naturepl / Anup Shah / WWF

De koning van de dieren

Deze krachtige en majestueuze grote kat heeft het niet makkelijk!

Kom in actie

Voer actie voor de leeuw en zorg ervoor dat hij beschermt blijft!

Meer info

Leeuwen paspoort

  • Status Bedreigd
  • Leefgebied Afrika en Azië
  • Lengte Tot 2 meter
  • Gewicht Tussen de 120 en 250 kilo
  • Favo eten Antilopen, buffels en herten

De leeuw is naast de tijger de allergrootste kat. De mannetjes zijn met hun grote grote manen een indrukwekkende verschijning. 

Leeuwen zijn de enige katachtigen die lang bij hun familie blijven. Meestal bestaat een groep uit een stuk of vijf vrouwtjes, hun jongen en een volwassen man. Het mannetje bewaakt het gebied waar ze leven.
Als een ander mannetje het gebied in komt gaan ze vechten. De man die wint, neemt het gebied over.

Leeuwen leven op de savanne en de graslanden van Afrika. In Azië komen ook leeuwen voor, maar het dier is er heel erg zeldzaam. Hij leeft hier nog maar in één gebied: het Gir-woud in India.

Vleeseter

Leeuwen zijn echte vleeseters. Ze eten andere dieren zoals zebra’s en buffels, maar ook zwijnen en herten. De leeuwin jaagt. Meestal doen de leeuwinnen dat in een groep en werken ze samen om hun prooi te vangen. Kleinere dieren vangen ze meestal alleen.

Een mannetjesleeuw heeft per dag zo’n 7 kilo vlees nodig. Een vrouwtje ongeveer 5 kilo.

Weetje

DE BRUL VAN EEN LEEUW IS TOT WEL 8 KM VERDER HOORBAAR.

Jasper Doest

Wist je dat...
HET AANTAL LEEUWEN IS MET 40% GEDAALD
Er leven nu nog ongeveer 20.000 leeuwen in het wild
De brul van een leeuw is tot wel 8 km verder hoorbaar.
Richard Barrett / WWF-UK

Waarom wordt de leeuw bedreigd?

De afgelopen 20 jaar is het aantal leeuwen met 40% afgenomen. Hoe dat komt lees je hier.

  • 1

    Zijn leefgebied verdwijnt

    Van het gebied dat de leeuwen ooit hadden, is nog maar 8% over. Dit betekent dat de leeuwen kleinere gebieden hebben om te leven en jagen. Sommige leeuwen kunnen daardoor maar lastig een partner vinden om zich voort te planten. 

    Hun gebied verdwijnt, omdat er bijvoorbeeld bomen worden gekapt, voor papier of hout. Of omdat er mensen in hun leefgebied gaan wonen. 

  • 2

    Stroperij en jacht

    Sommige mensen denken dat de botten van een leeuw helpen tegen ziekten. De handel in tjgerbotten is verboden, maar in leeuwenbotten nog niet. Daarom jagen stropers veel op de leeuw. Soms komt een leeuw ook per ongeluk vast te zitten in een valstrik, die eigenlijk voor kleine dieren bedoeld zijn.

  • 3

    Mens-dier ruzie

    Omdat het leefgebied van de leeuw kleiner wordt, heeft hij minder te eten. Daarom gaat hij op zoek naar ander eten, bijvoorbeeld vee van de boer. De boer vindt dat niet leuk. Daarom schiet hij soms een leeuw dood, die zijn vee op eet.

Jane Liu

Hoe beschermen we de leeuw ?

We kunnen de leeuw op verschillende manieren beschermen.

  • 1

    Groter leefgebied

    WWF probeert om de leefgebieden van de leeuwen weer groter te maken.
    In Kenia bijvoorbeeld beschermen we, samen met de lokale bevolking een heel groot gebied. Zo hebben de dieren weer genoeg te eten. En kunnen ze weer op zoek gaan naar andere leeuwen, zodat er weer nieuwe welpen geboren kunnen worden.

  • 2

    Minder ruzie

    We proberen ervoor te zorgen dat mensen en dieren naast elkaar kunnen leven. We maken bijvoorbeeld diervriendelijke 'hekken' die de leeuwen tegenhouden, zodat ze niet bij het vee van de boer kunnen komen. 

  • 3

    Stop stoperij

    Om stroperij te stoppen, gaan parkrangers meer achter stropers aan. 
    Maar om de vraag naar botten te stoppen, geven we ook meer les. Zo leren mensen dat de botten geen medicijnen zijn. Hopelijk willen ze dan geen leeuwenbotten meer.

HELP JIJ MEE DE LEEUW BESCHERMEN?

Gek op wilde dieren?
Word dan Ranger
en bescherm samen met ons de leeuw en andere wilde dieren
Ja, ik wil Ranger worden
Een mannelijke leeuw en leeuwin kijken elkaar aan bij dageraad Richard Barrett / WWF-UK