Troy Mayne / WWF
plastic

Wat kunnen wij doen aan het plastic probleem? Goeie vraag

Plastic is echt overalKijk maar eens om je heen. Het zit in je tandenborstel, in je voetbalshirt, in je stiften. Elk uur belanden er bijna 10 zwembaden vol plastic in zee. Dat moet stoppen.

Feitjes

 • 100 miljoen dieren sterven door plastic elk jaar
 • 450 jaar Dan pas is een plastic flesje afgebroken
 • Elk jaar komt er 280 miljard kilo plastic bij

Plastic is echt overal

Kijk maar eens om je heen. Het zit in je tandenborstel, speelgoed, in je voetbalshirt, het hoesje van je telefoon of tablet.

Ook al zou je het willen, iets kopen zonder plastic is best moeilijk.  Elk jaar komt er op de wereld ongeveer 280 miljard kilo plastic bij. Het is een superhandige uitvinding, want het is goedkoop, lekker licht en supersterk. In ziekenhuizen kunnen ze niet zonder plastic, bijvoorbeeld voor de spuiten die ze gebruiken. 

Rangers Talk over de plastic soep

Plastic is overal
Wat doet WWF en wat kun jij doen?
Dat legt Oskar je uit.
Plastic in de zee Vincent Kneefel WWF

Plastic in de natuur

Helaas heeft plastic ook een nadeel: als het in de natuur belandt, richt het veel schade aan. Omdat het niet makkelijk vergaat en dieren erin verstrikt kunnen raken of erin kunnen stikken. Als jij er al lang niet meer bent, zwerft die plastic tandenborstel van jou nog steeds ergens op onze planeet. Veel plastic belandt uiteindelijk in de natuur. Elk jaar gaan er 100 miljoen dieren, zoals de zeeschildpad of walvis, aan dood. 

Hoe lang blijft plastic bestaan?

Plastic gaat nooit helemaal weg. Het breekt uiteindelijk in kleine stukjes, die noemen we micro-plastics. Hieronder zie je hoe lang het duurt tot een rietje of plastic zakje in stukjes breekt. 

Dieren eten plastic

Het grootste probleem van plastic is dus dat het niet snel vergaat. Omdat vaak het weinig weegt, vliegt het makkelijk weg. Veel plastic waait in slootjes en rivieren. Uiteindelijk belandt het vaak via de wind of het water in zee. Daar zien veel dieren het aan voor eten. Hap, slik, oeps. Het verschil tussen een kwal en een plastic zakje is moeilijk te zien voor een zeeschildpad.

Met een maag vol plastic heeft een walvis, dolfijn of zeeschildpad geen zin meer in eten. Of zijn darmen raken verstopt.  Of het plastic maakt het dier ziek door alle stofjes die erin verwerkt zijn.  

Doe de challenge

Hoeveel plastic heb jij in huis?

Elk uur belanden er bijna 10 zwembaden vol plastic in zee. Dat moet stoppen. En dat kan alleen als wij minder plastic gaan gebruiken. 

Hoeveel wegwerp-plastic heb jij in je huis liggen? Doe de challenge met Niek! En kom er achter welk plastic je makkelijk kunt vervangen.

 

Wat doet WWF?

Problemen zijn er om op te lossen! Gelukkig kunnen we heel wat doen om het plastic probleem aan te pakken. 

 • 1

  Afvalstations

  Bij ons in Nederland is het best goed geregeld met het ophalen van ons vuilnis, maar in veel landen in bijvoorbeeld Azië is dat anders. Dat kan beter. We gaan ervoor zorgen dat het vuil ook daar wordt ingezameld en opgehaald.  Daarnaast helpen we bij het bouwen van afvalstations waarin het opgehaalde plastic verwerkt kan worden, zodat de walvissen en andere zeedieren er geen last meer van hebben.

 • 2

  Dierendokters

  We vangen zeedieren op die ziek of gewond zijn geraakt door plastic en proberen ze  beter te maken en weer vrij te laten. 

 • 3

  Opvangarmen

  We maken ‘opvangarmen’ in rivieren die het plastic uit het water vissen, zodat het niet in zee terecht komt. 

 • 4

  Spooknetten weghalen

  We zorgen dat spooknetten en lijnen uit zee worden gehaald zodat dieren niet verstrikt raken.  

 • 5

  Les over plastic

  Veel mensen in de Koraaldriehoek weten nog niet hoe schadelijk plastic in zee is. Ze zijn gewend om afval in de rivier te gooien. Daarom willen we er juist de kinderen op school over vertellen. We leren ze hoe je met het afval om moet gaan maar ook dat je veel minder plastic zou moeten gebruiken.

Oude tandenborstel op strand
Handige tips
Greg Armfield

Wat kun jij doen?

Jij kunt zelf ook iets doen om te zorgen dat er minder plastic afval in de natuur belandt. Heel makkelijk: door minder plastic te gebruiken. Wij geven je 8 tips van dingen die je makkelijk kunt vervangen.