Michel Gunther / WWF
Dieren

Luie luiaard

Een luiaard heet niet voor niets een luiaard: is heel erg lui. Hij slaapt wel zo'n 8 tot 9 uur per dag. En hij kruipt heeeel traag van tak tot tak. 

Paspoort

  • Status Niet bedreigd
  • Leefgebied Centraal - en Zuid-Amerika
  • Lengte 60 Tot 85 cm
  • Favo eten Bladeren

Een luiaard leeft in de bossen van Centraal- en Zuid-Amerika en vind je bijna altijd in de bomen. Hij heeft lange haakvormige klauwen waarmee hij goed klimmen. Met die klauwen haakt hij zich vast aan een tak en zo hangt de luiaard ondersteboven.

Er bestaan twee families luiaards: de ene heeft aan elke poot twee klauwen (tweevingerige luiaards), de andere heeft drie klauwen (drievingerige luiaards). 

Luiaard-feitjes Wist je dit al?

180

Ze kunnen hun hoofd 180 graden draaien

3

In het water zijn ze 3 keer zo snel

38

Ze leggen elke dag maar 38 meter af.

Waarom krijgt een luiaard geen rood hoofd als hij op zijn kop hangt?

Dat vraagt Suze (8 jaar) uit Rijswijk zich af. 

Bij ons stroomt stroomt bloed door ons lichaam. Je hart pompt het naar alle lichaamsdelen. Naar je handen, je voeten, naar je hoofd. Maar het stroomt vanzelf terug. Dat komt doordat er in de bloedvaten voor de terugweg slimme kleppen zitten. Het bloed kan daardoor maar één kant op: richting hart. In je benen zijn die kleppen steviger dan in je nek.

Stevige kleppen

Een luiaard heeft die kleppen ook. Maar zijn lichaam is gebouwd om ondersteboven te leven. Dus hij heeft stevigere kleppen waar die het hardst nodig zijn, zoals in zijn nek. In zijn armen en benen zijn de vaten die het bloed naar het hart terugbrengen dun en vertakt. Daardoor stroomt het minder snel terug.

Hangende maag

Een luiaard zit binnenin sowieso anders in elkaar dan andere dieren. Zo hangen zijn maag en lever aan zijn ribben. Daardoor kan een hangende luiaard makkelijker in- en uitademen. Nou doet hij dat toch al heel traag – net als alles – maar alle beetjes helpen.

WWF-US / Keith Arnold

Wist je dat...
Een luiaard komt maar 1 keer per week uit zijn boom op de grond om te poepen
Poepen
Een luiaard is heel traag. Op de grond kruipt hij niet sneller dan 2,5 meter per minuut!
De vacht van een luiaard ziet vaak groen. Dat komt omdat er algen en bacteriën tussen de haren leven.

Bekijk ook deze dieren

Koala

De koala leeft in het wild alleen in Australië. Door bosbranden wordt zijn leefgebied steeds kleiner.
Meer info

Het gaat niet goed met wilde dieren

Uit onderzoek blijkt dat de grootte van de groepen wilde dieren met gemiddeld 70% is afgenomen. Gelukkig kunnen we daar nog iets aan doen. Wat? Dat lees je hier
Meer info

Hupie

Lees alles over Hupie, een kleine panda en de mascotte van de leukste wilde-dierenclub van de wereld
Meer info

Jaguar

Het is moeilijk te geloven; zo'n stoer dier dat bijna bedreigd wordt. Hij is de koning van het tropisch woud, supersterk en superstoer. Lees hier alles over deze Amerikaanse prachtkat. En kom in actie om zijn koninkrijk te redden.
Meer info

Ongewervelde dieren

Zoals hun naam al aangeeft, zijn de ongewervelden dieren zonder rugwervels. Dit onderscheidt ze van de gewervelde dieren.
Meer info

Gorilla

Gorilla's hebben in de natuur weinig vijanden. Toch lopen ze gevaar doordat mensen op ze jagen en hun bos kappen.
Meer info

Tijd voor het echte werk!

Wil jij meehelpen om het schubdier te beschermen? En wil je meer leren over hoe we alle andere bedreigde dieren beschermen en wat jij kunt doen voor de natuur? Word dan een echte Ranger!

Zo help je de aarde, met alle wilde dieren en prachtige natuur, te beschermen.

Ja, ik wil Ranger worden