Copyright (c) 2018 Imagine Earth Photography/Shutterstock
dossier

Dieren tegen klimaat- verandering Kli-maatjes

Ons klimaat verandert. Het wordt steeds warmer op aarde. Wereldwijd is het in 130 jaar tijd 1°C warmer geworden.

Doordat het steeds warmer wordt op aarde, stijgt de zeespiegel, er zijn meer stormen en er is op sommige plekken meer droogte.

Gelukkig kunnen wij daar zelf iets tegen doen, zoals minder energie gebruiken, meer recyclen, minder stoken en minder vliegen. Maar wist je dat dieren ook kunnen helpen tegen klimaatverandering? Walvissen, olifanten en de zeeotter zijn dieren die goed samenwerken met de natuur en zo het klimaat beschermen.

Hoe helpen dieren tegen klimaatverandering?

Om daar achter te komen, moet je eerst weten waardoor het klimaat precies verandert. Door onder andere fabrieken, vliegtuigen en auto’s komt er CO2 in de lucht. Teveel CO2 in de lucht is slecht, daar warmt de aarde van op.

De ene helft CO2 die wij uitstoten, blijft in de lucht hangen. De andere helft van de CO2 wordt opgenomen door bomen, planten, oceanen en ook door dieren. Dieren, zoals de walvis, bosolifant en zeeotter, helpen dus tegen klimaatverandering.

Een walvis moeder en een kalf in ondiepe water
Poep-held
Peter Chadwick / WWF

De walvis

De walvis neemt CO2 op via zijn poep. Walvispoep is heerlijk voedsel voor plankton. En plankton – kleine plantjes die in het water drijven – zet CO2 om in zuurstof. Dus hoe meer walvispoep, hoe meer plankton en hoe meer CO2 wordt omgezet.

De walvis verzamelt ook nog eens CO2 in zijn lichaam. Zelfs wanneer een walvis dood gaat en naar de bodem zakt, neemt hij de CO2 mee.

Afrikaanse bosolifant loopt door het gras
Tuinman
Hervé Morand / WWF

De bosolifant

De bosolifant leeft in de tropische wouden van Centraal-Afrika. Hij is ook wel de tuinman van het woud. Als hij loopt, vertrapt hij snel groeiende struiken. Zo krijgen langzaam groeiende bomen meer ruimte om te groeien. En juist die bomen zijn nodig om CO2 op te nemen

Weet wat je eet
Knute Brekke

De zeeotter

Bruinwier, een zeewier-soort, neemt CO2 op. Maar dat bruinwier is het lievelingskostje van zee-egels. Gelukkig is de zeeotter dol op zee-egels. Hij eet er zo veel op een dag, dat de zee-egels niet al het bruinwier op kunnen eten. Zo beschermt de zee-otter, met wat hij eet, het klimaat.

man en vrouwlijke ranger
Dossier
Simon Rawles / WWF-UK

Stop de stropers

Veel diersoorten zoals de olifant, de neushoorn en het schubdier zijn bedreigd. Dat komt omdat mensen de dieren doden voor hun tanden, hun hoorn, hun vacht of andere delen.