Michel Gunther / WWF
Dieren

Luie luiaard

Een luiaard heet niet voor niets een luiaard: is heel erg lui. Hij slaapt wel zo'n 8 tot 9 uur per dag. En hij kruipt heeeel traag van tak tot tak. 

Paspoort

  • Status Niet bedreigd
  • Leefgebied Centraal - en Zuid-Amerika
  • Lengte 60 Tot 85 cm
  • Favo eten Bladeren

Een luiaard leeft in de bossen van Centraal- en Zuid-Amerika, zoals het Atlantisch Regenwoud, en vind je bijna altijd in de bomen. Hij heeft lange haakvormige klauwen waarmee hij goed klimmen. Met die klauwen haakt hij zich vast aan een tak en zo hangt de luiaard ondersteboven.

Er bestaan twee families luiaards: de ene heeft aan elke poot twee klauwen (tweevingerige luiaards), de andere heeft drie klauwen (drievingerige luiaards). 

Luiaard-feitjes Wist je dit al?

180

Ze kunnen hun hoofd 180 graden draaien

3

In het water zijn ze 3 keer zo snel

38

Ze leggen elke dag maar 38 meter af.

Waarom krijgt een luiaard geen rood hoofd als hij op zijn kop hangt?

Dat vraagt Suze (8 jaar) uit Rijswijk zich af. 

Bij ons stroomt stroomt bloed door ons lichaam. Je hart pompt het naar alle lichaamsdelen. Naar je handen, je voeten, naar je hoofd. Maar het stroomt vanzelf terug. Dat komt doordat er in de bloedvaten voor de terugweg slimme kleppen zitten. Het bloed kan daardoor maar één kant op: richting hart. In je benen zijn die kleppen steviger dan in je nek.

Stevige kleppen

Een luiaard heeft die kleppen ook. Maar zijn lichaam is gebouwd om ondersteboven te leven. Dus hij heeft stevigere kleppen waar die het hardst nodig zijn, zoals in zijn nek. In zijn armen en benen zijn de vaten die het bloed naar het hart terugbrengen dun en vertakt. Daardoor stroomt het minder snel terug.

Hangende maag

Een luiaard zit binnenin sowieso anders in elkaar dan andere dieren. Zo hangen zijn maag en lever aan zijn ribben. Daardoor kan een hangende luiaard makkelijker in- en uitademen. Nou doet hij dat toch al heel traag – net als alles – maar alle beetjes helpen.

WWF-US / Keith Arnold

Wist je dat...
Een luiaard is heel traag. Op de grond kruipt hij niet sneller dan 2,5 meter per minuut!
Een luiaard komt maar 1 keer per week uit zijn boom op de grond om te poepen
Poepen
De vacht van een luiaard ziet vaak groen. Dat komt omdat er algen en bacteriën tussen de haren leven.
Nationaal Park Serra da Bocaina, Atlantisch regenwoud Michel Gunther / WWF

Het bos van de luiaard wordt bedreigd

De luiaard leeft onder andere in het Atlantisch Regenwoud, in Zuid-Amerika. Het is geen beroemd gebied zoals de Amazone maar wel ontzettend belangrijk en bijzonder. Er leven een ongekend aantal unieke diersoorten en -planten. En je vindt er de meest bizarre bomen met superkrachten. Helaas wordt dit enorme woud bedreigd. 

Word Ranger!

Wil jij meehelpen om de luiaard te beschermen? En wil je meer leren over hoe we alle andere bedreigde dieren beschermen en wat jij kunt doen voor de natuur? Word dan een echte Ranger!

Zo help je de aarde, met alle wilde dieren en prachtige natuur, te beschermen.

Ja, ik wil Ranger worden

Bekijk ook deze dieren

© Shutterstock / worldswildlifewonders / WWF

Alles over de koala

De koala leeft in het wild alleen in Australië. Door bosbranden wordt zijn leefgebied steeds kleiner.
Meer info

Deze dieren houden van de regen?

Stamp jij graag in de plassen? Of zit je liever droog binnen tijdens een bui?
Lijk je meer een kikker of een orang-oetan? Check het hier

Meer info
Jack Osborne

Alles over de kakapo

Hij staat bekend als het meest klunzige dier ter wereld. Helaas wordt hij heel erg bedreigd. Er zijn er nog maar heel weinig in het wild.
Meer info
Living Image / WWF

Tijgers terug in Kazachstan

In het Aziatische land Kazachstan zijn de dieren tientallen jaren geleden uitgestorven. Bohdana en Kuma moeten daar verandering in brengen.
Meer info
naturepl.com / Alex Mustard / WWF

Alles over de blauwe vinvis

De blauwe vinvis breekt verschillende records: hij kan het luidst roepen en bovendien is hij het grootste en het zwaarste dier van allemaal. Kom alles over deze waterreus te weten.
Meer info

Alles over de ijsvogel

Misschien heb je deze vogel al eens als een pijl voorbij zien vliegen. Deze prachtige, blauw-oranje vogel wordt de ijsvogel genoemd.
Meer info