor gaan er elk jaar er miljoenen zeedieren, zoals de zeeschildpad, dood door plastic. 

Dat moet stoppen! En jij kunt daarbij helpen. Door zelf minder plastic te gebruiken. Maar eerst is het handig om te weten hoeveel wegwerpplastic jij in huis hebt. Doe de challenge met Niek!

Challenge: hoeveel wegwerpplastic vind jij in huis?

Antonio Busiello / WWF-US

Handig!

8 Tips om minder wegwerpplastic te gebruiken

Als je weet wat voor wegwerpplastic je zelf gebruikt, kun je het ook makkelijk vervangen door een betere optie. Wij geven je 8 tips van dingen die je makkelijk kunt vervangen. 

 • 1

  IJsjes

  Neem een ijsje in een hoorntje, in plaats van een bakje.

 • 2

  Tandenborstel

  Wissel je plastic tandenborstel in voor een tandenborstel van bamboe.

 • 3

  Bekers

  Gebruik herbruikbare bekertjes in plaats van wegwerpbekertjes.

 • 4

  Rietjes

  Wil je een rietje? Gebruik dan een herbruikbaar rietje,  gemaakt van bijvoorbeeld RVS of glas.

 • 5

  Flessen

  Neem een herbruikbare drinkfles mee en geen plastic flesje.

 • 6

  Ballonnen

  Vier je feestje met zelfgemaakte vlaggetjes uit oude kleding, in plaats van ballonnen. Of als je toch ballonnen wil gebruiken, neem dan biologisch afbreekbare. Maar laat deze niet de lucht in.

 • 7

  Shampoo

  Hoeveel shampoo flessen gooi jij per jaar in de prullenbak? Er zijn een paar shampoomerken die voor de fles ander materiaal dan plastic gebruiken. Maar met shampoobars douche je helemaal plasticvrij. Eén shampoobar gaat zo'n 80 wasbeurten mee en vervangt 3 shampoo flessen. En het is ook nog eens makkelijk mee te nemen op reis.

 • 8

  Boterhammen

  Neem je brood mee in een mooie broodtrommel in plaats van een plastic zakje.

Feitjes Wow

200 jaar

Zo lang blijven plastic rietjes bestaan

8 miljoen ton

plastic komt er elk jaar in zee terecht

Plastic fles

Is het meest gevonden voorwerpen op de Nederlandse stranden

Word ook Ranger

Ben jij gek op wilde dieren en wil je ze graag beschermen? Word dan Ranger! Want samen komen we op voor de natuur én wilde en bedreigde dieren, zoals de reuzenpanda, de zeeschildpad en de olifant.

Meer info

Bekijk deze duurzame tips

Betrap stropers via een livestream

Van sommige dieren worden er meer exemplaren gestroopt dan dat er geboren worden. En dat is een groot probleem! Maar waarom worden dieren precies gestroopt en wat kun jij doen?
Meer info

Waarom is duurzaam geproduceerde palmolie beter?

Het is de meestgebruikte plantaardige olie en het zit waarschijnlijk in heel veel producten die bij jou thuis liggen: palmolie. Maar wist je dat de palmolie-industrie superslecht is voor de natuur?
Meer info

Zijn sneakers duurzaam?

Er bestaan honderden verschillende soorten, merken en kleurencombinaties. Jij hebt er vast wel een paar van in je kast liggen: de sneaker! Sneakers zijn al lang niet meer gewoon schoeisel. Ze stralen uit wie je bent en passen bij je kledingstijl. Maar zijn de sneakers die wij dragen wel zo goed voor het milieu?
Meer info
WWF-US / Clay Bolt

8 duurzame celebs die je moet volgen

Onze ambassadeurs zoals Armin van Buuren of Jessie Jazz zijn niet de enige celebs die zich supergoed inzetten voor de natuur. Ook deze 9 celebs dragen allemaal hun steentje bij. 
Meer info
Suzie Hubbard / WWF-UK

4x tips om je cadeau duurzaam in te pakken

Je cadeau duurzaam inpakken zonder nieuw pakpapier? Hoe dat werkt, lees je hier.
Meer info
Thomas Cristofoletti / WWF-US

Energie besparen met je telefoon

Is jouw telefoonbatterij altijd snel leeg? Al dat opladen kost natuurlijk energie. Met deze tips gaat je batterij langer mee, hoef je minder vaak op te laden en bespaar je dus stroom.
Meer info