Simon Rawles / WWF-UK
olifant

Stop de stropers Kappen nu!

Veel diersoorten zoals de olifant, de neushoorn en het schubdier zijn bedreigd. Dat komt omdat mensen de dieren doden voor hun tanden, hun hoorn, hun vacht of andere delen.

Feitjes

 • Stropen is strafbaar
 • Per dag worden 55 olifanten gedood om hun ivoor
 • Per jaar Worden 100 miljoen haaien gedood

HET STROPEN VAN DIEREN IS VERBODEN

Veel diersoorten zoals de olifant, de neushoorn en het schubdier zijn bedreigd. Dat komt omdat mensen de dieren doden voor hun tanden, hun hoorn, hun vacht of andere delen. Die zijn heel veel geld waard! Het doden van beschermde en bedreigde dieren heet stroperij en de mensen die de dieren doden of verkopen noemen we stropers.

Rangers Talk over stroperij

Waarom halen mensen
dieren uit uit de natuur?
Wildlife expert Christiaan legt het uit.
Schubdier pangolin
#1

Schubdier op nummer 1


Van alle zoogdieren wordt het schubdier het vaakst illegaal verhandeld. In de laatste tien jaar zijn er wel 1 miljoen schubdieren gestroopt voor hun schubben. Erg hè?!

Waarom worden dieren gestroopt?

Dieren worden gestroopt en illegaal verhandeld omdat mensen er veel geld mee kunnen verdienen. De dieren worden stiekem uit de natuur gehaald en illegaal verkocht. Er zijn meerdere redeneren waarom mensen deze dieren of spullen willen hebben:

 • Medicijnen

  Mensen maken medicijnen van dieren of lichaamsdelen van dieren, bijvoorbeeld van tijgers, schubdieren of neushoorns. Ze denken dat ze beter worden van deze medicijnen. Maar er is nooit bewezen dat de medicijnen ook echt werken.
 • Kunstwerk of sieraad

  De slagtanden van olifanten zijn veel geld waard. Ze zijn gemaakt van ivoor. Mensen maken er beeldjes of sieraden van ivoor omdat ze dat mooi vinden. De huid van bijvoorbeeld de tijger wordt soms gebruikt als vloerkleed.
 • Voedsel

  Haaienvinnen-soep is een populair als gerecht in Azië. Daarom worden er heel veel haaien gedood.
 • Huisdier

  Sommige mensen willen een bijzondere vogel of een aapje als huisdier. Deze dieren worden vaak illegaal uit de natuur gehaald.

Wist je dat?
De hoorn van een neushoorn en de schubben van het schubdier zijn van hetzelfde spul gemaakt als jouw nagels en haren.
echt waar!
De Black Mambas is een anti-stroper team met alleen vrouwen. Ze beschermen vooral de neushoorn in Zuid-Afrika.
Cool
Sommige mensen zijn heel arm. Ze kunnen niet aan werk komen. Ze weten dat ze met sommige dieren heel veel geld kunnen verdienen. Dan stropen ze deze dieren en krijgen ze in een keer veel geld.
Geen andere keus?
Bea Binka

Wat doet WWF?

WAT MOET ER GEBEUREN OM DE STROPERS TE STOPPEN?

WWF doet verschillende dingen om stropers te stoppen:

 • 1

  extra anti-stroperij-patrouilles

  We zetten extra anti-stroperij-patrouilles. Onze parkrangers rijden en lopen extra in de natuurgebieden om stropers op heterdaad te betrappen.

 • 2

  criminele bendes pakken

  We proberen criminele bendes te pakken door ze op te sporen en hogere straffen te vragen aan de rechters.

 • 3

  Extra controleren

  We vragen overheden en bedrijven om extra te controleren in winkels waar illegale dierenproducten verkocht worden.

 • 4

  Les geven

  We geven mensen en kinderen les over stroperij en het gebruiken van dieren als medicijnen. Als mensen niet meer geloven dat je van dierenproducten beter wordt als je ziek bent, dan zullen ze deze producten ook niet meer kopen.

 • 5

  Warmte camera's

  We sporen stropers op door warmte camera’s. Die camera’s zien het verschil tussen mensen en dieren en zo kunnen de parkrangers meteen naar de mensen (stropers) toe gaan om ze te arresteren.

Honden Russische Douane
Snuffeldieren
Ola Jennersten / WWF-Sweden

Honden ruiken stropers

Honden worden getraind om wapens van stropers te ruiken. En zelfs lichaamsdelen van dieren die verstopt zijn in dozen of koffers kunnen ze ruiken.

Richard Barrett / WWF-UK

Wat kun jij doen?

Ook jij kunt iets doen om stropers te stoppen. 

 • 1

  BEN JE OP VAKANTIE?

  Let dan goed op en koop geen souvenirs van verboden spullen uit de natuur. Neem liever ook niks mee (zoals een stukje koraal). Het is niet goed voor de natuur en kan je zelfs een boete opleveren.

 • 2

  VERTEL HET DOOR!

  Vertel hoe mooi de natuur is en dat we  de bedreigde dieren moeten beschermen. Dat kan alleen als we ze niet uit het  wild halen voor ons eigen plezier.

Olifant ivoren armbanden in beslag genomen door Border Force
Een dagje bij de douane
WWF-UK / James Morgan

Dagboek van douane-medewerker Michiel

In de meeste koffers op Schiphol zitten doodgewone dingen. Maar soms nemen mensen spullen uit de natuur mee, van bedreigde dieren bijvoorbeeld. Dat mag niet. Douane-medewerker Michiel controleert alle spullen.