Guyra Paraguay
Nieuws

Het gaat niet goed met de natuur op aarde

Dat staat in een nieuw onderzoek van het Wereld Natuur Fonds. Veel dieren en natuurgebieden zijn in gevaar.

GROEPEN WORDEN KLEINER

De groepsgrootte van wilde dieren over de hele wereld is gemiddeld drie kwart (73%) minder geworden sinds 1970. Dat betekent dat er minder vogels, amfibieën, zoogdieren, reptielen en vissen zijn. WWF maakt zich daar grote zorgen over. Dat staat in een nieuwe onderzoek, dat WWF elke twee jaar doet.

Vooral in Midden- en Zuid-Amerika en in het Caribisch gebied zijn er veel dieren verdwenen.

In het rapport staat trouwens niet alleen maar slecht nieuws. Met sommige dieren gaat het juist heel goed: sneeuwluipaarden, Europese bizons en berggorilla's.

Luis Barreto / WWF-UK

Wat is er aan de hand?

Volgens de onderzoekers is het de schuld van mensen.

  • 1

    Leefgebied wordt kleiner

    We maken het leefgebied van dieren kapot om er bijvoorbeeld landbouwgrond van te maken. 

    Lees verder
  • 2

    Broeikasgassen

    Er komen steeds meer slechte broeikasgassen in de wereld. Dat komt omdat er steeds gebruik gemaakt wordt van fossiele brandstoffen. Dat zijn brandstoffen die uit de aarde worden gehaald en op kunnen raken. Aardgas, steenkool en aardolie bijvoorbeeld. Energieleveranciers gebruiken deze brandstoffen om energie mee op te wekken.

    Lees verder
  • 3

    Ontbossing en bosbranden

    Bomen zijn fantastische luchtverversers. Ze halen het broeikasgas uit de lucht en zetten dit om in zuurstof! Maar er worden veel bomen door mensen gekapt en in de fik gestoken. Daardoor komen al die gassen alsnog in de lucht terecht.

    Lees verder
Richard Barett

We kunnen er iets aan doen

Het goede nieuws is volgens het Wereld Natuur Fonds dat we veel dieren en de natuur nog kunnen redden door anders te gaan leven. 

We hebben meer natuur nodig. Hoe? We geven je een paar tips

  • 1

    Eet meer plantaardig

    Voor het stukje vlees op je bord is heel veel nodig, water, natuur, vrachtwagens...En dat kost allemaal energie én natuur. Tijd dus om iets meer plantaardig en iets minder vlees te eten. 

    Lees verder
  • 2

    Koop vaker tweedehands

    Heb je nieuwe kleren of nieuw speelgoed nodig? Kijk eens bij de kringloop. Dat is een stuk goedkoper én beter voor de natuur. Zo hoeven de fabrieken niet volop nieuwe dingen te maken en stoten ze dus geen extra CO2 uit. 

    Lees verder
  • 3

    Met de auto op vakantie

    Ga de challenge aan: overtuig je ouders om dit jaar niet met het vliegtuig op vakantie te gaan, maar met de auto. Het vliegtuig stoot heel veel CO2 uit, een stofje dat zorgt dat de aarde warmer wordt. 

    Lees verder
  • 4

    Tegel eruit, plant erin

    Plant meer bloemetjes of bomen. In je tuin, balkon of je schoolplein. 

Het Living Planet Report

Het rapport, dat het Living Planet Report wordt genoemd, wordt elke twee jaar gemaakt door WWF. Het is een soort gezondheids-check voor de planeet. Het rapport laat zien hoe het met de natuur gaat, welke bedreigingen er zijn en wat dit voor ons mensen betekent.

Bekijk ook deze dieren

Living Image / WWF

Tijgers terug in Kazachstan

In het Aziatische land Kazachstan zijn de dieren tientallen jaren geleden uitgestorven. Bohdana en Kuma moeten daar verandering in brengen.
Meer info

Code S.T.O.R.M

Natuurhelden opgelet. De natuur bij jou in de buurt is in gevaar! Boswachter Amy heeft je hulp nodig!
Meer info

Rangers Festival

Het Rangers Festival is het meest avontuurlijke feestje van het jaar. Boordevol activiteiten en beregoede workshops voor alle Rangers.
Meer info

Spreekbeurten en werkstukken

Wil jij op school vertellen over hoe bijzonder onze aarde is, hoeveel mooie dieren er rondlopen of over wat het Wereld Natuur Fonds precies doet? Houd er dan je spreekbeurt of werkstuk over! Download onze gratis infobladen.
Meer info

Het gaat slecht met natuur in Nederland

Veel dieren in Nederland, zoals het konijn en planten zijn in gevaar. Dat staat in een nieuw rapport van het Wereld Natuur Fonds.
Meer info

Dagboek van Jon

IJsberen hebben het moeilijk. Daarom gaat ijsbeeronderzoeker Jon Aars elk jaar op expeditie naar Spitsbergen. ‘Het is hier koud, maar goud!’
Meer info