Michel Gunther / WWF
Dieren

Luie luiaard

Een luiaard heet niet voor niets een luiaard: is heel erg lui. Hij slaapt wel zo'n 8 tot 9 uur per dag. En hij kruipt heeeel traag van tak tot tak. 

Paspoort

  • Status Niet bedreigd
  • Leefgebied Centraal - en Zuid-Amerika
  • Lengte 60 Tot 85 cm
  • Favo eten Bladeren

Een luiaard leeft in de bossen van Centraal- en Zuid-Amerika, zoals het Atlantisch Regenwoud, en vind je bijna altijd in de bomen. Hij heeft lange haakvormige klauwen waarmee hij goed klimmen. Met die klauwen haakt hij zich vast aan een tak en zo hangt de luiaard ondersteboven.

Er bestaan twee families luiaards: de ene heeft aan elke poot twee klauwen (tweevingerige luiaards), de andere heeft drie klauwen (drievingerige luiaards). 

Luiaard-feitjes Wist je dit al?

180

Ze kunnen hun hoofd 180 graden draaien

3

In het water zijn ze 3 keer zo snel

38

Ze leggen elke dag maar 38 meter af.

Waarom krijgt een luiaard geen rood hoofd als hij op zijn kop hangt?

Dat vraagt Suze (8 jaar) uit Rijswijk zich af. 

Bij ons stroomt stroomt bloed door ons lichaam. Je hart pompt het naar alle lichaamsdelen. Naar je handen, je voeten, naar je hoofd. Maar het stroomt vanzelf terug. Dat komt doordat er in de bloedvaten voor de terugweg slimme kleppen zitten. Het bloed kan daardoor maar één kant op: richting hart. In je benen zijn die kleppen steviger dan in je nek.

Stevige kleppen

Een luiaard heeft die kleppen ook. Maar zijn lichaam is gebouwd om ondersteboven te leven. Dus hij heeft stevigere kleppen waar die het hardst nodig zijn, zoals in zijn nek. In zijn armen en benen zijn de vaten die het bloed naar het hart terugbrengen dun en vertakt. Daardoor stroomt het minder snel terug.

Hangende maag

Een luiaard zit binnenin sowieso anders in elkaar dan andere dieren. Zo hangen zijn maag en lever aan zijn ribben. Daardoor kan een hangende luiaard makkelijker in- en uitademen. Nou doet hij dat toch al heel traag – net als alles – maar alle beetjes helpen.

WWF-US / Keith Arnold

Wist je dat...
Een luiaard is heel traag. Op de grond kruipt hij niet sneller dan 2,5 meter per minuut!
Een luiaard komt maar 1 keer per week uit zijn boom op de grond om te poepen
Poepen
De vacht van een luiaard ziet vaak groen. Dat komt omdat er algen en bacteriën tussen de haren leven.
Nationaal Park Serra da Bocaina, Atlantisch regenwoud Michel Gunther / WWF

Het bos van de luiaard wordt bedreigd

De luiaard leeft onder andere in het Atlantisch Regenwoud, in Zuid-Amerika. Het is geen beroemd gebied zoals de Amazone maar wel ontzettend belangrijk en bijzonder. Er leven een ongekend aantal unieke diersoorten en -planten. En je vindt er de meest bizarre bomen met superkrachten. Helaas wordt dit enorme woud bedreigd. 

Word Ranger!

Wil jij meehelpen om de luiaard te beschermen? En wil je meer leren over hoe we alle andere bedreigde dieren beschermen en wat jij kunt doen voor de natuur? Word dan een echte Ranger!

Zo help je de aarde, met alle wilde dieren en prachtige natuur, te beschermen.

Ja, ik wil Ranger worden

Bekijk ook deze dieren

© Shutterstock / worldswildlifewonders / WWF

Alles over de koala

De koala leeft in het wild alleen in Australië. Door bosbranden wordt zijn leefgebied steeds kleiner.
Meer info

Alles over de ijsvogel

Misschien heb je deze vogel al eens als een pijl voorbij zien vliegen. Deze prachtige, blauw-oranje vogel wordt de ijsvogel genoemd.
Meer info
©Freepik / XZokzathai

Hoe vinden trekvogels de weg?

Vogels hebben geen kaart en geen tomtom. Toch vinden ze de weg, zelfs naar een land waar ze nog nooit geweest zijn. Hoe doen ze dat?
Meer info
Tomas Hulik

Alles over de lynx

Dit is de grootste katachtige van Europa! De prachtige lynx!
Meer info
Vincent Munier

Alles over de pinguin

Verspreid over de wereld leven wel er 18 soorten pinguïns.
Een pinguïn is een vogel die niet kan vliegen. Zijn vleugels dienen als flippers. Een pinguïn kan goed zwemmen en duiken.
We zetten 3 soorten in het zonnetje…of in de kou:
Meer info
Ola Jennersten / WWF-Sweden

Bruine beer

De beren in de video wonen in Alaska. Maar in Europa leven ook bruine beren. Deze beer is zonder twijfel het sterkste dier van Europa!
Meer info