De koning van de dieren
Deze krachtige en majestueuze grote kat heeft het niet makkelijk!
Leeuwen paspoort
- Status Bedreigd
- Leefgebied Afrika en Azië
- Lengte Tot 2 meter
- Gewicht Tussen de 120 en 250 kilo
- Favo eten Antilopen, buffels en herten
De leeuw is naast de tijger de allergrootste kat. De mannetjes zijn met hun grote grote manen een indrukwekkende verschijning.
Leeuwen zijn de enige katachtigen die lang bij hun familie blijven. Meestal bestaat een groep uit een stuk of vijf vrouwtjes, hun jongen en een volwassen man. Het mannetje bewaakt het gebied waar ze leven.
Als een ander mannetje het gebied in komt gaan ze vechten. De man die wint, neemt het gebied over.
Leeuwen leven op de savanne en de graslanden van Afrika. In Azië komen ook leeuwen voor, maar het dier is er heel erg zeldzaam. Hij leeft hier nog maar in één gebied: het Gir-woud in India.
Vleeseter
Leeuwen zijn echte vleeseters. Ze eten andere dieren zoals zebra’s en buffels, maar ook zwijnen en herten. De leeuwin jaagt. Meestal doen de leeuwinnen dat in een groep en werken ze samen om hun prooi te vangen. Kleinere dieren vangen ze meestal alleen.
Een mannetjesleeuw heeft per dag zo’n 7 kilo vlees nodig. Een vrouwtje ongeveer 5 kilo.
)
Baby leeuw
Een baby leeuw noem je een welp. Een welpje wordt geboren met vlekken op zijn vacht. Die verdwijnen vanzelf als hij ouder wordt.
© Jasper DoestHELP JIJ MEE DE LEEUW BESCHERMEN?
© Richard Barrett / WWF-UK)
)
)
)
)
)
)
)
)
)
)
)