Jaguars United Rangeractie

De jaguar is in gevaar omdat zijn bos verdwijnt. Daarom kwamen de Rangers in actie tijdens de Rangeractie Jaguars United! 

Rangers hebben massaal actiegevoerd voor meer bos voor de jaguar. En dat is gelukt! In een hele korte tijd hebben we ruim 7.000 euro opgehaald. Met dit geld kunnen de parkrangers van het Wereld Natuur Fonds mooie dingen doen. Zoals het planten van nieuwe bomen en het plaatsen van cameravallen in het regenwoud zodat we precies weten waar jaguars leven. Zo kunnen we de het bos van de jaguar nog beter beschermen.

Namens de parkrangers, dankjewel!

Feitjes

Elke 2 seconden

verdwijnt er een stuk bos zo groot als een voetbalveld.

Onça

Zo noemen ze de jaguar in Brazilië

2 landen

Uit Uruguay en El Salvador is de jaguar verdwenen

Staffan Widstrand / WWF

Waarom is de jaguar in gevaar?

Elke twee seconden verdwijnt er een stuk bos zo groot als een voetbalveld. Daardoor verliezen wij onze frisse lucht. En veel dieren, zoals de jaguar, hun thuis. Zijn leefgebied wordt in steeds kleinere stukjes geknipt. Daardoor raakt
hij afgesneden van zijn soortgenoten en wordt overleven moeilijk.

 • 1

  Bos verdwijnt

  In Midden- en Zuid-Amerika verdwijnt nog steeds veel bos. Vooral in Brazilië, in het Atlantisch Regenwoud, gaat het hard. Daar wordt veel gekapt en verbrand om plaats te maken voor weilanden en landbouwgrond. Zo wordt het rijk van de jaguar steeds kleiner. En het wordt in kleine stukjes gedeeld, waardoor de jaguars elkaar in de paartijd niet meer kunnen bereiken. WWF werkt in Brazilië hard om het woud te behouden. Ook willen we weer bomen planten tussen bossen waar nu alleen nog landbouwgrond ligt.

 • 2

  Stroperij

  Een jaguar kan een mens doden maar gelukkig gebeurt dat bijna nooit. Dat een mens een jaguar doodt komt helaas veel vaker voor. Meestal gaat het om een boze boer, want jaguars vangen ook wel eens een koe of geit. Gelukkig is er bijna niemand meer die een jas van jaguarvel wil. Vijftig tot zestig jaar geleden was dat wel anders: toen werden er per jaar soms wel 18.000 jaguarvellen verkocht. Dat mocht toen nog.

Wat is het Atlantisch Regenwoud?

Heb je wel eens van het Atlantisch Regenwoud gehoord? Het is geen beroemd gebied zoals de Amazone en er leven ook geen grote lievelingen als de koala of de tijger. Wat er wel voorkomt? 

Dat lees je hier
 

Waarom is het erg als de jaguar uitsterft?

Daarvoor moet je eerst weten wat een gezond bos is, dat lees je hier. De jaguar zorgt namelijk dat het bos gezond blijft.

Dat doet hij door andere dieren te eten. De jaguar is een carnivoor, een vleeseter, en staat bovenaan de voedselketen. Hij eet bijvoorbeeld tapirs. Een tapir eet op zijn beurt weer planten.
De jaguar zorgt er dus voor dat de groep tapirs niet te groot wordt. En de tapir zorgt er voor dat het aantal planten in het bos gelijk blijven.

Zo heeft de jaguar invloed op de dieren en planten in het hele regenwoud. Voor een gezond bos is het dus belangrijk dat de jaguar goed beschermd wordt.  

Staffan Widstrand / WWF

Hoe beschermt WWF de jaguar?

Met het geld dat jij ophaalt voor Jaguars United kunnen de parkrangers van het Wereld Natuur Fonds mooie dingen doen. Hier lees je wat jij met Jaguars United mogelijk maakt.

 • 1

  €30,- = 10 NIEUWE BOMEN

  Geef een boom terug aan de jaguar! We willen de kleine stukjes bos die nu zijn
  versnipperd, weer met elkaar verbinden. Waar nodig planten we bomen om het leefgebiedvan de jaguar uit te breiden. Hierdoor kunnen ze elkaar in de paartijd weer bereiken.

 • 2

  €400,- = EEN CAMERAVAL

  Waar leeft de jaguar precies? Zijn er genoeg prooidieren voor de jaguar om te overleven? Met een cameraval spotten we alle dieren in het regenwoud en weten we wat belangrijke gebieden zijn om te beschermen.

 • 3

  €4.000,- = OERWOUD-ONDERZOEK

  We doen onderzoek in het bos waar de jaguars leven en brengen het hele gebied in kaart. Op deze manier komen we erachter welke stukken bos bedreigd worden om gekapt en verbrand te worden voor weilanden en landbouwgrond. Dan kunnen we direct actie ondernemen om dit te voorkomen! Maar we zoeken ook uit welke stukken nu het belangrijkste zijn om te herstellen en op welke manier.

Jaguar loopt door het bos
Koning van een krimpend woud
Howard Buffett / WWF-US

Wat voor dier is de jaguar

 Lees hier alles over de jaguar.